Jak upiec ciasta

Każdy lubi ciasta i dobrą wiadomością jest to, że wcale nie są trudne do zrobienia. Chociaż istnieje wiele różnych rodzajów ciast, podstawy nie różnią się zbytnio, a w tym przewodniku przeprowadzimy Cię przez wszystko, co musisz wiedzieć.

Wybierz przepis

Nie trzeba dodawać, że zanim zaczniesz, musisz wybrać ciasto, które chcesz upiec. Możesz wybrać coś bardzo prostego lub naprawdę skomplikowanego. W Fooddiez znajdziesz wiele przepisów do wyboru, a gdy już dokonasz wyboru, poniższe kroki pomogą Ci upewnić się, że wyjdzie on idealnie.

  1. Przygotuj swoje patelnie do pieczenia

Nie chcesz, aby ciasto przyklejało się do patelni, dlatego powinieneś zacząć od przygotowania patelni przed wlaniem masy do ciasta. Z nielicznymi wyjątkami (jedzenie anielskie i ciastka szyfonowe), prawie wszystkie przepisy wymagają posmarowania patelnią tłuszczem i mąką lub wyłożenia jej papierem woskowanym lub pergaminowym. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej jest użyć błyszczącej patelni, ponieważ nada to ciastu złoty wygląd. Używając ciemnej lub matowej patelni, zmniejsz temperaturę piekarnika o 25F i sprawdź ją od 3 do 5 minut wcześniej niż sugeruje przepis.

  1. Doprowadzić składniki do temperatury pokojowej

Przekonasz się, że większość przepisów na ciasta wymaga, aby składniki, takie jak jajka i masło, miały temperaturę pokojową. Zapewni to łatwe mieszanie masła z innymi składnikami, a jajka wytworzą większą objętość ciasta. Nie należy jednak używać roztopionego masła, gdy przepis określa zmiękczone masło i nigdy nie należy pozostawiać jajek zbyt długo w temperaturze pokojowej.

  1. Rozgrzać piekarnik

Jeśli ciasto piecze się zbyt szybko, mogą pojawić się pęknięcia lub tunele, a zbyt powolne pieczenie może skutkować szorstką teksturą. Dlatego pamiętaj, aby wstępnie podgrzać piekarnik, aby upewnić się, że ma odpowiednią temperaturę. Warto zainwestować w termometr do piekarnika, aby móc dokładnie zmierzyć temperaturę wewnątrz.

  1. Wymieszaj suche składniki

Suche składniki to mąka, sól i proszek do pieczenia. Zamiast dodawać je pojedynczo do ciasta, lepiej najpierw ubić je w misce. W ten sposób masz pewność, że zostaną równomiernie rozprowadzone w całej mieszance.

  1. Połącz masło i cukier

Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było lekkie i przewiewne, niezbędne jest odpowiednie ubijanie masła i cukru. Zacznij od ubijania masła mikserem elektrycznym ustawionym na średnią lub wysoką prędkość przez 30 sekund. Następnie dodaj cukier i mieszaj na średnich obrotach, aż uzyska lekką konsystencję i dobrze się połączy. Zajmie to trochę czasu, zwykle od 3 do 5 minut. Podczas mieszania od czasu do czasu zeskrob miskę. Podczas procesu tworzą się małe bąbelki, które nadają ciastu lekką konsystencję.

  1. Dodaj jajka pojedynczo

Nie dodawaj wszystkich jajek na raz. Dodaj je pojedynczo i dobrze ubij miksturę po każdym. Białko z jaj pomoże utrzymać pęcherzyki powietrza, co pomoże zachować teksturę ciasta.

  1. Naprzemiennie ze składnikami suchymi i mokrymi

Nie mieszaj jednocześnie wszystkich suchych i mokrych składników. Naprzemiennie dodawaj trochę mieszanki mąki i trochę mokrej mieszanki do mieszanki masła z cukrem jajecznym i ubijaj je na niskich obrotach po każdym dodaniu. Należy zaczynać i kończyć mieszanką mąki, ponieważ po zmieszaniu płynu z mąką zaczyna tworzyć się gluten. Jeśli jest za dużo glutenu, ciasto będzie twarde. Pamiętaj też, aby nie przemieszać go po dodaniu płynu, ponieważ może to spowodować dziury w cieście.

  1. Wlej ciasto do patelni i rozpocznij pieczenie

Rozłóż ciasto równo między formy do pieczenia. Możesz użyć szpatułki, aby rozprowadzić go w równej warstwie i upewnić się, że przylega do krawędzi patelni. Następnie rozpocznij pieczenie ciasta zgodnie z instrukcją przepisu.

  1. Uważaj na sprawdzanie ciasta

Nie chcesz, aby ciasto było przesmażone, ale nie otwieraj drzwi piekarnika zbyt wcześnie, ponieważ pozwoli to na ucieczkę ciepła. Powinieneś zacząć sprawdzać ciasto po upieczeniu przez minimalny czas przepisu. Jeśli jest to ciasto z kremem, możesz wepchnąć drewnianą wykałaczkę w środek ciasta, jeśli wyjdzie czysty, ciasto jest gotowe. Jeśli wyjdzie mokra, pozwól ciastu jeszcze trochę upiec przed ponownym testowaniem.

  1. Schłodzić ciasto

Pozwól ciastkom wezwać patelnie na ruszcie przez maksymalnie 10 minut. Przed wyjęciem z patelni przejedź nożem po krawędzi, aby poluzować ciasto. Następnie umieść drucianą kratkę na wierzchu ciasta i odwróć patelnię do góry nogami. Następnie możesz zdjąć patelnię z ciasta i jeśli użyłeś papierowej podszewki, delikatnie ją oderwij. Następnie należy odczekać, aż ciasto całkowicie ostygnie, aby się ujędrniło.

  1. Mróz i udekoruj ciasto

Ten krok nie zawsze jest konieczny. Jeśli jednak zamierzasz zamrozić ciasto, powinieneś najpierw wyszczotkować wierzch, aby okruchy nie dostały się do lukru. Następnie możesz dodać pierwszą warstwę lukru, która wcale nie musi wyglądać idealnie. Po ustawieniu możesz dodać kolejną warstwę i dodać dowolne inne ozdoby.

To wszystko. Oczywiście zależy to od dobrego przepisu. Jednak o ile pamiętasz o powyższych wskazówkach, Twoje ciasto powinno za każdym razem wychodzić idealnie.