Patelnia z kurczakiem i karczochami
Jeśli masz około 30 minut do spędzenia w kuchni, smażony kurczak i karczochy mogą być niesamowitym, bezglutenowym i pierwotnym przepisem do wypróbowania. Z tego przepisu wychodzą 4 porcje zawierające 374 kalorie, 41 g białka i 19 g tłuszczu każda. Za 3,6 dolara za porcję ten przepis pokrywa 28% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i kup cebulę, czosnek, pietruszkę i kilka innych rzeczy, aby zrobić je dzisiaj. Świetnie sprawdza się jako dość drogie danie główne. Ten przepis z Foodnetwork ma 1 fanów. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał dobry wynik łyżeczkowy wynoszący 66%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Patelnia z kurczakiem i karczochami, Patelnia z kurczakiem i parmezanem z karczochami oraz Patelnia z kurczakiem i parmezanem z karczochami.
Instrukcje
Umieść piersi kurczaka pomiędzy 2 kawałkami plastikowego opakowania i ubij patelnią na grubość około 1/2 cala. Doprawić solą i pieprzem.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu.
Dodaj kurczaka i gotuj bez przeszkód, aż na dnie będzie złoty, 4 do 5 minut; obróć i smaż, aż druga strona będzie złota, jeszcze 2 do 3 minut.
Przełożyć na talerz i odstawić.
Wytrzyj patelnię i wróć do średnio-wysokiego ognia.
Dodaj pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek; gdy będzie gorące, dodaj serca karczochów i czerwoną cebulę i smaż bez przeszkadzania, aż miejscami uzyskają złocisty kolor, około 1 minuty. Dopraw solą i pieprzem i kontynuuj gotowanie, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, przez około 2 minuty.
Dodaj czosnek i oregano i smaż, mieszając, 30 sekund.
Włóż kurczaka z powrotem na patelnię, dodaj bulion i oliwki. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, przykryć i gotować, aż kurczak będzie ugotowany, od 4 do 6 minut. Posyp natką pietruszki, fetą, pappadewami i solanką.
Zdjęcie: Christopher Testani