Jak gotować fasolę

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak gotować fasolę? Dla wielu proces ten może wydawać się zniechęcający. Nie ma jednak powodów do obaw i tutaj udzielimy Ci wielu wskazówek, które pomogą Ci zacząć.

Być może dotarłeś tak daleko, myśląc, że sucha fasola zajmuje dużo czasu. Jednak przy pewnym nakładzie pracy przygotowawczej tak już nie jest! Aby osiągnąć pełny potencjał, najpierw należy namoczyć suchą fasolę. Musisz tylko upewnić się, że zaplanujesz czas namoczenia przed ich ugotowaniem.

Możesz dostać dwie filiżanki suchej fasoli i namoczyć je, z których wyjdzie sześć ugotowanych filiżanek. Jeśli używasz przepisu, który wymaga puszki fasoli, to jest to około piętnaście uncji. Będziesz chciał mieć gotową 1,75 filiżanki gotowanej fasoli. Jednak pierwszym krokiem jest moczenie.

Moczenie fasoli

Będziesz chciał namoczyć fasolę, zanim zaczniesz. Musisz wybrać rodzaj fasoli, którą chcesz, czy to granatową, nerkową lub inną. Groch czarnooki, groszek łuskany i soczewica nie wymagają moczenia.

Weź żądaną ilość suszonej fasoli i przejrzyj ją, wyjmując wszystkie ziarna, które nie wyglądają normalnie lub pomarszczyły się. Stamtąd weźmiesz durszlak z otworami wystarczająco małymi, aby zapobiec wypadaniu ziaren i spłucz je pod zimną wodą przez kilka sekund.

Następnie namoczysz fasolę. Są na to różne metody. Szybkie moczenie zapewni Ci najszybszą fasolę. Dodaj dwie filiżanki suchej fasoli i sześć filiżanek wody, włączając kuchenkę. Będziesz chciał podgrzać wodę, a następnie gotować przez dwie do trzech minut. Zdejmij ogień i przykryj garnek, pozwalając mu moczyć się jeszcze przez godzinę.

Inną metodą jest moczenie na gorąco, metoda, która działa i wiele jej się podoba, ponieważ skraca czas gotowania, a jednocześnie daje rozkosznie miękką fasolę. Do tego będziesz potrzebować większej doniczki. Dodaj dziesięć filiżanek wody i dwie filiżanki suchej fasoli. Podgrzej, aż się zagotuje, a następnie gotuj jeszcze przez dwie do trzech minut. Następnie zdejmij z ognia i przykryj, mocząc przez około cztery godziny.

Ostatnia to nocna moczenie. Umieść 2 filiżanki fasoli w ogromnym pojemniku i dodaj dziesięć filiżanek wody. Następnie przykryj i wstaw do lodówki na noc lub na osiem godzin. Będziesz chciał osuszyć ziarna następnego dnia dla wszystkich tych metod i opłukać je zimną wodą przed przystąpieniem do ich gotowania.

Gotowanie fasoli

Teraz, gdy je namoczyłeś, czas przejść do gotowania fasoli. W tym celu potrzebujesz zwykłego garnka z pokrywką lub szybkowaru, w zależności od używanej metody.

Gotowanie w garnku na kuchence

Podczas gotowania na kuchence będziesz potrzebować wystarczająco dużego garnka, aby pomieścić ziarna. Najpierw weź namoczoną fasolę i umieść ją w garnku. Zalej wodą i włącz ogień. Doprowadzić do wrzenia. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Będziesz chciał delikatnie gotować fasolę.

Miej oko na gotującą się fasolę, upewniając się, że jest miękka. Fasolę możesz skosztować na bieżąco. Czarna fasola zwykle zajmuje od godziny do półtorej godziny, fasola Great Northern od 45 minut do godziny, a fasola nerkowata, granatowa i pinto zwykle zajmuje od półtorej godziny do dwóch godzin. Fasolę należy usunąć, gdy jest miękka, a jeśli masz dodatki, można ją zamrozić.

Jeśli chcesz dodać do fasoli, aby smakowała lepiej, możesz dodać zioła i przyprawy na końcu, aby smak nie zmył się podczas gotowania. Substancje kwaśne, takie jak ocet i inne, należy również dodać po ugotowaniu, aby fasola mogła się gotować przez cały czas.

Gotowanie w szybkowarze

Włóż fasolę do szybkowaru. Upewnij się, że fasola jest zalana czterema filiżankami wody, przy czym co najmniej dwa cale znajdują się nad ziarnami.

Uszczelnij kuchenkę i włącz kuchenkę. Chcesz sięgnąć po fasolę, która jest delikatna. Zajmie to około 20 do 30 minut w przypadku fasoli czarnej i fasoli, 25 do 35 minut w przypadku fasoli granatowej i 15 do 20 minut w przypadku fasoli pinto. Przetestuj przed wyłączeniem szybkowaru, aby upewnić się, że konsystencja odpowiada Twoim upodobaniom.

Po ugotowaniu pamiętaj o regularnym odstępie czasu, aby ciśnienie zwolniło się naturalnie, około dwudziestu minut. Możesz je gotować jeszcze przez dziesięć minut, jeśli fasola nie jest tak miękka, jak myślisz, że powinna być. Po zakończeniu odsącz fasolę i przygotuj ją do spożycia!