Klasyczny pieczony indyk z nadzieniem herbacianym i staromodnym sosem
Nigdy nie można mieć zbyt wiele receptur dania głównego, więc dać klasyczny pieczony indyk z Herbed farszu i staromodny SOS spróbować. Ten przepis służy 8 i kosztuje $2.62 za porcję. Jedna porcja zawiera 839 kalorii, 111g białka, oraz 36 g tłuszczu. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Jest idealny do Święto Dziękczynienia. Mieszanka mąki, wokół ciepłego wywaru z indyka, ciepły farsz herbed farmhouse i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Aby zużyć farsz można śledzić to danie główne z Bezglutenowy chleb kukurydziany do farszu lub deseru jako deser. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 74%, to danie jest solidne. Podobne przepisy to Pieczony indyk z nadzieniem chlebowym i sosem Podrobowym, Staromodny pieczony indyk i sos, oraz Pieczony indyk ze staroświeckim farszem chlebowym.
Instrukcje
Umieść stojak piekarnika w najniższej pozycji i rozgrzej piekarnik do 163°. masło 8-calowe kwadratowe naczynie do pieczenia lub zapiekanka 2-quart. Lekko szczotkować stojak do pieczenia z olejem roślinnym i umieścić w patelni do pieczenia.
Usuń plastikowe lub papierowe opakowanie podrobów z Turcji (zwykle w małej wnęce).
Wyjąć z opakowania i spłukać; zarezerwować żołądek i serce; wyrzucić dyskietkę, ciemnofioletową wątrobę.
Wyjąć z opakowania, spłukać i zarezerwować. Używając pęsety lub szczypiec do igłowania, Usuń pióra i pióra nadal przymocowane do skóry(Koszerne indyki zwykle wymagają tego bardziej niż inne). Ściągnij i zachowaj widoczne, bladożółte Gałki tłuszczu z obu stron ogona (nie występują u wszystkich ptaków).
Spłucz indyka w środku i na zewnątrz zimną wodą i osusz. Luźno wypełnić małą jamę (szyjkę) farszem. Złóż skórę szyi pod ciałem i przymocuj metalowym szpikulcem. Luźno wypełnić dużą jamę ciała farszem.
Pozostały farsz przełożyć na masełko i skropić 1/4 szklanki wywaru. Przykryć folią aluminiową i przechowywać w lodówce, aż będzie gotowy do pieczenia.
Przełożyć indyka, pierś-bok do góry, do stelaża w patelni do pieczenia. Włóż końcówki skrzydeł pod pierś i zwiąż pałeczki luźno razem ze sznurkiem kuchennym. Natrzeć indyka zmiękczonym masłem i posypać 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Szczelnie przykryj obszar piersi folią, pozostawiając odsłonięte skrzydła, uda i podudzia.
Przenieś żołądek, serce, szyję i zarezerwowany tłuszcz z indyka na patelnię do pieczenia wokół stojaka.
Wlać 2 szklanki wywaru na patelnię.
Pieczony indyk 45 minut. Podlewaj sokami z patelni (podnieś folię, aby dotrzeć do obszaru piersi) i kontynuuj pieczenie, fastrygowanie co 45 minut, 1 1/2 godziny więcej (łącznie 2 1/4 godziny). Ponownie podlać i, jeśli soki z patelni wyparowały na szkliwo, dodać 1 szklankę wywaru do patelni. Piec kolejne 45 minut (łącznie 3 godziny).
Wyjąć folię z okolic piersi, baste, i dodać bulion, jeśli to konieczne, aż natychmiastowy odczyt termometr włożony do mięsistej części uda (blisko, ale nie dotykając kości) rejestruje 82°, O 1 godzinę więcej (4 godziny łącznie).
Włóż natychmiastowy termometr do środka farszu w jamie ciała. Jeśli termometr nie odczytuje 74°, przenieść farsz do kuchenki mikrofalowej bezpieczne naczynie do pieczenia i kuchenka mikrofalowa na wysokości do 165 ° F, około 3 minut dla 10 stopni. Przykryć i ogrzać. Używając uchwytów do indyków (lub wkładając dużą metalową łyżkę do jamy ciała), przenieś indyka na duży talerz do serwowania.
