Tuńczyk Teriyaki
Teriyaki Tunan jest bezglutenowe, bezmleczne, przyjazne dla fodmap i całe 30 przepis z 4 porcjami. To danie główne ma 730 kalorii, 85g białka, oraz 33g tłuszczu na porcję. Na 12,85 zł za porcję, ten przepis okładki 50% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Ten przepis jest typowy dla kuchni japońskiej. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina. 26 osób było zadowolonych, że wypróbowali ten przepis. Jeśli masz marchew, sól morska, cytryna i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby wykorzystać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, możesz śledzić to danie główne z Brzoskwinia Crisp: zdrowy Crisp na śniadanie jako deser. Z łyżeczką wynik 95%, to danie jest doskonałe. Podobne przepisy to Tuna Teriyaki, Pieczony Tuńczyk Teriyaki, oraz Tuńczyk Teriyaki Z Ananasem.
Instrukcje
Wlać sos teriyaki do płytkiego naczynia lub miski i umieścić steki z tuńczyka w sosie do marynowania. Przykryć i pozostawić do marynowania na około 45 minut w temperaturze pokojowej. Steki będą gotować bardziej równomiernie, jeśli nie są zimne.
Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
Steki z tuńczyka ułożyć na rozgrzanym oleju i polać sosem teriyaki. Steki wycisnąć sok z cytryny i posypać sezamem. Gdy dno jest jasnobrązowy, Odwróć steki, i gotować, aż rumiane po drugiej stronie. Środek nadal będzie lekko czerwony. Doprawić solą morską i pieprzem.
Steki z tuńczyka ułożyć na talerzach i udekorować startą marchewką.
Podawać kapiele z patelni jako sos do zanurzania.
Polecane wino: Merlot, Pinot Noir, Wino Różane
Merlot, Pinot Noir i wino różowe to moje najlepsze propozycje do tuńczyka. Chociaż ryby są często łączone z białym winem, "mięsniejsze" ryby, takie jak tuńczyk, mogą absolutnie pasować do czerwonego wina. Różowe będzie również ładnie sparować, szczególnie jeśli twój tunan jest przygotowany ze składników lepiej pasujących do białego wina. Jedno wino, którego możesz spróbować to Rabble Merlot. Ma 4,1 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 20 dolarów.
Rabble Merlot
Czarna wiśnia, ciemna jagoda, słodowa czekolada z niuansowymi nutami francuskiego dębu wanilii i mokki. Eleganckie i wyrafinowane na podniebieniu z dużą ilością ciemnych owoców prowadzących do jedwabistego, miękkiego wykończenia.