Chleb Ezechiela II
Ezekiel Bread II to chleb wegetariański bezmleczny i zawierający lakto ovo. Za 1,95 USD za porcję ten przepis pokrywa 66% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 2001 kalorii, 83 g białka i 39 g tłuszczu. Ten przepis służy 4 osobom. 89 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Jest dostarczany przez Allrecipes. Jeśli masz pod ręką oliwę z oliwek, ciepłą wodę, sól i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godzin. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał spektakularny wynik 98%. Podobne przepisy obejmują chleb Ezechiela, fasolkę szparagową Ezechiel oraz gulasz ziemniaczany, ciecierzycy i marchewki na toście Ezechiela.
Instrukcje
Soczewicę włożyć do małego rondelka, zalać wodą i gotować do miękkości.
Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W małej misce rozpuść drożdże w 1/2 szklanki ciepłej wody.
Odstawić do uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.
Ostudzoną soczewicę włóż do miski i zmiksuj.
Wymieszaj oliwę z oliwek, miód, sól i pozostałe 4 1/2 szklanki ciepłej wody. W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę jęczmienną, mąkę sojową, mąkę jaglaną i mąkę żytnią.
Wymieszaj mieszaninę drożdży z mieszaniną soczewicy. Ubij 2 szklanki mieszanki mąki. Dodawaj pozostałą mieszaninę mąki, po 1 filiżance na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Gdy ciasto się połączy, wyłóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugniataj, aż będzie gładkie, około 8 minut. Lekko naoliwij dużą miskę, włóż do niej ciasto i obróć, aby pokryło się olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godziny.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię. Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na cztery równe części i formujemy bochenki.
Umieścić bochenki w czterech lekko natłuszczonych foremkach o wymiarach 9 x 5 cali. Przykryj bochenki wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją objętość, około 40 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C).
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę lub do momentu, aż spód bochenka będzie wydawał głuchy dźwięk po postukaniu.