Kokosowa Panna Cotta z owocami tropikalnymi
Zapomnij o wychodzeniu na miasto i zamawianiu jedzenia na wynos za każdym razem, gdy masz ochotę na śródziemnomorskie jedzenie. Spróbuj zrobić w domu kokosową panna cottę z owocami tropikalnymi. Za 2,86 dolara za porcję otrzymasz deser dla 6 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 8 g białka , 69 g tłuszczu i łącznie 741 kalorii . Ten przepis z Foodnetwork wymaga mleka kokosowego, gęstej śmietanki, cukru pudru i żelatyny w proszku. 4 osoby przygotowały ten przepis i zrobią go jeszcze raz. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godzin i 30 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 46% wyniku , co jest dobrym wynikiem. Podobne przepisy to Panna Cotta na maślance z owocami tropikalnymi , Panna Cottan z dodatkiem smoczych owoców i Ciasto Panna Cotta z gotowanymi owocami .
Instrukcje
W małej misce równomiernie rozsyp żelatynę w 3 łyżkach chłodnej wody. Odstawić do zmięknięcia.
W średnim rondlu podgrzej śmietankę kokosową i mleko kokosowe na średnim ogniu, aż boki zaczną bulgotać. Zmniejsz ogień i dodaj zmiękczoną żelatynę, mieszając, aby upewnić się, że całkowicie się rozpuściła.
Napełnij dużą miskę zimną wodą. Odcedź mieszaninę kokosa do miski, która z łatwością zmieści się w misce z wodą. Wstawić do miski z wodą do ostygnięcia, co kilka minut mieszając gumową szpatułką, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Jeśli mieszanina zacznie twardnieć, należy ją natychmiast usunąć.
Wyjmij miskę mieszanki kokosowej z miski z wodą. Wylej wodę i wytrzyj miskę do sucha. W suchej misce wymieszaj śmietankę z cukrem pudrem, aż cukier się rozpuści. Wmieszać do masy kokosowej. Podzielić mieszaninę kokosową równomiernie pomiędzy 6 (7 do 8 uncji) kubków z kremem lub kokilek. Schładzaj, aż będzie twarde, co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem przesuń nożem po wewnętrznej krawędzi foremek i odwróć każdą panna cottę na talerz. Na każdy z nich nałóż odrobinę pokrojonych w kostkę owoców, pozwalając, aby owoce rozsypały się na talerz.
Polecane wino: Cream Sherry, Wino Porto, Chianti, Moscato Dasti, Verdicchio, Trebbiano
Panna Cotta świetnie komponuje się z kremowym sherry, winem porto i chianti. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Kremowa sherry NV Solera z oceną 4,5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 17 dolarów za butelkę.
Kremowe sherry NV Solera
Kremowe sherry Solera ma olśniewający bursztynowy i głęboki miedziany odcień. Aromaty toffi i orzechów pekan, aromaty słodko solonych orzechów i brązowych przypraw niosą ze sobą złożony karmelowy akcent. Słodkie wejście prowadzi do zaokrąglonego, bujnego, umiarkowanie pełnego podniebienia z długim, aromatycznym finiszem.