Domowe Naan z Malai Kofta
Przepis domowej roboty Naan z Malai Koftan jest gotowy w około 45 minut i zdecydowanie jest super Wegetariańskie opcja dla miłośników indyjskiego jedzenia. Ten przepis służy 2. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 17g białka, 9g tłuszczu, oraz w sumie 574 kalorii. Na 69 centów za porcję, ten przepis okładki 22% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Indian Simmer ma 262 fanów. Mieszanka proszku do pieczenia, jogurt, mąka pszenna i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis tak aromatyczny. Wielu osobom spodobała się ta przystawka. Z łyżeczką wynik 87%, to danie jest niesamowite. Podobne przepisy to malai kofta, jak zrobić malai kofta, Mughlai Malai Kofta Curry, oraz Malai kofta z pikantnym sosem.
Instrukcje
Służy 4składniki: 2 szklanki mąki uniwersalnej lub pszennej 1 / 2 szklanki ciepłego mleka1 / 2 szklanki jogurtu1 / 4 łyżki soli3 / 4 łyżki proszku do pieczenia1 / 2 łyżki sody1 / 2 łyżki cukru1 / 2 łyżki oleju
Wymieszać wszystkie suche składniki razem i zrobić studnię z mąki.Teraz wymieszaj mleko i jogurt, wlej połowę do studni i powoli połącz.Nie sądzę, że istnieje dokładna ilość płynu, który należy dodać do dokładnej ilości mąki, aby uzyskać idealne ciasto. Więc co zrobić, to dodać płyn powoli i połączyć to wszystko razem powoli, aż miękkie ciasto jest wykonane. Ciasto powinno być wystarczająco miękkie, abyś mógł wkopać w nie palec bez nacisku. Jeśli ciasto zbyt mocno przykleja się do dłoni, użyj odrobiny oleju na dłoni, a następnie wbij ciasto.Przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny.Po kilku godzinach odkurz płytę roboczą, wyjmij ciasto i zagniataj przez około 2-3 minuty. Ciasto podzielić na mniejsze kulki (w tym przypadku należy uzyskać około 8 kulek do naans).Odkurzyć deskę ponownie i spłaszczyć kulki, aby chleb, który jest trochę gruby i wydłużony.Teraz posypać jedną stronę chleba z dowolnego smaku chcesz. Zrobiłem kminek, mielony czosnek, posiekaną kolendrę i kilka prostych naans masła.
Podgrzej grubą patelnię dolną lub wok lub ciężką dolną patelnię z pokrywką. Po ładnie rozgrzaniu umieść mokrą stronę naan, która przyklei się i przykryje pokrywką.
Niech gotować przez około 30 sekund lub aż zobaczysz bąbelki na nim.Teraz ugotuj drugą stronę naan nad bezpośrednim płomieniem palnika za pomocą szczypiec. Kiedy widzisz jakieś zwęglone brązowe plamy, wiesz, że naan jest skończony.Dusić trochę dobrej ilości masła na naans i kiedy ich smak youll wiedzieć, co oznacza spokojne życie!Przepis na Malai Kofta: jak powiedziałem wcześniej, tradycyjny Malai Kofta jest bogaty, kremowy i ładnie załadowany tłuszczem. Ale starałem się zrobić nie tak tłustą wersję. Zamiast pierogów ziemniaczanych użyłam startych pierogów z dyni, ale można użyć wszelkiego rodzaju warzyw. Przy okazji, składniki im zamiar być wymienione poniżej może przestraszyć, ale zaufaj mi to danie nie jest skomplikowane lub trudne w ogóle. A jeśli musisz jechać samochodem, aby wyjść i kupić składniki, zrób to! To jest warte wysiłku!
Porcja 6składniki: na Kofty: 1 średniej wielkości butelka tykwy lub kabaczka (starta i odsączona wodą) 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego2 łyżeczki nasion kolendry1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
Mąka kukurydziana, aby związać wszystko razem, aby później zamienić je w mniejsze kulki
Olej do głębokiego smażenia
Do sosu: 1 duży liść laurowy2 czarny kardamon3 - 4 goździki1 łyżeczka proszku cynamonowego3-4 łyżeczki pieprzu1 1/2 łyżeczki nasion kminku
Lub zamiast powyższych składników 6, możesz użyć łyżki garam masala.1 szklanka pasty cebulowej2 łyżki pasty czosnkowej1 łyżka pasty imbirowej2 zielone chili1 szklanka przecieru pomidorowego2 1/2 łyżeczki kolendry w proszku1 łyżeczka kurkumy1 / 4 szklanki niskotłuszczowego twarożku6-8 nerkowca3 łyżki mleka1 / 4 szklanki oliwy z oliwek
Dodaj mąkę kukurydzianą na tyle, aby wszystko dobrze się wiązało.Zrobić kulki wielkości limonki i smażyć je w oleju w temperaturze około 350 stopni. F. smażymy je, aż pierogi staną się ładne i brązowe. Wyciągnij je i odsącz cały dodatkowy olej na ręczniku papierowym.Te pierogi warzywne to świetny sposób, aby dać swoim maluchom trochę warzyw. Działa jak urok dla mnie za każdym razem!Do sosu: zmiel liście laurowe, kardamon, goździki, pieprz, kminek i cynamon w młynku do kawy, aby uzyskać proszek.Orzechy nerkowca moczyć w mleku przez około godzinę i 45 minut, a następnie zrobić z nich pastę.
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić do cebuli, imbiru i pasty czosnkowej.Gotować dobrze na średnim ogniu przez około 15 minut lub aż pasta zmieni kolor na brązowy.Teraz dodaj sól i kurkumę. Znak, że cebula jest dobrze jest to, że jak tylko dodać sól, olej zacznie oddzielać.
Dodać proszek kolendry i przecier pomidorowy. Gotować przez kolejne 10 minut lub aż cała woda z pomidora zniknie.Teraz możesz dodać swój twarożek. Ten krok może wydawać się trochę nietypowy dla tych, którzy są przyzwyczajeni do dodawania ciężkiej śmietany do ich Malai Kofta lub Mughlai sosu, ale zaufaj mi na tym! I mówię o zapakowanym niskotłuszczowym twarogu, który ma trochę płynu w nim z serem kruszy się, a nie o paneerze, który dostajesz w indyjskich sklepach.Mieszaj, aż wszystkie okruchy sera rozpuszczą się, a następnie dodaj pastę z nerkowca.
Dobrze wymieszać i w końcu trzeba dodać przyprawy (garam masala) w proszku.
Dodać około 2 1/2 szklanki wody i pozostawić na wolnym ogniu przez kilka minut. Lubię mój SOS trochę grube, jeśli chcesz go cieńsze dodać więcej wody.Dorzuć kulki kofta i szybko się zagotuj. (W przypadku koftów ziemniaczanych gotuję sos osobno, a następnie wlewam go na Kofty przed podaniem, albo mają tendencję do rozmoknięcia, jeśli pozostaną w sosie na chwilę.) Ciesz się koftami z domowymi naanami lub ryżem!0