Podstawowe sztuczki kulinarne, które każdy powinien znać

Znajomość kilku prostych sztuczek kulinarnych może pomóc w podniesieniu nawet najbardziej przyziemnych potraw, a także zaoferować pomoc w przygotowaniu i wykonaniu posiłku, który chcesz ugotować. Dla wielu perspektywa przygotowania i ugotowania posiłku jest zniechęcająca. Ale tak być nie musi. Gdy uzbroisz się w poniższe proste sztuczki kulinarne, te obawy znikną i będziesz się zastanawiać, o co w ogóle chodziło. Zaczynajmy.

  1. Nie przepełniaj patelni

Nawet jeśli myślisz, że im więcej jedzenia na patelni, tym lepiej, mylisz się. Ciepło musi być równomiernie rozłożone na różne składniki, dzięki czemu będziesz czerpać korzyści ze smaków, które każdy z nich ma do zaoferowania. Nie chcesz też skończyć z na wpół ugotowanym kawałkiem kurczaka i zatruć się pokarmem. Zawsze upewnij się, że między każdym elementem jest odpowiednia przestrzeń, aby zagwarantować, że dokładnie ugotują.

  1. Niech czerwone mięso usiądzie przed pocięciem

Suchy stek nie jest stekiem, który warto zjeść. Dotyczy to również dobrze wykonanej odmiany. Po zdjęciu steku z patelni lub grilla połóż go na folii aluminiowej. Owiń go folią i pozostaw na około 5 minut. W ten sposób nie tylko zapobiegasz utracie soczystego wnętrza steku, ale także pozwalasz, aby wspomniane soki osiadły przed pokrojeniem.

  1. Wyłącz kuchenkę, zanim jajka będą gotowe

To łatwy hack, ale wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy. Niezależnie od tego, czy smażysz, czy gotujesz jajka w koszulce, czy jajecznica, pamiętaj, aby wyłączyć szybkowar na kilka minut, zanim będą wyglądać na gotowe, nawet jeśli nadal mają rzadką konsystencję. Pozostałe ciepło będzie dalej gotować jajka, aż będą idealnie pyszne.

  1. Dodaj sól do wrzącej wody z makaronem

Dla wielu, gdy gotują makaron, smakuje on raczej nijako. Sztuką jest dodanie soli do wody, która nada jej smaku. Ogólna zasada to 1-2 łyżki stołowe na dużą patelnię. Zagotuj wodę, dodaj sól, aż się rozpuści, a następnie dodaj makaron. Genialnie proste.

  1. Użyj wody z makaronem, aby zrobić sos do makaronu

Teraz ta sztuczka jest prawdziwym doozie. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak sprawić, by Twój makaron był smaczniejszy? Cóż, nie zastanawiaj się więcej, bo ten prosty krok właśnie to zagwarantuje. Zanim wyrzucisz zużytą wodę z makaronu, dodaj jej filiżankę do rondla, a następnie dodaj ugotowany makaron. Słona woda doda Twojemu makaronowi nieco więcej smaku. Nie tylko to, ale skrobia zawarta w wodzie znacznie poprawi i poprawi teksturę makaronu.

  1. Przechowuj swoje przyprawy we właściwym miejscu

Aby przyprawy miały dłuższy okres przydatności do spożycia, trzymaj je z dala od ciepła i wilgoci, ponieważ może to wpłynąć na ich smak. Ich ulubionym miejscem odpoczynku jest chłodne i ciemne miejsce.

  1. Użyj ręcznika papierowego do konserwowania warzyw

To płaczliwy wstyd, ile odpadów żywnościowych rejestruje się na całym świecie, rok po roku. Dotyczy to zwłaszcza warzyw. Aby uniknąć wyrzucania warzyw, ta prosta sztuczka zdziała cuda. Zawiń je luźno w papierowy ręcznik i umieść w zamykanej plastikowej torbie. Tylko pamiętaj, aby przed zamknięciem wydostać z torby jak najwięcej powietrza, ponieważ tlen i warzywa nie są przyjazne. Inną prostą sztuczką, która ma przedłużyć ich życie, jest nie mycie ich, dopóki nie będą gotowe do użycia i jedzenia.

  1. Zawsze miej pod ręką kilka niezbędnych rzeczy

Wielu z nas doświadczyło tego uczucia zapadania się po otwarciu lodówki i spotkało się z zimnymi, pustymi półkami wpatrzonymi w ciebie. Pokusą jest zawsze sięgnięcie po telefon i zamówienie na wynos. Tutaj zawsze wkraczają niezbędne rzeczy do lodówki i spiżarni. Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w zapasy na następną wycieczkę do sklepu spożywczego. Dużo łatwiej jest być kreatywnym w przygotowywaniu potraw, gdy posiada się wszystkie właściwe składniki. W przypadku posiłków na ostatnią chwilę zawsze staraj się przechowywać w zamrażarce mrożone mięso, takie jak kurczak lub wołowina, a także mrożone warzywa. Nie będziesz żałować, a twoje ogólne samopoczucie będzie ci wdzięczne.

  1. Zachowaj nienaruszony korzeń cebuli podczas krojenia

Aby uniknąć bałaganu przy następnym siekaniu cebuli, nie usuwaj korzenia. Cebulę obrać i pokroić poziomo. Następnie pokrój w pionie, aby uzyskać idealnie posiekane kawałki. Zrobione! Prostota w działaniu.

I masz to! Proste sztuczki ułatwiające życie.