Jak zrobić sushi?

Nie ma znaczenia, czy jesz sushi ze starymi przyjaciółmi czy członkami rodziny; przygotowanie własnego sushi w domu jest o wiele bardziej opłacalną opcją niż zamawianie go w restauracji. Robienie sushi w domu jest proste i przyjemne; możesz stworzyć idealną bułkę, zawierającą wszystkie swoje ulubione składniki i nie zajmuje to wcale dużo czasu.

Przewodnik po robieniu sushi

Tylko kilka składników, w tym mięso z owoców morza, takie jak krab lub krewetka, paski awokado i cienko pokrojony ogórek, jest wymaganych do zrobienia kalifornijskich bułeczek. Potrzebny będzie również ryż do sushi i paski nori z wodorostów. Możesz nadać miąższowi kraba bardziej kremową konsystencję, łącząc go z majonezem.

Możesz dodać pokrojony ogórek lub marchew i tuńczyka do podstawowej listy preferowanych składników. Pamiętaj, że robiąc sushi, nie możesz zrobić tego ze starym rodzajem ryżu. Idealnie powinno być wykonane z Japonica, która jest produkowana głównie w Japonii oraz niektórych regionach Kalifornii i Włoch. Robiąc ręcznie robiony ryż do sushi, chcesz dążyć do puszystego ryżu, który jest tylko trochę lepki, ale nie za lepki.

Do przygotowania sushi będziesz potrzebować kilku ważnych narzędzi:

  • Makisu - Mata na rolkach wykonana z bambusa lub plastiku
  • Ostry nóż
  • Plastikowe opakowanie

Kroki do zrobienia California Sushi Roll

Oto najczęstsza metoda toczenia maki sushi, która odnosi się do każdego rolowanego sushi. Ryż do sushi może być zwinięty na wierzchu paska wodorostów lub arkusz nori można odwrócić tak, aby ryż był odsłonięty na zewnątrz rolki po jej zakończeniu.

  1. Ustaw bambusową matę rolowaną na desce do krojenia z bambusowymi paskami skierowanymi poziomo do siebie. Jeśli nie masz jeszcze maty bambusowej, możesz ją kupić bardzo tanio. Na bambusowej macie należy położyć kawałek folii. Następnie połóż arkusz nori lub pół arkusza na wierzchu opakowania.
  2. Na wierzchu nori weź łyżkę ryżu sushi i równomiernie rozprowadź. Unikaj używania nadmiernej ilości ryżu. Dzięki praktyce możesz nauczyć się mierzyć, ile ryżu jest potrzebne. Na każdy pełny arkusz suszonych wodorostów położymy około filiżanki ryżu i zostawimy niewielką szczelinę w górnej części nori, aby można było zapieczętować bułkę. Zwilż wcześniej opuszki palców, aby uniknąć sklejania się palców podczas rozprowadzania ryżu do sushi.
  3. Połóż wybrane cienko pokrojone warzywa na środku arkusza suszonych wodorostów pokrytego ryżem. Uważaj, aby go nie zapakować. Po prostu odwróć go i umieść tak, aby strona skierowana do ryżu znajdowała się na macie bambusowej, jeśli chcesz, aby ryż znajdował się na zewnątrz formowanej rolki. Następnie umieść pozostałe składniki na wierzchu suszonego arkusza wodorostów zgodnie z własnymi preferencjami.
  4. Delikatnie unieś spód maty, aby uformować kształt, dociśnij i uformuj z nich tubę.
  5. Kontynuuj zwijanie, aż około cala wysuszonych wodorostów zostanie odsłonięta na górze. Użyj kropli lub dwóch zimnej wody, aby zamknąć krawędzie. Aby nadać mu większą strukturę, dokręć matę wokół rolki, aż będzie na tym samym poziomie szczelności. Uważaj, aby nie wywierać takiego nacisku, że składniki zostaną zgniecione lub zaczną wyciekać z krawędzi pojemnika.
  6. Umieść rolkę sushi na desce do krojenia. Możesz użyć noża, aby przyciąć go do odpowiedniego rozmiaru. Za każdym razem, gdy tworzysz plasterek, zwilż nóż niewielką ilością wody, aby uzyskać czyste cięcie. Z każdej rolki można zrobić do sześciu kawałków sushi.
  7. Kawałki sushi ułóż schludnie i uporządkowanie na tacach lub talerzach sushi. Możesz cieszyć się tym daniem z odrobiną wasabi, marynowanego imbiru, sosu sojowego i jeśli wolisz, trochę startego daikon.

Różnorodność przepisów na sushi

Teraz, gdy już wiesz, jak przygotować własne sushi w domu, możesz z łatwością wypróbować w domu dowolne z poniższych, po prostu zmieniając kilka składników.

  • Temaki
  • Alaska Roll
  • Pikantna bułka kalifornijska
  • Rolada do sushi z wędzonym łososiem
  • Smocza rolka

Pytania dotyczące gotowania sushi

Czy istnieje sposób na przechowywanie sushi przez noc?

Nie jest to coś, do czego zachęcamy, ponieważ im dłużej trzymasz świeżą rybę, tym większa szansa na rozwój bakterii. Jeśli czujesz, że robisz się pełny, ale wciąż są składniki, możesz zjeść resztę ryby, pokrojoną cienko w stylu sashimi, ponieważ dla wielu to ryba jest najważniejszym składnikiem.

Dodatkowo ryż, który został schłodzony, staje się kruchy i suchy i nie nagrzewa się zbyt dobrze; z tych powodów sushi jest czymś, co powinno być spożywane, gdy tylko zostanie wyprodukowane.

Czy jest sposób na przygotowanie sushi bez użycia ryb?

Tak, na sushi można przejść na weganizm. Możesz użyć awokado, ogórków i mango. Wszystkie są doskonałym wyborem jako alternatywa dla ryb.