Jak przygotować i upiec indyka
Przepis na przygotowanie i pieczenie indyka można przygotować w około 4 godziny i 55 minut. To danie główne ma 362 kalorie, 51 g białka i 15 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 18 osobom i kosztuje 1,01 USD za porcję. 31 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Udaj się do sklepu i kup mielony pieprz, przyprawę do drobiu, sól i mielony pieprz oraz kilka innych rzeczy, które przygotujesz dzisiaj. Dzięki temu przepisowi Święto Dziękczynienia będzie jeszcze bardziej wyjątkowe. Jest dostarczany przez Allrecipes. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał świetny wynik łyżką wynoszący 82%. Przygotuj i zapomnij o indyku, Pieczony indyk z nadzieniem z orzechów pekan, kiełbasą i kasztanami oraz pieczoną szalotką i Sałatka Cobb z indykiem do posiłku są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C (325 stopni F).
W małej misce wymieszaj 2 łyżki soli i 1 łyżkę pieprzu oraz przyprawę do drobiu. Podwiń skrzydełka z indyka pod ptaka i dopraw ubytek około 1 łyżką mieszanki przypraw do drobiu. Zarezerwuj pozostałą mieszankę przyprawową do drobiu.
W misce wymieszaj cebulę, seler i marchewkę. Do wnętrza indyka włóż około 1/2 szklanki mieszanki warzywnej, gałązki rozmarynu i 1/2 pęczka szałwii. Zwiąż nogi sznurkiem kuchennym. Palcami lub małą szpatułką usuń skórę z piersi indyka.
Włóż około 2 łyżek masła pod skórę i równomiernie rozprowadź.
Rozsmaruj pozostałe masło (około 2 łyżek stołowych) na całej zewnętrznej powierzchni skóry.
Posyp indyka z zewnątrz pozostałą mieszanką przypraw do drobiu.
Rozłóż pozostałą cebulę, seler i marchewkę na dużej brytfance.
Połóż indyka na warzywach. Napełnij patelnię około 1/2 cala wody. Ułóż arkusz folii aluminiowej na piersi indyka.
Piecz indyka w nagrzanym piekarniku, aż przestanie być różowy przy kościach, a sok będzie przezroczysty, około 3 1/2 godziny. Termometr z natychmiastowym odczytem umieszczony w najgrubszej części uda, w pobliżu kości, powinien wskazywać 165 stopni F (75 stopni C).
Na ostatnią godzinę gotowania usuń folię. Posmaruj indyka sokiem z patelni.
W czasie gdy indyk się piecze, przygotuj bulion: szyję, serce i żołądki włóż do rondla z liściem laurowym i wodą. Dusić na średnim ogniu przez 2 godziny. Odcedź podroby z indyka z bulionu i wyrzuć je. Powinno wyjść co najmniej 4 szklanki bulionu.
Wyjmij indyka z piekarnika, przykryj podwójnym arkuszem folii aluminiowej i odstaw w ciepłe miejsce na 10 do 15 minut przed pokrojeniem.
Wlej sok z patelni (około 3 szklanek) do rondla i odłóż na bok. Zbierz tłuszcz z indyka z sosu z patelni, zachowując około 2 łyżek stołowych.
Podgrzej 2 łyżki tłuszczu z indyka i 1 łyżkę masła w rondlu na średnim ogniu.
Cebulę przełożyć z brytfanny na patelnię. Gotuj i mieszaj, aż cebula się zrumieni, około 5 minut, następnie dodaj mąkę. Kontynuuj gotowanie i mieszanie przez około 5 minut; wymieszaj z 4 szklankami odtłuszczonego bulionu z indyka i sosem z patelni, aż uzyskasz gładką masę; usuń pianę. Wymieszaj ocet balsamiczny. Gotuj, aż sos zgęstnieje, ciągle mieszając, około 10 minut. Dodaj 1 łyżkę posiekanej szałwii i dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.