Ciasta czekoladowo-orzechowe z lawą
Przepisów na desery nigdy za wiele, więc wypróbuj ciasta czekoladowo-orzechowe z lawą. Z tego przepisu składa się 8 porcji zawierających 673 kalorie, 9 g białka i 33 g tłuszczu każda. Za 1,34 USD za porcję ten przepis pokrywa 13% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Mieszanka półsłodkiej czekolady, mąki, likieru z orzechów laskowych i garści innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Jest idealny na walentynki. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 29 minut. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał niezbyt wysoką ocenę łyżką wynoszącą 29%. Podobne przepisy obejmują czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym i masłem orzechowym, ciasta czekoladowe z lawą i ciasta czekoladowe z lawą.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
Spryskaj 8 małych kubeczków z kremem lub naczyń do sufletu sprayem zapobiegającym przywieraniu.
Ułożyć na blasze do pieczenia.
Podgrzej czekoladę i masło w dużej szklanej misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą, aż masło się rozpuści. Mieszać trzepaczką drucianą, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Mieszaj cukier, aż dobrze się wymiesza. Mieszaj, po 1 jajku, tak aby jajka się nie gotowały. Wymieszaj ekstrakt z orzechów laskowych i mąkę.
Podzielić ciasto równomiernie pomiędzy przygotowane i pokryte powłoką nieprzywierającą kubki z kremem, do około 2/3 do 3/4 wysokości.
Piec 12 do 14 minut lub do momentu, aż boki będą twarde, ale środek będzie miękki.
Przełóż ciasta na talerze deserowe i nałóż na każde ciasto lawowe odrobinę likieru z orzechów laskowych i łyżkę nutelli.
Podawać od razu, z gałką lodów waniliowych i wiórkami czekoladowymi.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Roztopione ciasto czekoladowe można łączyć z kremowym sherry, porto i Moscato d'Asti. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Weinert Cavas de Weinert z oceną 4,7 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 26 dolarów za butelkę.
Weinert Cavas de Weinert
Głęboki rubinowy odcień z fioletowymi iskierkami podkreśla jego stabilną i energiczną strukturę. Bogactwo garbników gwarantuje trwałość, ale dominują dyskretne, dojrzałe owoce. Zbalansowane, pełne wino, które na długim finiszu przypomina aromat dębu. Mieszanka Cabernet Sauvignon, Malbec i Merlot.