Ciasteczka z orzechami mokka
Ciasteczka Mocha z orzechami włoskimi to deser na 24 osoby. Jedna porcja zawiera 200 kalorii , 2 g białka i 11 g tłuszczu . Za 23 centy za porcję ten przepis pokrywa 4% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 20 osób uznało ten przepis za pyszny i satysfakcjonujący. Ten przepis z Allrecipes wymaga sody oczyszczonej, wody, półsłodkich kawałków czekolady i mąki. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 20% . Wynik ten jest raczej zły. Podobne przepisy obejmują ciasteczka z orzechami mokka , tort mokka z orzechów włoskich i ciasteczka z orzechami mokka .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
W gorącej (nie wrzącej) wodzie rozpuścić 1/2 szklanki kawałków czekolady. Mieszaj, aż będzie gładkie. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
W małej filiżance rozpuść kawę rozpuszczalną w 2 łyżeczkach wrzącej wody. Odłożyć na bok.
W małej misce połącz mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Odłożyć na bok.
W dużej misce połącz masło, cukier i kawę. Ubijaj, aż masa będzie kremowa.
Dodać jajko i roztopione kawałki.
Dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mieszaninę mąki. Wymieszaj pozostałe 1-1/2 szklanki kawałków czekolady i orzechów włoskich. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na nienasmarowanych tłuszczem blachach.
Piec w temperaturze 350 stopni F (175 stopni C) przez 10-12 minut. Przed wyjęciem z blachy odczekaj 2-3 minuty.
Polecane wino: Cream Sherry, Wino Porto, Moscato Dasti
Deser świetnie komponuje się z kremową sherry, winem porto i Moscato d'Asti. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Jednym z win, którego możesz spróbować, jest NV Johnson Estate Cream Sherry. Ma 5 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 19 dolarów.
Kremowe sherry NV Johnson Estate
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste, trwałe wykończenie. Teraz jest dobrze, ale wynagrodzi tych, którzy pozwolą mu się zestarzeć”. Ulubiony napój przedposiłkowy. Rozważ ją z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po obiedzie z deserem, szczególnie czekoladami i deserami na bazie owoców. Wspaniała także na zimne popołudnia, podawana z biscotti do maczania w „włoskim stylu”. "