Jak zrobić wegański makaron

Makaron wegański jest wytwarzany we Włoszech od pokoleń. Większość rodzajów makaronów domowej roboty jest tradycyjnie wytwarzana z mąki i jajek „00”. Jednak wiele form makaronu powstaje przy użyciu „białego ciasta”, znanego również jako makaron bianca, które jest przygotowywane tylko z mąki i wody.

Te formy makaronu często pochodzą z południowych Włoch, gdzie producenci byli zmuszeni do kreatywności ze względu na ograniczony dostęp do droższych składników, takich jak jajka. Pasta bianca jest nadal preferowaną opcją w południowych Włoszech, ponieważ cieplejszy klimat regionu najlepiej nadaje się do lżejszego ciasta. Tutaj przeprowadzimy Cię przez prosty proces robienia makaronu wegańskiego w domu.

Jak zrobić wegański makaron w domu?

Ciasto makaronowe jest tradycyjnie wytwarzane z różnych mieszanek mąki, wody, oliwy z oliwek, a także jaj; wegańskie ciasto na makaron to odmiana włoskiego klasyka, w którym nie ma jajka. Większość suchych makaronów w pudełkach dostępnych w supermarketach jest wegetariańska, ale zrobienie domowego ciasta na makaron bez jajek jest niezwykle łatwe.

Zarówno ręcznie robione, jak i kupowane w sklepie warianty wykorzystują kaszę mannę. Wynika to z wysokiej zawartości glutenu, który pomaga stworzyć elastyczne właściwości makaronu. Dlatego makaron bez jajek nie byłby ani bezglutenowy, ani odpowiedni dla osób ze specyficznymi alergiami. Mąki bezglutenowe, takie jak pełnoziarnista, mogą być używane do robienia makaronu, dodając 2 łyżki gumy guar, aby zastąpić elastyczność zapewnianą przez mąkę z kaszy manny.

Składniki

  • 200g drobno zmielonej mąki z kaszy manny lub durum
  • Sól 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wymagany sprzęt

  • Drewniana deska
  • Widelec
  • Wiosło Gnocchi

Kroki przygotowawcze

Cały proces można podzielić na mniejsze części, zaczynając od ustawienia mąki i kończąc na gotowaniu makaronu. Oto jak krok po kroku zrobić wegański makaron.

Przygotowanie mąki

  • Umieść mąkę na desce do krojenia lub w misce. Dodaj sól.
  • Na środku ułóż zagłębienie z mąki i wlej wodę i oliwę z oliwek.
  • Zacznij od zintegrowania mokrych składników z mąką widelcem, aż uzyskasz dobrze połączoną mieszankę.

Wyrabianie ciasta i robienie arkuszy

  • Ciasto makaronowe przełożyć na lekko posypaną mąką deskę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli zacznie być zbyt suche, dodaj trochę więcej wody.
  • Ciasto przykryć wilgotną ściereczką lub ściereczką muślinową i odstawić. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby mógł się uformować gluten.
  • Ciasto podzielić na połówki. Łatwiej jest go wdrożyć etapami. Ciasto rozwałkować i wygiąć w cienkie warstwy za pomocą wałka do ciasta. Lekko posyp mąką, wałkując ciasto, aby się nie sklejało.
  • Makaron należy teraz pokroić. Najpierw zdecyduj, jaką strukturę chcesz. Po prostu zwiń arkusz makaronu i pokrój go nożem tak cienkim lub grubym, jak chcesz.

Zmiana makaronu w dowolny kształt

Kolejne kroki to sposób przekształcenia makaronu w preferowane kształty. Oto kilka kształtów, które są idealne do wegańskiego makaronu i będą pasować do twoich ulubionych sosów.

Orecchiette

Kształt orecchiette inspirowany jest nazwą „małe uszy”. Ten makaron pochodzi z regionu Apulia w południowych Włoszech. Jest to tradycyjne danie Pugliese podawane z czosnkiem, anchois i sosem z płatków chili.

  • Odetnij ułamek ciasta i uformuj z niego długi bekon o średnicy około 1 cm, aby zrobić te uszy.
  • Podzielić kłodę na części o szerokości około 1 cm.
  • Przyciśnij płaski koniec prostego noża do ciasta i przeciągnij go do siebie, powodując, że ciasto zawija się nad nożem. Z ruchem noża makaron powinien nieuchronnie odwrócić się na zewnątrz.

Trofie

Trofie pochodzi z włoskiego regionu Ligurii i jest tradycyjnie podawane ze świeżymi ziołami i pesto. Uważa się, że Trofie pochodzi od liguryjskiego słowa strufuggia, które oznacza „pocierać”. Procedura wcierania ciasta o drewnianą deskę w celu wygenerowania niepowtarzalnych zawirowań o tym kształcie.

  • Aby zrobić trofie, podziel kawałek ciasta i uformuj z niego cienki bekon o grubości około 5mm.
  • Zrobić 2-3 cm kawałki ciasta. Następnie, używając dłoni, szybko przetocz każdy pionek od siebie w kierunku ukośnym na drewnianej desce.
  • Trofeum powinno zaczynać się na środku dłoni i rozwijać na zewnątrz.

Strascinati

Nazwa strascinati pochodzi od włoskiego słowa strascinare, co oznacza „przeciągnąć” i była pod wpływem procedury przeciągania kawałków ciasta nad nożem, aby je ukształtować. Ten makaron ma wyraźny kształt liścia i jest często widywany w Basilicata w południowych Włoszech. Zazwyczaj to danie przygotowywane jest z oliwy z oliwek, smalcu, bazylii i czosnku.

Gotowanie makaronu

Przygotowanie świeżego wegańskiego makaronu zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy zagotować wodę z solą, następnie dodać makaron i gotować przez około 2-3 minuty. Gdy makaron wypłynie na powierzchnię patelni i będzie idealnie miękki, jest gotowy. Jeśli wolisz bardziej miękki makaron, po prostu gotuj przez dodatkową minutę lub dwie.

Podawanie makaronu

Gdy makaron będzie gotowy, możesz podać go w dowolny sposób, z pysznym sosem, prostą sałatką lub cokolwiek innego. Jeśli szukasz super łatwego wegańskiego posiłku z makaronu, możesz wrzucić makaron do pistacji pesto lub pesto z liści marchwi, a także mnóstwo smażonych warzyw, takich jak szpinak i pomidorki koktajlowe.

Niektórzy dodają makaron do odrobiny oliwy z oliwek i świeżych ziół, w połączeniu z garstką warzyw, aby przygotować bogatą sałatkę makaronową na śniadanie lub brunch.

Przechowywanie makaronu

Świeży makaron bardzo dobrze się zamraża. Po prostu umieść go w szczelnie zamkniętym pojemniku i możesz go zamrozić na okres do 2 miesięcy. Jeśli zrobiłeś dużą partię, możesz podzielić makaron na określone „gniazda”, które możesz zebrać i wykorzystać w razie potrzeby. Nie ma potrzeby rozmrażania makaronu podczas gotowania z zamrożonego. Po prostu umieść go w osolonej wrzącej wodzie na 3-5 minut lub do miękkości.