Odstawić na 30 minut przed wyrzeźbieniem.
W międzyczasie upiec dodatkowy farsz i zrobić sos: podnieść temperaturę piekarnika do 177°.
Usunąć podroby i szyję z patelni i wyrzucić.
Wlać soki z patelni do miarki lub separatora sosu.
Odstawić, aż tłuszcz wzrośnie do góry, 1 do 2 minut, a następnie odtłuścić i zachować tłuszcz lub, jeśli używasz separatora, ostrożnie wlać soki do miarki, zachowując tłuszcz pozostawiony w separatorze.
Przelać przykryte folią naczynie z dodatkowym farszem do piekarnika i piec 10 minut. W międzyczasie dodaj wystarczającą ilość pozostałego zapasu do soków na patelni, aby uzyskać łącznie 4 filiżanki. Odmierz tłuszcz z indyka, dodając w razie potrzeby roztopione masło do całkowitej ilości 6 łyżek. Rozgrzać patelnię przez 2 palniki na umiarkowanym ogniu i dodać tłuszcz.
Ubij mąkę, skrobając rumiane kawałki na dnie patelni, a następnie gotuj, ciągle ubijając, 1 minutę.
Ubijaj w mieszance soku z patelni i doprowadzaj do wrzenia, często ubijając. Zmniejszyć ogień do umiarkowanie niskie i gotować na wolnym ogniu, ubijając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, o 5 protokół.
Ubić pozostałe 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i ogrzać. (Sos może być utrzymywany w cieple na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, do 20 minut. Jeśli zgęstnieje, cienkie z dodatkowym zapasem przed podaniem. Jeśli skóra tworzy się na wierzchu, trzepaczka dobrze się rozpuści.)
Gdy dodatkowy farsz piecze 10 minut, wyjąć folię i piec, odkryte, aż do ogrzania przez, o 10 protokół.
Wlać sos przez sito o drobnych oczkach do dużej miski, a następnie przenieść do sosu Łódź. Pokroić indyka i podawać sos i farsz obok.
* Aby zwalczyć suchość, większość zamrożonych indyków i niektóre świeże wstrzykuje się roztworem soli fizjologicznej. Nie jest to jednak dobra rzecz: wstrzyknięte ptaki zazwyczaj nie mają smaku i mogą mieć papkowatą konsystencję. Z tego powodu zalecamy zakup świeżego indyka i sprawdzenie etykiety, aby upewnić się, że nie ma żadnych dodatków. (Szukaj słów " wszystko naturalne.") Nie przejmuj się jednak zbytnio wieloma innymi terminami, które można zastosować do indyków, takimi jak chów na wolnym wybiegu, Ekologia lub dziedzictwo. Wszystko może być doskonałe.
* Kupując świeżego ptaka, pamiętaj, aby kupić go nie więcej niż dwa dni przed Świętem Dziękczynienia. Jeśli musisz dostać zamrożonego ptaka, rozmrozić go w lodówce na patelni, aby złapać kapanie, umożliwiając pełne 24 godziny na każde 5 funtów.
* Ciepły, wilgotny farsz jest optymalnym środowiskiem do namnażania się bakterii takich jak salmonella lub E. coli, dlatego ważne jest przestrzeganie bezpiecznych procedur. Upewnij się, że farsz w ostatniej chwili, aby mógł wejść w ciepło ptaka. Pomaga to szybciej przemieszczać się poza "strefę zagrożenia" (optymalny zakres temperatur dla wzrostu bakterii) podczas pieczenia. Po wyjęciu indyka z piekarnika, należy sprawdzić temperaturę w środku farszu, aby upewnić się, że jest to 74°, temperatura, w której bakterie zostaną zabite. Jeśli nie jest to165, wyjmij go z jamy i podgrzać go w mikrofalówce zgodnie z zaleceniami w przepisie.
