Grillowane bakłażany z pomidorem i fetą
Grillowane bakłażany z pomidorami i fetą wymagają ok. 50 minut od początku do końca. Jedna porcja zawiera 377 kalorii, 7G białka, oraz 33g tłuszczu. Ten przepis służy 4. Na 2,07 zł za porcję, ten przepis okładki 15% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka oliwy z oliwek, bakłażany, feta i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Sprawdza się jako dość tania przystawka do 4 Lipca. 3 osoby próbowały i polubiły ten przepis. Przynosi ci to Epikurious. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe, pierwotne, przyjazne dla fodmap i wegetariańskie dieta. Ogólnie ten przepis zarabia dobry spoonacular wynik 68%. Podobne przepisy to Grillowane bakłażany, pomidory i Feta, Grillowane Bakłażany Z Pomidorem I Fetą, oraz Grillowane Bakłażany I Pomidory.
Instrukcje
Zmiksować bazylią z olejem i 1/2 łyżeczki soli w blenderze, aż drobno posiekane.
Wlać do wyłożonego papierowym ręcznikiem lub filtrem kawy sito ustawione nad miską i odstawić na 20 minut. Zebrać razem boki ręcznika lub filtra i delikatnie nacisnąć na nim, aby wydobyć więcej oleju. (Będziesz miał Hojny 1/3 szklanki oleju.) Rezerwować 1 łyżkę oleju bazyliowego osobno do serwowania. Zeskrobać bryły bazylii do małej miski i rezerwy.
Przygotuj grill do gotowania na średnio gorącym węglu drzewnym( umiarkowane ciepło dla gazu); patrz "procedura grillowania" poniżej.
Podczas rozgrzewania grilla, odetnij DNA bakłażanów, a następnie odetnij 6 (1/2 cala) poprzecznych rund od każdego, zaczynając od ściętego końca. Zachowaj pozostały bakłażan do innego użytku.
Wytnij 4 (1/3 cala grubości) rund z dużego pomidora i 2 środkowe plastry (1/3 cala grubości) z każdego średniego pomidora, zachowując pozostały pomidor do innego użycia.
Lekko posmarować obustronnie bakłażanem olejem bazyliowym i posypać 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Grill na lekko naoliwionym stojaku do grillowania, przykryty tylko w przypadku korzystania z grilla gazowego, odwracając się od czasu do czasu, lekko szczotkując bakłażana z większą ilością oleju bazyliowego od czasu do czasu, jeśli wygląda na suchy, aż bakłażan będzie bardzo delikatny, 6 do 10 minut. (Pozostawić włączony grill gazowy.)
Na patelni do pieczenia ułóż obok siebie 4 największe rundy bakłażana i rozłóż obfite 1/2 łyżeczki zarezerwowanej bazylii, a następnie nałóż 1 z 4 największych rund pomidorowych. Pomidory przyprawiamy solą i pieprzem, a na wierzchu ok.1 łyżką fety. Dodać kolejną warstwę z rundy średniej wielkości bakłażan, bazylia stałych, średni pomidor rundy, sól, pieprz, i feta, a następnie top z pozostałym bakłażanem i feta.
Ustaw patelnię do pieczenia na grillu i gotuj stosy, z zamkniętą pokrywą grilla, aż do podgrzania, a ser na wierzchu zmięknie, o 3 minutach.
Stosy przenieść na 4 talerze i płytki mżawkowe z zarezerwowanym olejem bazyliowym.
Hot: kiedy możesz trzymać rękę przez 1 do 2 sekund
Średnio gorący: 3 do 4 sekund
Jeśli korzystasz z grilla gazowego, podgrzej palniki na wysokim, przykrytym, 10 minut, a następnie, w razie potrzeby, zmniejsz do ciepła określonego w przepisie.
Jeśli nie jesteś w stanie grillować na zewnątrz, ugotować bakłażana w gorącej lekko naoliwionej dużej (2-palnik)patelni grillowej na umiarkowanie wysokim ogniu, obracając się raz, łącznie około 20 do 25 minut.
Piec stosy w płytkiej patelni do pieczenia w nagrzanym piekarniku 232°, około 8 minut.