Przygotowanie
Najpierw musisz wszystko przygotować.
- Doprowadzić drożdże, mąkę i cukier do temperatury pokojowej.
- Wlej pół szklanki letniej wody do dużej miski (gorąca woda zabije drożdże).
- Do ciepłej wody dodaj 1 łyżeczkę drożdży. Możliwe jest użycie drożdży instant lub drożdży aktywnych.
- Dodaj 1 łyżeczkę cukru surowego lub syropu klonowego, nie używaj rafinowanego białego cukru.
- Delikatnie wymieszaj mieszaninę, a następnie odstaw na 10 do 12 minut.
- Mieszanka stanie się pienista i bąbelkowa. Jeśli nie, oznacza to, że drożdże są nieaktywne i musisz zacząć od nowa.
Robienie ciasta na pizzę
Teraz zaczniemy przygotowywać bazę do pizzy.
- Gdy masa się spieni, dodaj do miski 300g (2,5 szklanki) mąki, 1/3 łyżeczki soli i 1,5 łyżki oliwy z oliwek.
- Wszystko razem wymieszać na ciasto. Prawdopodobnie będziesz potrzebować trochę więcej wody, więc dodawaj ją po trochu, aż uzyskasz gładkie i miękkie, nieklejące się ciasto. Jeśli ciasto jest lepkie, możesz posypać je mąką.
- Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Powinieneś użyć pięty dłoni, aby docisnąć ciasto do blatu, a następnie rozwałkować je przed złożeniem. Powtarzaj ten proces. Po 5 minutach ciasto powinno być miękkie, a podczas szturchania powinno się wgniatać, a następnie powoli odzyskiwać swój pierwotny kształt.
- Następnie uformuj ciasto w kulkę i dodaj cienką warstwę oleju, aby nie wyschło. Powinieneś również posmarować miskę olejem.
- Przykryj miskę mokrą serwetką lub pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż ciasto wyrośnie wystarczająco, by podwoić swoją wielkość. Może to zająć od 1 do 4 godzin w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
Robienie sosu do pizzy
Gdy ciasto wyrośnie, możesz zacząć przygotowywać sos.
- Puree 400g do 500g pomidorów.
- Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju i dodać 2 posiekane ząbki czosnku. Smaż czosnek przez minutę, a następnie dodaj łyżeczkę płatków czerwonego chilli.
- Dodaj przecier pomidorowy na patelnię wraz z 0,25 łyżeczki soli i 1 łyżeczką cukru. Wymieszaj ostrożnie.
- Przykryj częściowo garnek i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji.
- Gdy sos zgęstnieje dodaj łyżeczkę włoskich ziół i 0,5 łyżeczki pokruszonego pieprzu.
- Pozwól sosowi całkowicie ostygnąć.
Przygotuj dodatki
Teraz możesz zacząć przygotowywać swoje dodatki. Oznacza to, że powinieneś zetrzeć ser i pokroić wszystkie warzywa, które chcesz umieścić na wierzchu pizzy (grzyby, cebula itp.). Pamiętaj, aby przechowywać warzywa w temperaturze pokojowej, aby nie przepuszczały wilgoci. pizza, która sprawi, że będzie mokra.
Robienie pizzy na cienkim cieście
Teraz wszystkie elementy są gotowe, czas rozpocząć montaż pizzy.
- Przenieś ciasto na blat i zgniataj je, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
- Podziel ciasto na dwie lub trzy równe części, w zależności od wielkości pizzy, którą chcesz zrobić.
- Zagnieść trochę ciasto i uformować okrągłe kulki. Jeśli jest lepki, posyp go mąką i zagnieść.
- Gdy ciasto będzie gotowe do rozciągnięcia, rozgrzej piekarnik do 240C (470F). Połóż blachę do pieczenia lub żeliwną patelnię na środku i pozwól jej się nagrzać w piekarniku.
- Posyp trochę mąki kukurydzianej na tacę, umieść kulkę ciasta na tacy i spłaszcz ją. Dodaj trochę oleju.
- Palcami rozłóż i rozciągnij ciasto na blasze. Prawdopodobnie będzie to około 9 cali. Idealnie krawędzie powinny być nieco grubsze niż środek. Najlepiej unikać wałka do ciasta, który może usunąć pęcherzyki powietrza, co spowoduje gęstą podstawę pizzy.
- Rozprowadź sos do pizzy na cieście.
- Dodaj warstwy tartego sera i innych dodatków wraz z dowolnymi ziołami, które lubisz.
- Przenieś blachę do pizzy do piekarnika, umieszczając ją na gorącej blasze do pieczenia.
- Pozwól pizzy piec przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści, a skórka stanie się złocista i chrupiąca.
- Pokrój pizzę i ciesz się!
Dodatkowe wskazówki
Oto kilka dodatkowych wskazówek, dzięki którym Twoja pizza za każdym razem będzie wyglądać idealnie.
- Zawsze aktywuj drożdże przed dodaniem ich do mąki. Zazwyczaj drożdże instant dodaje się bezpośrednio do mąki; jednak aktywacja go najpierw pozwoli zaoszczędzić mąkę na wypadek, gdyby drożdże były martwe.
- Unikaj używania zbyt dużej ilości drożdży. Wielu uważa, że użycie mniejszej ilości drożdży to sekret doskonałego ciasta na pizzę. Drożdże zaczną działać trochę dłużej, ale smaki sprawiają, że warto czekać.
- Niech ciasto powoli wyrośnie w temperaturze pokojowej. Nie daj się skusić, aby podnieść go szybciej w wyższej temperaturze. Co więcej, nie oceniaj tego według czasu, oceniaj według objętości. Podnieśmy się, aż podwoi się.