Jak zrobić pizzę?

Wielu z nas uwielbia pizzę. Jednak niewiele osób jest gotowych spróbować zrobić to w domu. Istnieją trzy główne etapy tworzenia pizzy: robienie ciasta na pizzę, robienie sosu do pizzy oraz składanie pizzy i pieczenie. Tutaj przeprowadzimy Cię przez każdy z tych etapów z prostymi instrukcjami krok po kroku.

Przygotowanie

Najpierw musisz wszystko przygotować.

  1. Doprowadzić drożdże, mąkę i cukier do temperatury pokojowej.
  2. Wlej pół szklanki letniej wody do dużej miski (gorąca woda zabije drożdże).
  3. Do ciepłej wody dodaj 1 łyżeczkę drożdży. Możliwe jest użycie drożdży instant lub drożdży aktywnych.
  4. Dodaj 1 łyżeczkę cukru surowego lub syropu klonowego, nie używaj rafinowanego białego cukru.
  5. Delikatnie wymieszaj mieszaninę, a następnie odstaw na 10 do 12 minut.
  6. Mieszanka stanie się pienista i bąbelkowa. Jeśli nie, oznacza to, że drożdże są nieaktywne i musisz zacząć od nowa.

Robienie ciasta na pizzę

Teraz zaczniemy przygotowywać bazę do pizzy.

  1. Gdy masa się spieni, dodaj do miski 300g (2,5 szklanki) mąki, 1/3 łyżeczki soli i 1,5 łyżki oliwy z oliwek.
  2. Wszystko razem wymieszać na ciasto. Prawdopodobnie będziesz potrzebować trochę więcej wody, więc dodawaj ją po trochu, aż uzyskasz gładkie i miękkie, nieklejące się ciasto. Jeśli ciasto jest lepkie, możesz posypać je mąką.
  3. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut. Powinieneś użyć pięty dłoni, aby docisnąć ciasto do blatu, a następnie rozwałkować je przed złożeniem. Powtarzaj ten proces. Po 5 minutach ciasto powinno być miękkie, a podczas szturchania powinno się wgniatać, a następnie powoli odzyskiwać swój pierwotny kształt.
  4. Następnie uformuj ciasto w kulkę i dodaj cienką warstwę oleju, aby nie wyschło. Powinieneś również posmarować miskę olejem.
  5. Przykryj miskę mokrą serwetką lub pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż ciasto wyrośnie wystarczająco, by podwoić swoją wielkość. Może to zająć od 1 do 4 godzin w zależności od temperatury w pomieszczeniu.

Robienie sosu do pizzy

Gdy ciasto wyrośnie, możesz zacząć przygotowywać sos.

  1. Puree 400g do 500g pomidorów.
  2. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju i dodać 2 posiekane ząbki czosnku. Smaż czosnek przez minutę, a następnie dodaj łyżeczkę płatków czerwonego chilli.
  3. Dodaj przecier pomidorowy na patelnię wraz z 0,25 łyżeczki soli i 1 łyżeczką cukru. Wymieszaj ostrożnie.
  4. Przykryj częściowo garnek i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji.
  5. Gdy sos zgęstnieje dodaj łyżeczkę włoskich ziół i 0,5 łyżeczki pokruszonego pieprzu.
  6. Pozwól sosowi całkowicie ostygnąć.

Przygotuj dodatki

Teraz możesz zacząć przygotowywać swoje dodatki. Oznacza to, że powinieneś zetrzeć ser i pokroić wszystkie warzywa, które chcesz umieścić na wierzchu pizzy (grzyby, cebula itp.). Pamiętaj, aby przechowywać warzywa w temperaturze pokojowej, aby nie przepuszczały wilgoci. pizza, która sprawi, że będzie mokra.

Robienie pizzy na cienkim cieście

Teraz wszystkie elementy są gotowe, czas rozpocząć montaż pizzy.

  1. Przenieś ciasto na blat i zgniataj je, aby usunąć pęcherzyki powietrza.
  2. Podziel ciasto na dwie lub trzy równe części, w zależności od wielkości pizzy, którą chcesz zrobić.
  3. Zagnieść trochę ciasto i uformować okrągłe kulki. Jeśli jest lepki, posyp go mąką i zagnieść.
  4. Gdy ciasto będzie gotowe do rozciągnięcia, rozgrzej piekarnik do 240C (470F). Połóż blachę do pieczenia lub żeliwną patelnię na środku i pozwól jej się nagrzać w piekarniku.
  5. Posyp trochę mąki kukurydzianej na tacę, umieść kulkę ciasta na tacy i spłaszcz ją. Dodaj trochę oleju.
  6. Palcami rozłóż i rozciągnij ciasto na blasze. Prawdopodobnie będzie to około 9 cali. Idealnie krawędzie powinny być nieco grubsze niż środek. Najlepiej unikać wałka do ciasta, który może usunąć pęcherzyki powietrza, co spowoduje gęstą podstawę pizzy.
  7. Rozprowadź sos do pizzy na cieście.
  8. Dodaj warstwy tartego sera i innych dodatków wraz z dowolnymi ziołami, które lubisz.
  9. Przenieś blachę do pizzy do piekarnika, umieszczając ją na gorącej blasze do pieczenia.
  10. Pozwól pizzy piec przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści, a skórka stanie się złocista i chrupiąca.
  11. Pokrój pizzę i ciesz się!

Dodatkowe wskazówki

Oto kilka dodatkowych wskazówek, dzięki którym Twoja pizza za każdym razem będzie wyglądać idealnie.

  • Zawsze aktywuj drożdże przed dodaniem ich do mąki. Zazwyczaj drożdże instant dodaje się bezpośrednio do mąki; jednak aktywacja go najpierw pozwoli zaoszczędzić mąkę na wypadek, gdyby drożdże były martwe.
  • Unikaj używania zbyt dużej ilości drożdży. Wielu uważa, że użycie mniejszej ilości drożdży to sekret doskonałego ciasta na pizzę. Drożdże zaczną działać trochę dłużej, ale smaki sprawiają, że warto czekać.
  • Niech ciasto powoli wyrośnie w temperaturze pokojowej. Nie daj się skusić, aby podnieść go szybciej w wyższej temperaturze. Co więcej, nie oceniaj tego według czasu, oceniaj według objętości. Podnieśmy się, aż podwoi się.