Happy Friday Divas!Sprawa wygląda tak. Powinniśmy jeść więcej ryb.Nie tylko więcej ryb, ale ryby, które są zrównoważone, o niskiej zawartości rtęci, w tej gospodarce, niedrogie i o tak, smaczne.Whew!Czy ktoś jeszcze jest przytłoczony wszystkimi wymaganiami? Dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych może być jak poruszanie się po polu minowym bez utraty kończyny (czy widziałeś reklamy i czytałeś o nowej diecie Taco Bell Drive-Thru?!). Jedną z najłatwiej dostępnych ryb w supermarkecie jest Tilapia hodowana na farmie. Jest smaczny, łatwy do gotowania i niedrogi. Ale czy spełnia powyższe wytyczne?Przeprowadziłem badania i chociaż są gwiazdki, które omówię, odpowiedź brzmi "tak". Seafood Watch ocenia tilapię hodowaną na farmie jako "najlepszy" wybór, gdy jest hodowana w Stanach Zjednoczonych. Jest bogaty w białko i doskonałe źródło fosforu, niacyny, selenu, witaminy B12 i dobrego źródła potasu. Jest również wyjątkowo przyjazny dla budżetu, co jest ważne. Jednak w przeciwieństwie do reklamowanego łososia, hodowana w gospodarstwie tilapia nie jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Ale to nie jest wina biednej tilapii-raczej jest to spowodowane pokarmem na bazie kukurydzy, który żywi się większość hodowanych w gospodarstwie ryb (to ten sam powód, dla którego nasze zapasy mięsa są tak niezdrowe). Jesteś tym, co jesz, a dotyczy to ryb tak samo jak ludzi. Dzikie ryby jedzą dietę bogatą w algi, dlatego zawierają tak wiele omega-3, które następnie spływają do nas łańcuchem pokarmowym (nawiasem mówiąc, to samo dotyczy mięsa karmionego trawą). Można to skorygować poprzez reformę naszych praktyk rolniczych, aby karmić ryby dietą bogatą w kwasy omega-3. to takie proste. Ale kiedy wziąć pod uwagę wszystkie wybory tam i wstrząsnąć nim, wierzę, że tilapia może być częścią zdrowej, zróżnicowanej diety. Upewnij się, że zbierasz garść orzechów włoskich, aby uzyskać dzienną dawkę omega-3 z innego źródła.Oto szybki przepis, który od czasu do czasu przygotowuję. Chociaż zrobiłem to z tilapią, byłoby świetnie z sumami lub Lucjanem. Podaję poczerniałą rybę na szybkiej, miękkiej polencie. Wystarczy sparować ten posiłek z warzywami i wszystko gotowe (polecam moje brokuły pieczone z czosnkiem i parmezanem Reggiano). Również, nie zapomnij, aby kliknąć Kliknij Kliknij na mój blog krajowych Divas! W połączeniu z Blog Away Hunger przekazuję 100% moich styczniowych dochodów z reklam na działania Światowego Programu Żywnościowego na rzecz pomocy ofiarom katastrof na Haiti. Przejrzyj więc moje archiwa - im więcej przeglądasz, tym więcej pieniędzy zostanie przekazanych. Czerniona Tilapia z miękką polentą