Pieczona noga jagnięcina z przyprawami północnoafrykańskimi, cytryną i cebulą
Pieczona noga jagnięcina z północnoafrykańskimi przyprawami, cytryną i cebulą jest jaskiniowiec, bezglutenowy, bezmleczny i pierwotny danie główne. Ten przepis służy 6 i kosztuje $5.02 za porcję. Jedna porcja zawiera 456 kalorii, 51g białka, oraz 20 g tłuszczu. Ten przepis od Epicurious ma 1 fanów. Tylko kilka osób naprawdę lubiło to afrykańskie danie. Jeśli masz liście rozmarynu, mieloną kurkumę, nasiona kminku i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby zużyć oliwę z oliwek można śledzić to danie główne z Smażony Banan, Granolan i jogurt Parfait jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 75%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Gulasz Jagnięcy Z Afryki Północnej, Północnoafrykańskie Kebaby Pomarańczowe I Jagnięce, oraz L ' Ham Lahlou-algiersko-Północnoafrykańska słodka potrawa z jagnięciny. dla podobnych receptur.
Instrukcje
W młynku do przypraw, czystym młynku do kawy lub zaprawie zmiel sól, oregano, rozmaryn, kminek, kminek i kurkumę na drobny proszek.
Przenieść do miski i dodać harissa i posiekany czosnek.
Dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać gęstą pastę. Zrób 8 lub 9 głębokich szczelin na całej jagnięcinie i włóż trochę pasty przyprawowej, pocierając pastę na całej powierzchni mięsa. Przykryć i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub, korzystnie, przechowywać w lodówce przez co najmniej 5 godzin lub przez noc. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed pieczeniem.
Rozgrzej piekarnik do 232°.
Umieść nogę tłuszczu jagnięcego w dół na patelni, która utrzyma cebulę w jednej warstwie. Piecz przez 20 minut.
Wymieszać sok z cytryny i wino w małej misce. Obrócić mięso i zalać mieszanką cytrynowo-winną. (Jeśli pieczesz jagnięcinę w glinianym naczyniu, najpierw rozgrzej mieszaninę, ponieważ zimna ciecz może spowodować pęknięcie gliny.) Obniżyć temperaturę piekarnika do 191° i smażyć przez 35 minut, fastrygując co 10 do 15 minut sokami z patelni. Jeśli patelnia wyschnie, dodaj trochę więcej wina.
Przełożyć jagnięcinę na talerz i dodać cebulę do patelni, dobrze je podrzucając, aby pokryć je sokami z patelni.
Dodać gałązki rozmarynu lub posypać suszonym rozmarynem, wrzucić, umieścić jagnięcinę na cebuli, i kontynuować pieczenie, fastrygowanie często, przez kolejne 30 minut, lub do natychmiastowego odczytu termometr włożony do najgrubszej części mięsa czyta 57°.
Mięso przełożyć na podgrzewany talerz, przykryć podwójną warstwą folii aluminiowej i odstawić. (Pozostaw piekarnik włączony.) Jeśli soki na patelni są wodniste, przenieś większość z nich do rondla i gotuj krótko, aby zmniejszyć.
W międzyczasie, powrót patelni do piekarnika i kontynuować pieczenie cebuli do miękkości, z rumianymi krawędziami. Włączyć piekarnik do pieczenia.
Umieścić jagnięcinę na cebuli ponownie i dusić przez 2 do 3 minut, lub aż powierzchnia jest głęboko brązowy i trzeszczenie. Pokroić jagnięcinę i podawać, podając soki z patelni w misce lub rondlu przy stole.
Książka, korzystając z bazy danych USDA Nutrition
Aglaia Kremezi jest znanym na całym świecie ekspertem w dziedzinie kuchni greckiej i autorką "Foods Of Greece", która zdobyła nagrodę Julia Child przyznawaną przez Międzynarodowe Stowarzyszenie profesjonalistów kulinarnych za najlepszą pierwszą książkę kucharską. Wykładała na całym świecie grecką i śródziemnomorską kuchnię i prowadzi powszechnie szanowaną szkołę gotowania na greckiej wyspie Kea.
Polecane wino: Pinotage, Chenin Blanc, Riesling
Pinotage, Chenin Blanc i Riesling są doskonałym wyborem dla Afryki. Najlepsze wino do potraw afrykańskich będzie zależeć od dania, ale owocowe, aromatyczne białe wino jest bezpiecznym wyborem dla pikantnych potraw, podczas gdy pinotage byłby tradycyjnym meczem dla kuchni południowoafrykańskiej. Możesz spróbować Beeslaar Pinotage. Recenzenci bardzo to lubią z 4.8 z 5 gwiazdek i cena około 50 dolarów za butelkę.
![Beeslaar Pinotage]()
Beeslaar Pinotage
Subtelne aromaty kadzidła i kwiatowego składnika, dodają pikanterii i ziemistości ciemnym nutom wiśni i ciemnej śliwki na nosie. Średnio pełniejszy korpus ma angażującą czystość i koncentrację owoców z elegancką teksturą i drobniejszymi taninami dostosowanymi do soczystych smaków owoców jagodowych. Ważąc 14,5% alkoholu objętościowo, zachowuje swoją świeżość i żywotność oraz miesza się z napowietrzaniem, co sugeruje, że będzie się pięknie starzeć przez dużą liczbę lat.