* Więcej porad farszu: pamiętaj, aby nie przepakowywać ubytków, ponieważ farsz rozszerzy się podczas gotowania. Luźno napełnij indyka, a następnie rozłóż go w naczyniu zapiekanym (nie więcej niż 2 cale głębokości) i piec po wyjęciu indyka (pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce do tego czasu, aby utrudnić rozwój bakterii).
Skropić porcję w naczyniu żaroodpornym z dodatkowym zapasem, aby nadrobić soki, których nie dostanie z indyka. Jeśli chcesz, aby farsz gotowany wewnątrz indyka był bardzo wilgotny (w przeciwieństwie do chrupiącej skórki, gdzie jest odsłonięty), przykryj odsłoniętą część małym kawałkiem folii aluminiowej.
* Opinie różnią się, czy wypchać ptaka, czy nie—niektórzy uważają, że może to powodować nierówne gotowanie. Więcej na ten temat znajdziesz w naszym podkład do indyka. Jeśli wolisz nie napychać swojego ptaka, wypełnij ubytki posiekaną mieszanką warzyw i ziół, która nada swój smak mięsu i sokom z patelni: posiekaj 1 cebulę, 1 żeberko selera z liśćmi, 1 marchewkę i 3 łyżki świeżej pietruszki.
Wymieszać z 1 łyżeczką każdego suszonego rozmarynu, szałwii i tymianku.
Posypać zagłębienia solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i umieścić mieszaninę wewnątrz. Unstuffed ptak zajmie około 15 minut do pół godziny mniej gotować niż wypchany ptak. Kiedy indyk jest ugotowany, przechyl go, aby wszystkie soki zebrane w jamie spłynęły na patelnię. Nie podawaj mieszanki warzywnej, ponieważ może nie ugotować się do bezpiecznej temperatury.
* Ten przepis można łatwo przeskalować, aby służyć większej liczbie osób. Oszacuj około 1 do 1 1/2 funtów na osobę. Czas gotowania (dla nadziewanego ptaka, gotowanego w temperaturze 163° do temperatury wewnętrznej180) będzie następujący: 8 do 12 funtów: 3 do 3 1/2 godzin12 do 14 funtów: 3 1/2 do 4 godzin14 do 18 funtów: 4 do 4 1/4 godzin18 do 20 funtów: 4 1/4 do 4 3/4 godzin20 do 24 funtów: 4 3/4 do 5 1/4 godzin
* Niektórzy eksperci wolą gotować indyki do temperatury wewnętrznej 170 ° F (zamiast 82°, jak w tym przepisie). Jeśli nie masz nic przeciwko lekko różowemu mięsu, jest to całkowicie bezpieczne i sprawia, że jest bardziej wilgotne. Jednak Rick Rodgers, który stworzył ten przepis, uważa, że ciemne mięso w szczególności nie osiąga optymalnego smaku i tekstury, dopóki nie osiągnie180. Jeśli zdecydujesz się napchać indyka i ugotować go tylko do 170 ° F, jego farsz prawie na pewno nie osiągnie bezpiecznej temperatury165. po wyjęciu indyka z piekarnika należy sprawdzić temperaturę w środku farszu, a w razie potrzeby usunąć go i podgrzać w mikrofalówce zgodnie z zaleceniami w przepisie.
Pozostawienie indyka na pół godziny po wyjściu z pieca jest istotną częścią procesu pieczenia. Kiedy mięso piecze, jego soki przesuwają się na zewnętrzną krawędź miąższu.
Odpoczynek daje sokom czas na redystrybucję, co sprawia, że moister indyka. Dodatkowy bonus: czas odpoczynku zapewnia doskonałą okazję do zrobienia sosu i podgrzania przystawek. Nie ma potrzeby zakrywania ptaka-pozostanie wystarczająco ciepły, a zakrycie go tylko zmiękczy chrupiącą skórę.