Trawa cytrynowa – co to właściwie jest?

Kiedy słyszysz słowo „trawa cytrynowa”, możesz pomyśleć o pięknym trawniku o cytrusowym zapachu. Prawda jest taka, że tak naprawdę nie byłbyś tak daleko od prawdy. Trawy o cytrynowym zapachu można znaleźć na całym świecie, w tym w Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Azji Południowo-Wschodniej i Australazji.

Bez względu na to, na jakim kontynencie się znajdujesz, wszystkie te trawy pochodzą z rodzaju zwanego Cymbopogon. Jednak jeśli chodzi o gotowanie, najczęstszą formą trawy cytrynowej jest C. citratus. Pochodzi z Malezji, Tajlandii, Filipin i różnych części Indonezji. Jest to dość niesamowita roślina, często osiągająca dwa metry wysokości. Łodygę otaczają miękkie, białe liście, pokryte suchymi liśćmi zewnętrznymi, które z kolei chronią twarde zielone liście. Pod wszystkimi tymi warstwami znajduje się łodyga z biało-różowym sercem i jest często używana do robienia past curry i innych potraw. Zewnętrzne liście są popularne w naparach.

Dlaczego jest popularny?

Istnieje wiele powodów ogromnej popularności trawy cytrynowej. Na początek jest tani i powszechnie dostępny. Ponadto zapewnia złożony, wielowarstwowy smak cytrusów, który dobrze komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i pikantnymi. Trawa cytrynowa może mieć również zastosowania lecznicze. W wielu kulturach jest stosowany w leczeniu bólów brzucha, mięśni i gorączki. Co więcej, jeden z jego związków jest wykorzystywany do tworzenia olejku cytronelowego, środka odstraszającego komary.

Kto używa trawy cytrynowej?

Krótka odpowiedź to wiele osób na całym świecie. Na przykład w Tajlandii, gdzie trawa cytrynowa rośnie obficie, dodaje się ją do kilku posiłków. Wielu dodaje go do zupy tom yum na śniadanie, do pasty curry używanej do głównego posiłku i do ryżu lub sago z odrobiną cukru na deser. Innymi słowy, wielu Tajów uważa go za słodki, pikantny i leczniczy składnik.

W innych krajach jest powszechnie uznawany za swoje właściwości lecznicze. Jak wspomniano, ma naturalne środki przeciwzapalne i przeciwutleniacze. W związku z tym wiele osób doda go do herbat wraz ze składnikami takimi jak imbir, nagietek, koper włoski i mięta pieprzowa. Jeśli chcesz to zrobić w domu, najpierw wysusz trawę cytrynową, a ponieważ liście są tak twarde, upewnij się, że moczysz je przez długi czas, aby upewnić się, że zmiękną i będą w stanie uwolnić swoje korzystne związki.

Jak korzystać z trawy cytrynowej

Ogólnie rzecz biorąc, pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to oderwać twarde, zielone zewnętrzne liście. Jednak nie wyrzucaj ich. Mogą być używane świeże lub posiekane i suszone do przygotowania herbaty z trawy cytrynowej. Po prostu dodaj łyżkę posiekanej trawy cytrynowej do filiżanki herbaty razem z innymi składnikami, takimi jak imbir, zalej wrzącą wodą i pozostaw na co najmniej pięć minut.

Jeśli chodzi o gotowanie, najpierw musisz odciąć twardy korzeń łodygi. Następnie za pomocą płaskiego ostrza noża należy zmiażdżyć białe wewnętrzne łodygi, co pomoże uwolnić aromaty. Jeśli robisz tajską pastę curry od podstaw, zawsze staraj się używać jak najdelikatniejszej trawy cytrynowej, ponieważ pomoże to zachować gładkość sosu curry.

Jeśli lubisz ryby, możesz spróbować umieścić łodygi trawy cytrynowej w rybie podczas gotowania w bambusowym parowarze, być może z kilkoma innymi składnikami, takimi jak imbir.

Jednym z kreatywnych pomysłów jest użycie trawy cytrynowej jako szpikulca. Możesz nałożyć na nią kawałki marynowanego kurczaka lub warzyw przed umieszczeniem na grillu.

Jeśli chodzi o zupy, wiele osób dodaje trawę cytrynową do zup kukurydzianych i kokosowych lub do bulionów z małży, wraz z imbirem i galangalem.

Na koniec, jeśli chodzi o deser, możesz rozważyć świeże owoce z odrobiną syropu o zapachu trawy cytrynowej.

Innymi słowy, istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie trawy cytrynowej w każdym rodzaju dania i posiłku.

Gdzie zdobyć trawę cytrynową?

Jeśli trawa cytrynowa nie rośnie blisko ciebie, a nawet jeśli rośnie, powinieneś szukać świeżej, gęstej trawy cytrynowej, która ma jasnozielone zewnętrzne liście i bardzo pulchne łodygi. Nie trudno go znaleźć na targowiskach, warzywniakach i supermarketach. Im starsza trawa cytrynowa, tym mniej będzie pachnąca (ponieważ zewnętrzne liście stracą dużo wilgoci), co może być dobrym sposobem na ocenę, jaka jest świeża. Po zakupie trawy cytrynowej możesz zawinąć ją w wilgotną ściereczkę lub papier kuchenny przed włożeniem do lodówki, aby zachować świeżość. Ewentualnie postaw łodygi w słoiku z wodą. Wkrótce wykiełkuje korzenie i wtedy możesz zacząć uprawiać własne.