Pieczony indyk z czosnkiem, szałwią i koprem włoskim
Pieczony indyk z czosnkiem, szałwią i koprem włoskim może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 522 kalorie, 57g białka, oraz 30 g tłuszczu. Na 1,54 zł za porcję, ten przepis okładki 29% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 25. Jeśli masz gotowanie jabłka, marchew, czosnek, i kilka innych składników na rękę, można to zrobić. Aby wykorzystać liście laurowe można śledzić to danie główne z Urocze Babeczki Jabłkowe jako deser. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godziny i 55 minut. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 62%. Ten wynik jest dobry. Spróbuj Pieczony indyk z szałwią i czosnkiem, Pieczony indyk z masłem czosnkowym szałwiowym, oraz Parmezan-szałwia pieczony indyk z sosem szałwiowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Doprowadzić indyka do temperatury pokojowej na 1 godzinę przed pieczeniem.
Umieść stojak w najniższej pozycji piekarnika i usuń pozostałe stojaki; rozgrzej do 35
Usuń szyję i podroby z indyka; Odrzuć wątrobę i zarezerwuj szyję i resztę podrobów. Indyka osusz wewnątrz i na zewnątrz papierowymi ręcznikami, a jamę doprawić solą i pieprzem. Połówki 1 główki czosnku w poprzek i wrzucić do jamy wraz z 3 cebulkami, jabłkami i 1/2 pęczka szałwii.
Pozostałe 3 kliny cebuli, koper włoski i marchew umieść na środku dużej patelni z 1 szklanką wody. Ustaw stojak nad warzywami i umieść pierś indyka na stojaku. Całość doprawić solą i pieprzem. Posiekać 3 łyżki szałwii, następnie roztopić 3 Laski masła z szałwią i solą oraz pieprzem do smaku w rondlu na średnim ogniu. Napełnij strzykawkę z masłem szałwiowym i wstrzyknij ją w piersi, nogi i uda; kontynuuj, aż zużyjesz około połowy masła szałwiowego.
Posmaruj ptaka resztą masła i zwiąż nogi sznurkiem.
Pieczeń indyka, odkryte, około 1 godziny 30 minut. Obracać patelnię i kontynuować pieczenie, aż termometr włożony do uda zarejestruje 165, 1 godzina 30 minut do 1 godziny 45 minut. Wyłącz piekarnik, ale pozostaw indyka w środku, aż termometr zarejestruje 170, 15 do 20 minut więcej.
Podczas pieczenia indyka, zrobić sos: roztopić pozostały 1 kij masła w rondlu na średnim ogniu.
Dodać zastrzeżone szyi i podrobów, doprawić solą i pieprzem i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż brązowy, o 10 protokół. Obrać i rozbić pozostałą główkę czosnku, dodać go do patelni i gotować, aż złoty, o 2 protokół.
Dodać bulion i liście laurowe, przykryć i dusić na średnim ogniu, około 2 godzin. Odrzuć liście laurowe, szyję i podroby.
Przełożyć indyka na deskę do krojenia i odstawić na 20 do 30 minut przed wyrzeźbieniem.
Warzywa przełożyć do blendera.
Krople wlać do płynnej miarki i odsączyć tłuszcz.
Dodać 1 szklankę kapieli i mąkę do blendera i puree, aż będzie gładka.
Pozostałe kapiele i puree warzywne ubić do mieszanki bulionu. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu, aż sos będzie gładki, o 10 protokół. Wymieszać z octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem.
Przełożyć indyka na talerz i udekorować pozostałą szałwią. Pokroić indyka i podawać z sosem.