Kalmary duszone z pomidorami
Kalmary duszone z pomidorami mogą być tylko bezglutenowe, bezmleczne i pescatariańskie przepis, którego szukałeś. Jedna porcja zawiera 490 kalorii, 40g białka, oraz 18g tłuszczu. Na 6,05 zł za porcję, dostajesz danie główne, które serwuje 4. Jeśli masz ząbki czosnku, Sambuca, cebula i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. 475 osób uznało ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Jest on dostarczany przez proste przepisy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 35 minut. Z łyżeczką wynik 0%, to danie jest bardzo złe (ale nadal można naprawić). Podobne przepisy to Pomidory Duszone, Pomidory Duszone, oraz Duszone pomidory z kluskami.
Instrukcje
Rozgrzać oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy olej jest gorący, dodaj cebulę i koper włoski. Wymieszać, aby pokryć olejem i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się kolorować, około 5-6 minut.
Dodać ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać, aby połączyć. Gotować przez kolejne 2-3 minuty, mieszając raz lub dwa razy.
Dodaj czerwone wino, dobrze wymieszaj i zwiększ ciepło do wysokiej. Gotować, aż płyn zmniejszy się o połowę.
Dodaj Sambuca lub inny likier o smaku anyżu i pokruszone pomidory.
w kalmary i doprowadzić garnek do delikatnego gotowania na wolnym ogniu. Gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. Po godzinie posmakuj kawałka Kalmaru; powinien być delikatny. Jeśli nie, gotuj dalej. Sprawdzaj czułość co 15 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem: gdy kalmary będą miękkie, posmakuj gulaszu na sól i pieprz, dodając w razie potrzeby.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i liście kopru włoskiego. Dobrze wymieszać, aby połączyć i podawać.