Weneckie ciasto lodowe
Jeśli masz około 6 godzin i 40 minut na spędzenie w kuchni, ciasto z lodami weneckimi może być świetnym przepisem bezglutenowym do wypróbowania. Ten przepis służy 8 osobom. Ten deser ma 920 kalorii, 13 g białka i 55 g tłuszczu na porcję. Za 2,59 USD za porcję ten przepis pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Foodnetwork ma 1 fanów. Mieszanka batoników z mlecznej czekolady, lodów waniliowych, orzechów pekan i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak aromatyczny. Jest idealny na lato. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 32%. Wynik ten nie jest zbyt doskonały. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Ciasto czekoladowe Oreo Brownie Ice Cream Cake (Slutty Brownie Ice Cream Cake), Funfetti Cake Batter Golden Oreo Ice Cream i Easy Chocolate Vanillan Ice Ciasto Kremowe (z kanapkami z lodami).
Instrukcje
Wyłóż metalową formę do pieczenia chleba (9 1/4 na 5 na 2 3/4 cala) 2 warstwami plastikowej folii, tak aby 3 cale plastiku zwisały nad bokami formy. Za pomocą gumowej szpatułki wciśnij 1/4 lodów kawowych do foremki.
Posmaruj lody 1 łyżką polewy karmelowej.
Posyp karmel 1 łyżką orzechów pekan.
Rozsmaruj 1/4 lodów waniliowych na orzechach.
Posmaruj lody 1 łyżką polewy karmelowej.
Posyp karmel 1 łyżką orzechów pekan. Zamrażaj przez 20 minut lub do momentu, aż będzie twarde. Powtórzyć układanie lodów kawowych, karmelu, orzechów pekan i lodów waniliowych jeszcze 3 razy, zamrażając na 20 minut pomiędzy kolejnymi warstwami. Złóż plastikowy zwis na wierzchu ciasta, aby go przykryć. Zamrażaj na 4 godziny lub do momentu zamrożenia na stałe.
Aby wyjąć z formy, owiń patelnię gorącymi, wilgotnymi ręcznikami, aby poluzować ciasto lodowe z patelni. Złóż plastik z wierzchu ciasta lodowego. Odwróć duży talerz lub półmisek na wierzch ciasta lodowego. Trzymając razem talerz i patelnię, odwróć ciasto na talerz.
Zdejmij patelnię z ciasta; zdejmij plastikową folię. Łyżką ubitą polewę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na wierzchu ciasta ułóż paski lub karbowane linie. Zamrażaj na 1 godzinę lub do momentu, aż ubita polewa zamarznie na stałe.
Przed podaniem ciasto należy pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przekrój batoniki karmelowe na pół i ułóż je przecięciem w dół wokół obwodu ciasta.
Posyp ciasto wiórkami czekoladowymi.
Ciasto pokroić w poprzek na kawałki; przełóż kawałki ciasta na talerze.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Cream Sherry, Porto i Moscato d'Asti to moje ulubione dania z ciasta lodowego. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Jednym z win, które możesz spróbować, jest Berlucchi Franciacorta '61 Extra Brut. Ma 4,3 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 34 dolarów.
Berlucchi Franciacorta '61 Extra Brut
Extra Brut '61 to hołd dla narodzin Franciacorty w 1961 roku – roku, w którym Berlucchi wyprodukował pierwsze wino musujące tej klasycznej metody. Ten zabawny i żywy brylant oferuje owoce cytrusowe i rześki, czysty finisz. Mieszanka: 85% Chardonnay, 15% Pinot Nero* Etykieta Franciacorta '61 Extra Brut jest w trakcie zmiany. Możesz otrzymać jedną z dwóch etykiet przedstawionych powyżej. Nie można żądać określonych etykiet.