Jak zrobić quiche

Jedną z największych zalet quiche jest łatwość wykonania. Na początek omówimy podstawowy przepis na idealne quiche. Nie byłby to najlepszy przepis, gdyby nie pieczono go w domowej roboty cieście kruche. Połączenie gęstej śmietany i mleka pozwoli uzyskać najbardziej kremowe nadzienie, a następnie możesz pozwolić swoim kubkom smakowym szaleć i wybierać spośród wielu wspaniałych dodatków, takich jak grecki ser feta, szynka lub bekon, biały ser cheddar, mięso kraba lub szpinak . Alternatywną opcją byłoby zrobienie mini quiche na patelni do muffinek, która jest ulubieńcem imprez i świetnie wygląda/smakuje jako przystawka w każdej sytuacji kulinarnej.

Quiche jest często przeoczany i niedoceniany, ale prawidłowo upieczony może być szczytem każdego brunchu. Wspaniale jest też mieć resztki, więc nie bój się zrobić więcej niż jednego, wytrzyma kilka dni w lodówce i smakuje tak samo dobrze, jak świeży. Świetnymi okazjami do zrobienia quiche są urodziny, kolacje wielkanocne, prysznice dla dzieci lub wesel, przyjęcia herbaciane i wiele innych.

Co to jest Quiche?

Podstawowym budulcem quiche jest jajko. Najpierw robisz budyń jajeczny, a następnie piecze się go w skorupce z kruche ciasto. Jeśli sobie tego życzysz, możesz zrobić quiche z ciasta bez skórki. Podstawowymi składnikami nadzienia quiche są śmietana, mleko i jajka. Dodawane składniki zależą od upodobań danej osoby, ale mogą to być warzywa, przyprawy, ser, mięso i owoce morza. Quiche Lorraine to najbardziej znany quiche, łączący ser i bekon, tworząc proste, ale smaczne danie. Jak wspomniano, tutaj omówimy podstawy robienia quiche, a następnie przedstawimy kilka pomysłów na to, co dodać.

Tekstura Quiche

Mówiąc prościej, quiche to ciasto jajeczne, ale nie brzmi to szczególnie apetycznie, prawda? Tekstura jest kluczowym czynnikiem przy tworzeniu idealnego quiche i takim, którego nie można przeoczyć. Rodzaj, który będziemy opisywać, powinien być miękki i kremowy z kontrastem w fakturze, który pochodzi z dodania smażonych warzyw, chrupiącego bekonu lub szynki. Najważniejszym elementem quiche jest skłanianie się bardziej do mleka/śmietana, a nie do jajka. Robiąc quiche, należy pamiętać, że nie jest to frittata, czyli mocniejsze, twardsze danie, a raczej staraj się o wilgotny i przyjemny kęs, który rozpływa się w ustach.

Jak zrobić quiche

Teraz mamy wyobrażenie o tym, jaki powinien być efekt końcowy, nadszedł czas, aby przejść do tego, jak zamierzamy zrobić nasz quiche.

Najpierw najlepiej jest upiec ciasto na ślepo, co nieco później omówimy w krótkiej recenzji. Następnie przygotujemy nasz wybór dodatków, rozdrobnimy nasze sery i ugotujemy dowolne mięso lub warzywa. Połącz mokre składniki mleka/śmietany i jajek. Ubij je razem, a następnie dodaj przygotowane składniki. Na koniec upieczemy quiche, aż będzie prawie zestalony, co powinno zająć około 45 minut.

Poczekamy, aż quiche ostygnie, a następnie pokroimy i podamy. Możesz również zamrozić resztki, które wytrzymają do 3 miesięcy, pamiętaj, aby w pełni schłodzić quiche przed włożeniem do zamrażarki.

Jak upiec quiche

Najpierw musisz przygotować ciasto przed czasem, ponieważ będzie musiało schłodzić się przez co najmniej 2 godziny. Rozwałkuj go tak, aby pasował do 9-calowego naczynia do ciasta, a następnie schładzaj ciasto przez co najmniej 30 minut. Piecz, aż brzegi będą brązowe, co zajmie około 15 minut w 375F (190C). Następnie musisz nakłuć ciasto i piec przez kolejne 8 minut. Następnie obniżysz temperaturę do 350F (177C). W dużej misce wymieszaj jajka, pełne mleko, gęstą śmietanę, sól i pieprz, aż się połączą, a następnie dodaj wybrane dodatki (ser, bekon) i dodaj to wszystko do ciasta na quiche. Teraz będziesz piec przez kolejne 45 do 55 minut. Górną końcówkę, aby użyć tarczy do ciasta, aby zapobiec nadmiernemu zrumienieniu wierzchu. Pozostaw do ostygnięcia, co powinno zająć około 15 minut. Teraz jest idealny czas na dodanie dowolnych dodatków. Pokrój i podawaj.

3 pomysły na nadzienia do quiche

Szynka, szpinak feta. 3 szklanki świeżego szpinaku, podsmaż oliwą z oliwek na średnim ogniu, 1 szklanka pokrojonej w kostkę i gotowanej szynki, 1 szklanka pokruszonej fety.

Krab, gruyere, stara zatoka. 1 i pół szklanki świeżego ugotowanego mięsa kraba, 1 szklanka posiekanego gruyere i pół łyżeczki starych przypraw z zatoki.

Chrupiący bekon, cheddar i szalotki. 6-8 plastrów pokruszonego chrupiącego bekonu, 1 szklanka sera cheddar i około 3 łyżki szalotki.