Sezonowe grudniowe potrawy i jak je ugotować

Zimowe warzywa są inspirujące, a kiedy dni stają się coraz krótsze, to świetny czas, aby założyć fartuchy i ugotować najlepsze produkty sezonowe! Czy ktoś jeszcze nosi fartuchy?

W każdym razie, co powiesz na dodanie staromodnych pierogów do zimowej zupy z warzyw korzeniowych? Połącz wszystkie świeże marchewki, brukiew, rzepę i seler, aby przygotować obfitą i zdrową zupę. Knedle dodają naprawdę miłego, domowego akcentu tego rodzaju sezonowej uczcie. Do pierogów używa się mięsa wołowego, a nawet wegetariańskiego łoju, jeśli wolisz, oraz mąki samorosnącej. To prawdziwy brytyjski klasyk.

Kiedy stragany z warzywami są pełne porów, nie ma nic lepszego niż zrobienie kruchego ciasta i dużej ilości porów na francuską tartę porową. To satysfakcjonujące danie główne, które można podawać ze świeżą zieleniną i maślanymi ziemniakami.

Innym doskonałym zimowym warzywem do wykorzystania w grudniu jest kalafior. Tak więc jednym z pysznych pomysłów na przepis jest zrobienie „Pieczonego kalafiora Harissa” poprzez połączenie pysznego pieprznego smaku harissy i ziemistego smaku kalafiora. Pomysł polega na połączeniu papryki, pomidorów i kalafiora i upieczeniu ich z harissą. Podawaj ze świeżym kuskusem, miętowym jogurtem i prażonym czosnkiem!

Miód jest tak wspaniałym składnikiem, więc tej zimy upewnij się, że nie tylko dodasz go do swoich herbat! Jednym ze świetnych sposobów na zwiększenie zawartości flawonoidów w naszych zimowych warzywach jest pieczenie w miodzie naszych ulubionych roślin okopowych. Polecamy użyć buraków, cebuli, ziemniaków i dyni piżmowej. Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać wybrane warzywa z odrobiną oliwy z oliwek i dużą łyżką miodu w dużej misce. Dodatkową przyjemnością jest podawanie z crème fraiche, ponieważ wspaniale kontrastuje ze słodkimi, ziemistymi smakami. To będzie znakomitą przystawką, a jeśli dodasz kilka fasoli lub roślin strączkowych, możesz zrobić wspaniałą wegetariańską kolację.

Jeśli czasami sięgasz po coś nowego, nie szukaj dalej! Co powiecie na wspaniałe danie fusion „Pikantny Ser Kalafiorowy” poprzez połączenie indyjskich przypraw z kalafiorowym serem. To kwestia subtelnego połączenia świeżych papryczek chilli, musztardy w proszku i kolendry z tradycyjnym daniem z sera kalafiorowego. W mroźną zimową noc to naprawdę wspaniałe połączenie komfortu i radości!

Owoce morza są doskonałe w grudniu, a dlaczego nie poszerzyć swoich kulinarnych granic łososiem, którego o tej porze roku można zobaczyć w obfitości? Dlaczego nie spróbować „łososia z imbirem i brokułami”, zamiast po prostu gotować i dodawać warzywa? Połącz trochę sosu ostrygowego i białego pieprzu i użyj go do udekorowania łososia. Następnie drobno pokrój imbir, a brokuły podziel na różyczki.

Kluczem do upieczenia tego dania jest umieszczenie wszystkich składników w papierowej paczce, na tyle dużej, aby nie dotykała ryby. Zajmuje to tylko 12 do 15 minut w piekarniku, a następnie można je podawać ze świeżo ugotowanym na parze ryżem.

Możesz zauważyć w lokalnych sklepach rybnych, że przegrzebki są również dobrze zaopatrzone w te zimowe miesiące. Jednym z klasycznych dań do spróbowania są przegrzebki smażone na patelni z kaszanką. Jeśli to konieczne, może dodać stronę sezonowych warzyw. Kluczem do sukcesu jest najpierw pozyskanie najświeższych przegrzebków, jakie możesz znaleźć, a następnie upewnienie się, że ugotują się, aż będą złociste na zewnątrz i miękkie w środku. Element kaszanki jest być może mniej krytyczny pod względem czasu, ale nie ma potrzeby go rozgotowywać. Otwórz butelkę dobrego białego wina, usiądź wygodnie i ciesz się!