Jak gotować pierś z kurczaka na patelni?

Pierś z kurczaka jest częstym składnikiem wielu posiłków. Jest łatwy w gotowaniu i można go przygotować na wiele sposobów. Piersi z kurczaka są nieco bardziej wyrozumiałe niż udka i udka z kurczaka. Można je gotować na patelni, na kuchence lub w piekarniku.

Pieczenie piersi z kurczaka na patelni to najłatwiejszy sposób przyrządzania piersi z kurczaka, ponieważ nie wymaga żadnych dodatkowych składników. Patelnia pomaga zachować wilgoć i smak, jednocześnie doskonale gotując pierś z kurczaka. Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, gotując pierś z kurczaka na patelni, to nie przepełniać jej, aby szybko się nie rozgotowała.

Przyjrzyjmy się niektórym zaletom gotowania piersi z kurczaka w ten sposób:

  • Chude mięso: mięso z piersi kurczaka jest chudsze niż inne mięso z kurczaka. To sprawia, że jest to dobry wybór, jeśli starasz się jeść zdrowiej lub schudnąć.
  • Szybszy czas gotowania: Używanie patelni pozwala na krótszy czas gotowania niż piekarnik lub grill z płytą kuchenną, ponieważ nie są zaangażowane żadne elementy grzewcze. Musisz położyć pierś z kurczaka na kuchence i pozwolić jej się nagrzać, aż osiągnie żądaną temperaturę (zwykle około 350 stopni Fahrenheita).
  • Mniej bałaganu: gdy używasz patelni, nie są wymagane żadne brudne czynności, takie jak grillowanie na bezpośrednim ogniu lub używanie piekarnika. Po ugotowaniu piersi z kurczaka pozostaje tylko trochę smacznego jedzenia!

Jeśli chcesz nauczyć się gotować, omówiliśmy potrzebne składniki, przygotowanie i procedurę gotowania.

Składniki

Oto składniki, których potrzebujesz:

  • Dwie piersi z kurczaka bez kości i skóry (około 1 funta każda)
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Trzy łyżki oliwy z oliwek, podzielone
  • Jedna łyżka niesolonego masła

Przygotowanie

Prosta metoda gotowania piersi z kurczaka na patelni jest szybka i łatwa, ale wymaga pewnego przygotowania przed rozpoczęciem gotowania.

Oto kroki przygotowawcze, które musisz wykonać:

  • Pierś z kurczaka pokroić w paski. Im cieńsze kawałki zrobisz, tym szybciej się ugotują. Jednak ta metoda nie pozwoli na uzyskanie kawałków o jednolitym kształcie; jeśli chcesz mieć równe kawałki do posiłku, ta metoda działa dobrze dla Ciebie.
  • W małej misce wymieszaj sól i pieprz. Natrzyj miksturą obie strony każdego kawałka kurczaka. Pozostaw na około 15 minut, aż wchłonie wszystkie przyprawy.
  • Rozgrzej oliwę na patelni żaroodpornej na średnim ogniu. Dodaj paski kurczaka i smaż, aż się zrumienią z obu stron, około 6 minut z każdej strony.
  • Dodaj dowolne świeże zioła lub przyprawy do smaku (takie jak czosnek, rozmaryn, tymianek lub oregano), aby zakończyć gotowanie piersi kurczaka przed podaniem.
  • Umieść po jednym pasku na każdym talerzu i polej sosem każdy kawałek.

Jak gotować pierś z kurczaka na patelni?

Procedura gotowania piersi z kurczaka na patelni jest prosta. Postępuj zgodnie z tymi instrukcjami, aby uzyskać najlepsze wyniki z tym przepisem:

  • Krok 1: Rozgrzej patelnię lub patelnię na dużym ogniu.
  • Krok 2: Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj piersi z kurczaka i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 5 minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Zdjąć z ognia i odstawić.
  • Krok 3: Umieść patelnię z powrotem na średnim/dużym ogniu i dodaj pozostałą łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek i płatki czerwonej papryki na patelnię i gotuj do miękkości, około 3-4 minut. Dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez około 5 minut, aż lekko zmiękną, ale nie będą papkowate (chcesz, aby zachowały swój kształt). Dodaj liście bazylii i dopraw solą i pieprzem według uznania.
  • Krok 4: Włóż piersi z kurczaka na patelnię i soki nagromadzone podczas gotowania. Nałóż łyżkę sosu na piersi z kurczaka (dzięki temu wszystko będzie ładne i wilgotne), a następnie włóż do nagrzanego piekarnika, aż się upiecze (około 15-20 minut). Natychmiast podawaj!

Sztuką nie jest ich rozgotowanie, ponieważ będą dalej gotować po wyjęciu z patelni. Jeśli chcesz, aby mięso było bardziej miękkie, ugotuj je od razu i wyjmij, gdy jest gotowe (około 140 stopni na termometrze z natychmiastowym odczytem).