Warkocz z jogurtu śmietankowego
Warkocz jogurtowy z kwaśną śmietaną to wegetariański przepis na lakto ovo składający się z 12 porcji. Jedna porcja zawiera 240 kalorii, 6 g białka i 7 g tłuszczu. Za 29 centów za porcję ten przepis pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 50 minut. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Mieszanka aktywnych drożdży, jogurtu, soli i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak smaczny. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Świetnie sprawdza się jako śniadanie w bardzo przystępnej cenie. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 22%, to danie nie jest tak wybitne. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także Warkocz z kwaśnej śmietanki jogurtowej, Mini ciastka z kwaśną śmietaną i jogurtem oraz Warkocz z kremem orzechowym.
Instrukcje
W małej misce rozpuść drożdże w 1/3 szklanki ciepłej wody. W dużej misce ubić śmietanę, jogurt, 2 łyżki masła, cukier, sól i pozostałą wodę.
Dodaj mieszaninę drożdży i 2 szklanki mąki; ubijaj, aż będzie gładkie. Dodajemy resztę mąki i wyrabiamy miękkie ciasto.
Obróć na posypaną mąką powierzchnię; ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, około 6-8 minut.
Umieścić w natłuszczonej misce, obracając raz, aby posmarować wierzch. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godziny.
Uderz ciasto w dół. Przełóż na lekko posypaną mąką powierzchnię. Podziel na trzy części. Z każdego uformuj 16-calowy placek. lina. Natłuszczamy blachę do pieczenia i posypujemy mąką kukurydzianą.
Na przygotowanej blasze do pieczenia ułóż trzy liny i warkocz; ściśnij szwy, aby je uszczelnić i podwiń końce pod spód.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 30 minut.
Piec w temperaturze 400° przez 20-25 minut lub do złotego koloru. Rozpuść pozostałe masło; posmaruj warkocz.