Pieczenie Ryb
Pieczenie ryb w piekarniku to jeden z najłatwiejszych sposobów gotowania ryb. Ma jeszcze jedną ogromną zaletę, jeśli ustawisz minutnik, to gdy ryba znajdzie się w piekarniku, możesz odejść i zapomnieć o tym. Jest jednak kilka rzeczy, o których musisz wiedzieć. Niektóre ryby, takie jak biała ryba, steki i filety, pieczone same, mogą być bardzo suche. Aby tego uniknąć, przed włożeniem do piekarnika można posmarować je roztopionym masłem i zabezpieczyć, kładąc lekko posmarowany masłem kawałek folii na wierzchu. Jeśli użyłeś toppingu w celu nawilżenia, nie będziesz potrzebować folii.
Ta metoda gotowania jest szczególnie dobra podczas gotowania całej ryby. Posmaruj całą rybę masłem lub olejem przed włożeniem do piekarnika, a jeśli chcesz, możesz dodać trochę farszu do jamy ciała, ponieważ pomoże to również zachować wilgotność ryby.
Oto kilka prostych wskazówek dotyczących pieczenia ryby:
- Rozgrzej piekarnik do 400F (200C lub znak gazu 6)
- Jeśli gotujesz białą rybę lub wędzone filety i steki, które są szczotkowane, pokryte masłem i ważą od 6 do 8 uncji (175-200 g), będą wymagały od 15 do 20 minut.
- Ugotowanie całej makreli, pstrąga lub śledzia o wadze od 10 do 12 uncji (275-350 g) wymaga od 25 do 30 minut.
- Tilapia o wadze od 12 do 14 uncji (350-400 g) wymaga 15 minut.
Ryba zawinięta w folię
Ryby zawinięte w folię można gotować na różne sposoby, w parowarze, pod grillem, na grillu, w piekarniku i tak dalej. Zaletą tej metody jest to, że folia pomoże zachować wszystkie pyszne smaki i soki na miejscu. Jest to szczególnie dobra metoda przy gotowaniu całych ryb lub większych kawałków łososia lub pstrąga łososiowego. Co więcej, jeśli zamierzasz podawać rybę na zimno, możesz ją zostawić w paczce do czasu podania, upewniając się, że pozostaje wilgotna. Aby uzyskać optymalne rezultaty, większość zgadza się, że ryby należy gotować powoli i delikatnie.
Jeśli gotujesz coś tak dużego jak cały łosoś, możesz przeciąć rybę na pół i każdą połowę zawinąć w folię. Następnie, po upieczeniu i schłodzeniu, dwie połówki można z powrotem ułożyć na talerzu i schować, być może z plasterkami ogórka lub czymś podobnym.
Gotując rybę w ten sposób, ustaw piekarnik na 275F (130C, znak gazu 1). Umieść dwa liście laurowe w jamie ciała ryby i trochę świeżego estragonu. Należy doprawić solą i pieprzem oraz dodać około 25-50g masła. Całą rybę można następnie lekko owinąć w podwójny arkusz folii. Upewnij się, że folia jest luźna, ale szczelnie zamknięta. Umieść go na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika. Czasy gotowania są następujące:
- 5lb (750g) łososia - 1 godzina 10 minut
- 2lb (900g) - 1 godzina 30 minut
- 3 funty (1,35 kg) - 2 godziny
- 4 funty (1,8 kg) - 2 godziny 30 minut
- 5 funtów (2,25 kg) - 3 godziny
Tę samą metodę i czas można zastosować podczas gotowania pstrąga łososiowego w całości. Jeśli gotujesz steki z łososia o wadze od 6 do 8 uncji (175 do 225 g), każdy z nich powinien być pieczony w wyższej temperaturze, 350F (180C, oznaczenie gazu 4). Steki należy owinąć pojedynczo lub w grupach po 4 do 6 sztuk w folię maślaną. Najpierw jednak dopraw je estragonem, liśćmi laurowymi i białym winem. Folię szczelnie zamykamy i pieczemy na wysokiej półce przez 20 minut. Jeśli filety z łososia są nieco mniejsze, 150-175 g, to każdy zajmie od 15 do 20 minut.
Ryba w kuchence mikrofalowej
Trudno podać dokładne instrukcje dotyczące podgrzewania ryb w kuchence mikrofalowej, ponieważ mikrofale nie są standardem i mają różną moc. Jednak większość kuchenek mikrofalowych jest dostarczana z instrukcjami obsługi, które zawierają szczegółowe informacje o tym, jak gotować w nich ryby, i to jest najlepsze miejsce, aby zacząć. Niebezpieczeństwo związane z tą metodą polega na tym, że kilka sekund może zadecydować o różnicy między uroczą, wilgotną rybą a bardzo suchą, rozgotowaną rybą. Dlatego, jeśli nie masz pewności siebie i masz piekarnik, lepiej unikać tej metody, dopóki nie zapoznasz się z zachowaniem kuchenki mikrofalowej.
Grillowanie ryb
To piękny sposób na przygotowanie ryb, zwłaszcza w letni dzień. Upewnij się, że masz pod ręką roztopione masło, które można posmarować rybą. Najlepiej byłoby użyć jednego z dostępnych specjalnych grilli rybnych, ponieważ pomoże to utrzymać ryby razem i zapobiegnie ich przywieraniu. Małe ryby, takie jak pstrąg i makrela, są fantastyczne na grillu i oczywiście można je doprawić ziołami.