Chiński ryż z kurczakiem w glinianym garnku
Przepis na chiński ryż z kurczakiem w glinianym garnku zaspokoi Twoje chińskie pragnienie w około 1 godzinę. Za 2,63 dolara za porcję otrzymasz danie główne dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 663 kalorie, 35 g białka i 24 g tłuszczu. Ten przepis z Allrecipes wymaga soku z limonki, skrzydełek kurczaka, mielonego pieprzu i oleju roślinnego. 10 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i bezmleczną. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 57%. Ten wynik jest solidny. Jeśli szukasz podobnych przepisów, wypróbuj Bo Zai Fan (chiński ryż w glinianym garnku z kurczakiem i grzybami), chiński ryż w glinianym garnku i chiński kurczak bez glinianego garnka z soją i imbirem.
Instrukcje
W misce wymieszaj pierś z kurczaka, skrzydełka z kurczaka, 1 szklankę ciemnego sosu sojowego, olej sezamowy i czosnek; doprawić białym pieprzem. Pokrój kiełbaski chińskie pod kątem i dodaj do mieszanki z kurczakiem.
Dobrze wymieszaj, przykryj i schłódź co najmniej 10 minut.
Grzyby shiitake dokładnie opłucz i włóż do miski; zalać grzyby gorącą wodą; pozostaw grzyby zanurzone, aż zostaną namoczone i nabrzmiałe, około 15 minut.
Wyjmij grzyby, zachowując płyn.
Z grzybów odetnij łodygi i wyrzuć je. Pieczarki przekrój na pół i odłóż na bok.
Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni na średnim ogniu. Smaż kawałki kurczaka na gorącym oleju, aż przestaną być różowe w środku, a sok będzie przezroczysty, 7 do 10 minut.
Skrop kurczaka 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego.
Umyj ryż wodą, aż woda będzie prawie czysta; całkowicie opróżnić.
Połącz ryż i 1 1/2 szklanki pozostałego płynu z grzybów na patelni z powłoką nieprzywierającą; doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego; przykryj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut przy włączonym ogniu.
Dodaj mieszankę kurczaka i grzyby i zdejmij z ognia; pozostawić pod przykryciem, aż ryż będzie całkowicie miękki, od 15 do 20 minut.
W małej misce wymieszaj pastę chili, imbir i sok z limonki; Posyp ryżem kurczaka i posyp posiekaną sałatą.
Polecane wino: Riesling, Gewurztraminer, Chenin Blanc
Riesling, Gewurztraminer i Chenin Blanc to świetny wybór dla Azjatów. Najlepsze wino do dań azjatyckich zależy oczywiście od kuchni i potrawy, ale te kwaśne białe wina można łączyć z wieloma tradycyjnymi potrawami, pikantnymi lub nie. Jednym z win, którego możesz spróbować, jest Barefoot Cellars Merlot. Ma 5 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 13 dolarów.
Piwnice boso Merlot
Wyśmienite aromaty i smaki konfitury jagodowej, porzeczki i śliwki. Zintegrowany dąb unosi owoce i uzupełnia średnio bogate taniny i utrzymujący się waniliowy finisz dębowy