Pieczony indyk z jabłkami, cebulą, smażonymi liśćmi szałwii i sosem jabłkowym
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na danie główne, więc daj pieczonego indyka z jabłkami, cebulą, smażonymi liśćmi szałwii i sosem jabłkowym. Ten przepis sprawia, że 8 porcji z 851 kalorii, 116g białka, oraz 33g tłuszczu każdy. Na $3.89 za porcję, ten przepis okładki 39% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 75 godzin. Jeśli masz masło, soki z pieczonego indyka, perłową cebulę i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby zużyć ocet cydr można śledzić to danie główne z Ciasto Z Octem jako deser. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Z łyżeczką wynik 74%, to danie jest całkiem dobre. Podobne przepisy to Pieczony indyk z pomarańczami, liśćmi laurowymi, czerwoną cebulą i sosem z patelni, Pieczony indyk i sos z cebulą i szałwią, oraz Pieczony indyk z szałwią, cebulą i sosem Podrobowym.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 218°.
Spłucz indyka wewnątrz i na zewnątrz i osusz. Doprawić solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Złóż skórę szyi pod ciałem i zabezpiecz małym szpikulcem. Wiązać pałeczki perkusyjne wraz ze sznurkiem kuchennym i zabezpieczyć skrzydła do ciała małymi szaszłykami.
Połóż indyka na stojaku ustawionym w dużej ognioodpornej patelni do pieczenia. Pieczony indyk w środku piekarnika 30 minut.
Podczas pieczenia indyka cebulę blanszujemy we wrzącej wodzie przez 1 minutę i spłukujemy pod zimną wodą. Cebulę obrać, następnie wrzucić z 1 łyżką roztopionego masła oraz solą i pieprzem do smaku. Jabłka wrzucić z 1 łyżką roztopionego masła i soli i pieprzu do smaku w innej misce.
Obniżyć temperaturę do 177°.
Pędzel pozostałe 1/4 szklanki roztopionego masła nad indykiem i pieczeń 30 minut więcej.
Podsmażamy indyka i rozrzucamy wokół niego cebulę, a następnie pieczemy jeszcze 30 minut.
Podsmaż indyka i dodaj jabłka na patelnię. Piecz kolejne 1 do 1 1/2 godziny, czyli aż termometr włożony do mięsistej części uda zarejestruje 82°.
Przełożyć indyka, cebulę i jabłka na podgrzewany talerz, pozostawiając soki na patelni.
Usuń szaszłyki i odrzuć sznurek.
Niech Turcja stać co najmniej 30 minut, do 4
Odtłuszczone tłuszcze z soków z patelni i rezerwa 1/4 szklanki tłuszczu.
Wlać soki z patelni do miary szklanej 2-litrowej i dodać wystarczającą ilość wywaru z indyka, aby uzyskać łącznie 4 1/2 szklanki. Ustaw patelnię na okrakiem 2 palniki.
Dodać 1 szklankę mieszaniny zapasów i rozpuścić przez gotowanie na umiarkowanie wysokim ogniu, mieszając i skrobając brązowe kawałki.
Dodaj pozostałe 3 1/2 szklanki mieszaniny zapasów, cydr, i ocet i doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu.
Przenieść do miary szkła.
Utrzeć tłuszcz i mąkę w dużym, ciężkim rondlu i ugotować zasmażkę na umiarkowanie małym ogniu, ubijając, 3 minuty.
Dodaj mieszaninę gorącego wywaru w szybkim strumieniu, ubijając stale, aby zapobiec grudkom, a następnie gotuj na wolnym ogniu, ubijając od czasu do czasu, aż zgęstnieje, około 10 minut.
Wymieszaj dodatkowe soki z indyka z talerza i dopraw sosem solą i pieprzem.
SOS przelać przez drobne sito do sosu.
* Cebulę można blanszować i obrać 2 dni wcześniej i schłodzić, przykryć. * Zalecamy przygotowanie bulionu z indyka i smażonych liści szałwii, chociaż można je przygotować, gdy indyk jest w piekarniku.