19 przepisów na awokado, dzięki którym nigdy więcej nie zmarnujesz

Awokado to pyszne i pożywne owoce, które w ostatnim czasie cieszą się coraz większą popularnością. Chociaż często uważa się je za warzywo, awokado jest w rzeczywistości klasyfikowane jako jagoda, a konkretnie jagoda jednoziarnista.

Pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej awokado było uprawiane od wieków i stanowiło nawet podstawę diety Azteków. Dziś można je znaleźć w sklepach spożywczych na całym świecie. Kalifornia posiada rekord w produkcji największej ilości awokado w Stanach Zjednoczonych, z 90% zbiorów w kraju.

Dzięki kremowej konsystencji i orzechowemu smakowi awokado jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Mogą być spożywane samodzielnie lub używane do robienia guacamole, sałatek, kanapek i nie tylko. Oprócz tego, że jest pyszne, awokado jest również bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy B6, C, K i E. Co zaskakujące, awokado zawiera więcej potasu w porcji niż banany!

Awokado jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe dla serca. Beta-sitosterol w awokado pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu, który jest niezbędny dla zdrowia serca. Awokado zawierają również tłuszcze jednonienasycone, które są „dobrym” rodzajem tłuszczu, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić zdrowie serca. Ponadto luteina i zeaksantyna obecne w awokado pomagają zapewnić ochronę antyoksydacyjną przed uszkodzeniem przez światło UV. Oznacza to, że regularne spożywanie awokado może pomóc chronić serce i oczy.

Oprócz tych wszystkich korzyści zdrowotnych, awokado ma wysoki poziom błonnika. Błonnik jest ważny dla zdrowia układu pokarmowego, ponieważ pomaga w płynnym ruchu.

Jeśli szukasz nowych i interesujących sposobów na włączenie awokado do swojej diety, zapoznaj się z poniższą listą przepisów na awokado, dzięki czemu nigdy więcej nie zmarnujesz. Od śniadania do kolacji, istnieje przepis na awokado na każdy posiłek dnia!