Pikantna pieczona gęś z nadzieniem jabłkowym
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na danie główne, więc spróbuj pikantnej pieczonej gęsi z nadzieniem jabłkowym. Oglądasz swoją figurę? Ten bezglutenowy, bezmleczny i דל פחמימות,zny przepis ma 1725 kalorii, 72g białka, oraz 153g tłuszczu na porcję. Ten przepis serwuje 12 i kosztuje 6,8 USD za porcję. Ten przepis jest lubiany przez 7 smakoszy i kucharzy. Udaj się do sklepu i podnieś jabłka, zmielone ziele angielskie, gęś i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza ten przepis trwa około 3 godziny i 45 minut. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Jest dostarczany przez Allrecipes. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 89%, co jest wybitne. Podobne przepisy to Pieczona gęś z nadzieniem jabłkowym, Pieczona gęś z nadzieniem jabłkowym, oraz Pieczona gęś z nadzieniem jabłkowo-Rodzynkowym.
Instrukcje
Dokładnie umyj gęś i osusz ręcznikiem papierowym.
Pozostaw gęś w temperaturze pokojowej na około 30 minut. W międzyczasie wymieszaj ziele angielskie, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz w małej misce i odstaw na tarcie przyprawowe.
Usuń wszelkie grudki widocznego tłuszczu z jamy gęsi i ułóż tłuszcz gęsi na patelni na średnim ogniu, aż tłuszcz stanie się płynny, a pozostałe kawałki będą chrupiące i brązowe, około 15 minut. Zarezerwuj 3 łyżki gęsiego tłuszczu, a resztę zachowaj do innego użytku lub wyrzuć.
Pracując partiami, jeśli to konieczne, smaż pokrojone jabłka w zarezerwowanym gęsim tłuszczu na dużej patelni na średnim ogniu, aż plasterki jabłka się zrumienią, około 10 minut na partię.
Zrumienione plasterki jabłka przełożyć do dużej miski, lekko ostudzić i posypać Calvadosem i 2 łyżeczkami cynamonu.
Lekko wymieszaj, aby połączyć.
Ostrzem ostrego noża nakłuj całą skórę gęsi, uważając, aby nie pokroić w mięso. Dobrze natrzyj zewnętrzną część gęsi za pomocą spice rub, wmasowując przyprawy w skórę.
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F (200 stopni C).
Delikatnie włóż farsz jabłkowy do wnęki gęsi i połóż go na dużym arkuszu folii aluminiowej wystarczająco dużej, aby owinąć całą Gęś. Zawiń gęś w folię, uszczelnij krawędzie i zrób 1/2-calowy otwór w dolnej części opakowania foliowego, aby tłuszcz z gęsi spłynął.
Połóż pierś ptaka do góry, na stojaku ustawionym w dużej formie do pieczenia i piecz gęś w nagrzanym piekarniku, aż przestanie różowawić się z kością, a soki będą klarowne, około półtorej godziny. Obierz folię z piersi i piecz przez kolejne 45 minut, aż skóra się zarumieni, fastrygując raz lub dwa razy, aby zapobiec przypaleniu. Termometr z natychmiastowym odczytem włożony w najgrubszą część uda, w pobliżu kości, powinien odczytywać 180 stopni F (82 stopnie C).
Wyjmij gęś z piekarnika, przykryj podwójnym arkuszem folii aluminiowej i pozostaw w ciepłym miejscu na 10 do 15 minut przed podaniem.