Tradycyjne potrawy brytyjskie

Bardzo oczerniana, ale często smakowana kuchnia brytyjska przeżywa ostatnio swój renesans. Ponieważ mnóstwo brytyjskich szefów kuchni nieustannie przypomina widzom o wielu brytyjskich potrawach, które warto poznać, nadszedł czas, aby zająć się niektórymi podstawowymi składnikami, które zdefiniowały współczesną brytyjską kuchnię.

Jednym ze wspaniałych dań, które wywołuje uśmiech u większości odwiedzających Wielką Brytanię, jest „pełne śniadanie angielskie”, którym można delektować się w kawiarniach i hotelach w całym kraju. Nie ma precyzyjnych zasad kulinarnych, ale wyrafinowany klient może sobie pozwolić na niektóre z poniższych; jajek, bekonu, kiełbasek, kaszanki, fasoli lub pomidorów, frytek, placków ziemniaczanych, pieczarek oraz z tostami lub smażonym chlebem. W dobrej London Café możesz dostać taką listę do wyboru, po czym powinieneś zdecydować, czy chcesz później pracować, odpoczywać, czy bawić się! Śniadanie mistrzów to jeden ze sposobów na to!

Mając teraz czas na przeczytanie The Times, rozwiązanie krzyżówki i sprawdzenie wiecznie złowrogich oznak deszczu, z pewnością jest już pora obiadowa!

Dla wielu „Fish and Chips” to kwintesencja brytyjskiego obiadu. Trzeba powiedzieć, że dobrze zrobione jest czystą rozkoszą iw porównaniu z wieloma restauracjami rybnymi nadal ma dobrą wartość. Niezależnie od tego, czy wybierzesz dorsza, plamiaka czy inną rybę, wszystko zależy od jakości ciasta. Idealnie powinien być złocisty, lekki i łuszczący się! Jedną z dziwacznych rzeczy w tradycyjnych Fish 'n' Chips jest to, że możesz zamówić bardzo ciekawe dodatki! Możliwy jest groszek, marynowana cebula, sos curry. Dla niewtajemniczonych to przerażające miejsce, a niektóre opcje zdecydowanie dzielą pomieszczenie. Marynowana cebula jest rzeczywiście jedną z nich.

Podróżując na północ Anglii „Black Pudding” to nadal świetny rodzaj kiełbasy do spróbowania. To kaszanka zrobiona z płatków owsianych, cebuli i dobrze doprawiona. To może być podawane na śniadanie, ale teraz stało się dość modną przystawką w stylu retro, która będzie ładnie wyglądać nawet obok świeżego przegrzebka! Świetnie smakuje również z puree ziemniaczanym i sosem.

An English Trifle to cud, który warto zobaczyć, ze staroświeckim wyczuciem okazji. Ten klasyczny deser przekłada się słodką śmietaną, owocami, a u jego podstawy biszkopt. To może być dość pijane, gdy dodasz łyk lub dwa dobrej słodkiej sherry. Więcej herbaty Vicar?

Jedną z najlepiej nazwanych potraw w całej Wielkiej Brytanii i na Wyspie Północnej jest „Toad in the Hole”! Ta lingwistyczna rozkosz to połączenie ciasta Yorkshire Pudding i angielskich kiełbasek. Wielu powiedziałoby, że powinna to być duża kiełbasa, taka jak Cumberland, aby to danie było wyjątkowe. Tak czy inaczej, jeśli ciasto jest złociste, a kiełbaski zrumienione, wszystko, co naprawdę musisz zrobić, to polać bogatym sosem na posiłek, który krzyczy staroświecki wynalazek klasy robotniczej! Gorąco polecam, bardzo niedoceniony.

Jeszcze jedno obfite danie do spróbowania to „Steak and Kidney Pie”. Zwykle jest przygotowywany z karkówki wołowej, nerek wołowych i tradycyjnego ciasta. To jest zwykle podawane z kilkoma bocznymi warzywami i ziemniakami.

Oprócz pikantnych, jednym ze szkolnych deserów, który jest świetną zabawą przy zamawianiu, jest „Spotted Dick”! Dość dziwnie nazwany słodycz to gotowany na parze budyń z łoju i suszonych owoców. Całkiem smaczne na ciepło, świeże i podawane z kremem. Najwyraźniej kiedyś zmieniono jego nazwę na „Spotted Richard” w Izbach Parlamentu, aby ta nazwa była mniej prawdopodobna do wywołania sceny!

W zimne, wilgotne zimowe dni wymagane jest danie takie jak „Lancashire Hot Pot”. To klasyczna potrawa jednogarnkowa, która łączy udziec jagnięcy, warzywa i cienkowarstwowe ziemniaki w dużym ceramicznym garnku w stylu zapiekanki.

Wreszcie, jeszcze jedno danie o genialnej nazwie, które jest bardzo tradycyjne, to „Bubble and Squeak”. To tylko resztki z typowego niedzielnego obiadu smażonego z dużą ilością puree ziemniaczanego. Resztki mają być groszkiem, marchewką i może trochę mięsa. Dość często jest robiony z jajkiem sadzonym na wierzchu. Najlepiej zjeść i podać w poniedziałek!