Kurczak z grilla kambodżańskiego (Mann Oeng K ' tem Sor, Marech)
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc spróbuj kambodżańskiego grillowanego kurczaka (Mann Oeng K ' tem Sor, Marech). Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i bezmleczny przepis ma 977 kalorii, 73g białka, oraz 72 g tłuszczu na porcję. Na 3,21 zł za porcję, ten przepis Pokrowce 30% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 2. Ten przepis jest lubiany przez 33 smakoszy i kucharzy. Jest idealny do 4 Lipca. Udaj się do sklepu i odbierz kurczaka, grubą sól, pieprz i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Aby zużyć grubą sól, można śledzić to danie główne z Zdrowy Surowy Budyń Czekoladowy jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 75%. Ten wynik jest dobry. Spróbuj Kurczak Samlá (Cambodian Chicken Curry), Kambodżańskie Bułeczki Jajeczne, oraz Kambodżańska Sangria dla podobnych receptur.
Instrukcje
Usunąć i wyrzucić tłuszcz tylko wewnątrz szyi i jam ciała kurczaka.
Wyjąć opakowanie podrobów i odstawić na bok do innego użytku. Kurczaka opłukać wewnątrz i na zewnątrz pod zimną bieżącą wodą, następnie osuszyć i osuszyć, wewnątrz i na zewnątrz, ręcznikami papierowymi. Spatchcock kurczaka. Wykonaj 2 głębokie cięcia do kości po obu stronach piersi kurczaka oraz w każdą nogę i udo. Przyciąć lub złożyć końcówki skrzydeł z powrotem za skrzydłami.
Umieść ptaka w niereaktywnym naczyniu do pieczenia, wystarczająco dużym, aby go utrzymać.
Połówki czosnku, cukier i sól umieścić w ciężkiej moździerzu i ubić na pastę z tłuczkiem. Praca w sosie sojowym i sosie rybnym. Jeśli nie masz moździerza i tłuczku, połącz czosnek, cukier i sól w małym robocie kuchennym i przecier na pastę, a następnie pracuj w sosie sojowym i sosie rybnym. Łyżka marynaty nad kurczakiem, zmuszając go do szczelin i obracając ptaka, aby dobrze go płaszcz z obu stron.
Pozwól kurczaka marynować w lodówce, pod przykryciem, przez 1 godzinę do 4 godzin; im dłużej marynuje, tym bogatszy będzie smak.
Rozgrzać olej w małym rondlu na średnim ogniu.
Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i gotować, aż tylko zaczyna się brązowy, o 1 minutę. Za pomocą łyżki szczelinowej przenieść czosnek do małej miski żaroodpornej.
Dodać nasiona annatto do rondla z olejem i gotować, aż pachnące i rumiane i olej zamienia pomarańczowy, o 2 protokół. Jeśli używasz papryki zamiast nasion annatto, gotować tylko przez 15 sekund. Przecedzić olej przez sitko druciane o drobnych oczkach do miski z czosnkiem. Odstaw glazurę na bok.
Umieść 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz 1/4 łyżeczki cukru, jeśli używasz, w 2 małych atrakcyjnych miseczkach. Przygotuj limonki; w ostatniej chwili dodasz sok z limonki. (Patrz Uwaga.)
Ustaw grill do bezpośredniego grillowania i rozgrzej go do medium. Pozostaw jedną część grilla gołą dla strefy bezpieczeństwa.
Gdy gotujemy, myjemy i smarujemy ruszt grillowy.
Odcedzić kurczaka i wyrzucić marynatę i ułożyć go na gorącym ruszcie lub w naoliwionym koszu grillowym, jeśli jest używany, skórą w dół. Grill kurczaka, aż będzie złoty kolor i gotowane przez, 12 do 20 minut na stronie. Przenieś kurczaka w razie potrzeby, aby uniknąć flary-ups. Użyj natychmiastowego odczytu termometru mięsnego, aby sprawdzić doneness, wkładając go w najgrubszą część uda, ale nie tak, że dotyka kości. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 77°. Alternatywnie można wyciąć mięso z kurczaka, gdzie udo łączy się z ciałem; nie powinno być śladów czerwieni na kości. W ciągu ostatnich 10 minut gotowania zacznij szczotkować kurczaka po obu stronach szkliwem.
Aby służyć, przenieść kurczaka, strona skóry do góry, na talerz.
Pozostawić na około 2 minuty, a następnie pokroić na kawałki tasakiem.
Dodaj 2 łyżki soku z limonki do każdej miski z solą, pieprzem i cukrem do sosu do zanurzania i mieszaj widelcem lub pałeczkami, aż sól i cukier rozpuszczą się. Aby zjeść, zanurz kawałki kurczaka w solonym soku z limonki.
Khmer Kurczak z grilla przy użyciu metody pośredniej: można również grillować kurczaka przy użyciu metody pośredniej, proces, który, choć nie tradycyjnie Khmer, ma tę zaletę, że eliminuje wszelkie ryzyko flary-ups. Ustaw grill do pośredniego grillowania, umieść patelnię ociekową na środku i rozgrzej grill do medium.
Umieść marynowaną skórkę kurczaka na środku rusztu nad patelnią i z dala od ciepła. Przykryć grill i gotować kurczaka, aż rumiane i gotowane przez, 40 minut do 1 godziny. Rozpocznij szczotkowanie kurczaka z glazurą podczas ostatnich 15 minut gotowania i podlewaj go ponownie co 5 minut.
Jeśli obsługujesz 4 osoby, podwoić składniki sosu do zanurzania i podzielić je na 4 miseczki.
Z Planet Barbecue! Elektryzująca podróż dookoła świata szlakiem grilla Stevena Raichlena. Copyright © 2010 by Steven Raichlen. Wydawnictwo: Workman Publishing Company, Inc.