Tradycyjne potrawy z grilla

Jednym ze świetnych sposobów na świętowanie z przyjaciółmi jest zorganizowanie grilla. Bez względu na to, czy jesteś fanem mięsa, czy też nie, zawsze znajdziesz coś pysznego do przyrządzenia na zewnętrznym grillu.

Kiełbaski to doskonały punkt wyjścia dla głodnego tłumu, a przy tak wielu różnych odmianach do wyboru fajnie jest je mieszać i mieć wybór. Hot dogi są jeszcze prostsze, ale ponieważ są bardzo lekkie, więc uważaj, aby się nie przypaliły.

Jednym z klasycznych wyborów jest stek, czy to antrykot, czy polędwica, są one w pełni aromatyzowane i nie wymagają wiele doprawiania fantazyjnymi marynatami. Po prostu dobrze przypraw, a nie możesz się pomylić. W przypadku wielu tradycyjnych mięs z grilla, po prostu pozwól im odpocząć przez dobre 10 minut, ponieważ zapewni to, że mięso będzie całkowicie miękkie.

Burgery wołowe to kolejny odwieczny ulubieniec, który również wymaga niewielkiego przygotowania. Ale jeśli masz ochotę na przygodę i chcesz podjąć wyzwanie, dlaczego nie stworzyć własnego? Dodaj dodatki, takie jak ser, papryczki jalapeno lub ostry sos chilli, a Twoi goście Cię pokochają!

Dlaczego nie spróbować zrobić szaszłyka i szaszłyków z jagnięciny, wieprzowiny lub kawałków wołowiny. Kluczem do dobrego szaszłyka jest marynowanie go w pomidorach, cebuli i occie. Sekret polega na pozostawieniu mięsa w marynacie na noc, aby mięso było już miękkie.

Kolejną mięsną przysmakiem jest „szarpana wieprzowina”, którą wystarczy powoli ugotować dzień wcześniej, a następnie skorzystać z dodanych smaków dymu, podgrzewając ją na grillu węglowym.

Naprawdę musi być trochę kurczaka na tradycyjnym grillu dla tych, którzy nie przepadają za czerwonymi mięsami. Jest tak wiele sposobów na wykorzystanie smaku kurczaka, a jednym ze sposobów jest zrobienie pikantnej marynaty z chili, imbirem i sokiem z limonki.

Jedną z fantastycznych opcji jest grillowanie owoców morza dla odmiany. Krewetki, ostrygi i małże smakują dobrze; radość polega na tym, że potrzebują tylko bardzo krótkiego czasu gotowania w porównaniu do cięższych mięs. Dobrze udekoruj odrobiną cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki!

Grillowanie bez dodatków byłoby nieco rozczarowujące. Jedną ze wspaniałych zalet tego rodzaju jedzenia jest to, że jest to piękny sposób na mieszany talerz jedzenia. Sałatka ziemniaczana to jedna z ulubionych, którą można zrobić z młodych ziemniaków, dymki i pietruszki. Wystarczy dodać dobry majonez.

Kolby kukurydzy najlepiej przyrządza się na grillu węglowym i świetnie prezentuje się obok mięs i innych głównych składników. Dla wegetarian grillowany Halloumi jest doskonały i może naprawdę wyglądać i smakować jak główny posiłek. Działa tak dobrze, ponieważ ma bardzo wysoką temperaturę topnienia, dzięki czemu możesz uzyskać wszystkie te wspaniałe smaki grilla na serze, podobnie jak pasek piersi z kurczaka!

Inną klasyczną opcją wegetariańską jest zrobienie szaszłyków z papryką, tofu i grzybami. Nie zapominaj, że chleb czosnkowy można dobrze upiec na grillu na świeżym powietrzu i zaspokoić najbardziej głodnych gości.

Teraz wystarczy kilka klasycznych sałatek do mięs i innych dań. Dlaczego nie pójść na dużą miskę świeżych sezonowych sałatek? Możesz połączyć sałatę, pomidorki koktajlowe, ogórek i ser feta. Fajną rzeczą w tego rodzaju jedzeniu jest to, że możemy nawet wybrać, jaki rodzaj sosu jest najlepszy, czy to lekki winegret, czy ciężki z musztardą Dijon!

Innym tradycyjnym dodatkiem jest chrupiąca sałatka colesław z białą kapustą, cebulą i marchewką. Popularną alternatywą byłoby użycie czerwonej kapusty i zrobienie „surówki” bogatej w kolor. Jeśli uważasz, że może to dodać coś do jedzenia, śmiało!

Ostatnia sugestia, jeśli nadal masz trochę ciepła na grillu, możesz nawet grillować ananasa i podawać z chłodzącymi lodami, jeśli czujesz się dekadencko!