Jak gotować ryż do sushi?

Możesz spotkać się z kilkoma różnymi sposobami gotowania ryżu do sushi. Istnieje jednak tradycyjna metoda, która za każdym razem daje doskonałe rezultaty i można to osiągnąć przy użyciu konwencjonalnych akcesoriów, które już masz w domu.

Słowo o ryżu sushi?

Wiele przepisów, które wymagają ryżu do sushi, określa tylko ryż sushi. Jeśli nie masz czasu na upolowanie ryżu do sushi, zawsze możesz poszukać ryżu krótkoziarnistego lub ryżu Risotto. Są to dobre zamienniki ryżu do sushi, ponieważ ziarna ryżu są krótsze. Ryż długoziarnisty to zły wybór, ponieważ łatwo pęka i staje się papkowaty, gdy nadejdzie czas pracy z ugotowanym ryżem.

Chcesz też mieć pewność, że umyjesz ryż wcześniej po jego odmierzeniu. Dzięki temu możesz uzyskać jasny biały ryż, który będzie zawierał odpowiednią ilość skrobi. Inne marki ryżu krótkoziarnistego nie zawsze muszą być płukane tak bardzo jak ryż do sushi. Średnia liczba płukań w przypadku ryżu do sushi wynosi trzy razy, więc po trzecim płukaniu masz lekko mętną wodę.

Zwykły ryż krótkoziarnisty nadal musi być wypłukany, aż będzie miał ten sam mętny wygląd w wodzie, zanim pozwoli mu się namoczyć. Ten przepis wymaga również moczenia, które pozwala każdemu ziarnu ryżu wchłonąć odpowiednią ilość wody przed jego ugotowaniem. Bez wstępnego namaczania ryż będzie miał nierówną konsystencję, która może wahać się od niedogotowanego do przegotowanego ryżu. Ta metoda pomaga również w dotarciu ciepła do środka każdego ziarna ryżu.

Wstępne namaczanie pomaga również skrócić czas gotowania i zapobiega przyklejaniu się ryżu do dna garnka.

Czego potrzebujesz:

  • Średni garnek do gotowania z pokrywką
  • Sitko z siatki
  • Mała doniczka
  • Miska do mycia ryżu
  • Łyżka do ryżu lub płaska szpatułka
  • Kubek do gotowania ryżu lub miarka
  • Łyżka
  • Łyżeczka

Składniki:

  • 2 1/4 szklanki japońskiego (krótkoziarnistego) ryżu sushi (krótkoziarnisty Risotto lub dowolny ryż krótkoziarnisty)
  • 2 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu ryżowego (niesezonowanego)
  • 4 łyżki cukru (zaokrąglone)
  • łyżeczka soli

Instrukcje:

Oto jak gotować ryż do sushi w proporcji 1:1 ryżu do wody. Nawet po namoczeniu ryżu stosunek ten nie powinien się zmienić.

Umieść ryż w małej misce do mycia. Musi być napełniony czystą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi. Delikatnie umyj ryż w misce i mieszaj, nie rozbijając ani nie zbijając ryżu. Ręce w kształcie pazurów mieszaj ryż, aż woda stanie się mleczna. Trzeba będzie ją odcedzić, aby usunąć wodę i zwrócić ryż z powrotem do miski.

Używając ryżu do sushi, należy to powtórzyć 3-4 razy. Użyj sitka za każdym razem, aby złapać ryż, który wypłynie podczas wylewania wody zawierającej skrobię. Każdy inny ryż zastępczy może być płukany raz lub dwa razy w zależności od zawartości skrobi. Gdy woda jest lekko zamglona, ryż jest gotowy do namoczenia. Następnie za pomocą sitka przenieś ryż do małego garnka.

Włóż ryż do małego garnka i dodaj czystą wodę do namoczenia. Dodaj tylko 1 szklankę wody, aby woda wchłonęła się w każdy kawałek ryżu. Może to potrwać do godziny, ale nie dłużej niż 1 godzinę. Przykryj garnek ręcznikiem, aby nie dopuścić do tego, co mogłoby wpaść do ryżu. Kiedy ryż wchłonie wodę, zauważysz, że jego kolor zmienił się z żółtawego na jasnobiały. Teraz odsącz ryż w sitku i przenieś go do garnka.

Gdy ryż znajdzie się w garnku, dodaj 2 1/4 szklanki wody. Pamiętaj, aby zawsze używać zimnej wody, a nie wody o temperaturze pokojowej. Zawsze trzymaj się miarki, której wolisz używać. Jeśli jest to miarka amerykańska, użyj jej również do wody. Zawsze przykrywaj garnek pokrywką na etapie gotowania i duszenia.

Następnie na kuchence zagotuj wodę na średnim ogniu. Ważne jest, aby gdy woda się zagotowała, zredukować ją do wrzenia, zmniejszając ciepło kuchenki do średnio-niskiego przez 8 minut. Twoja woda powinna wyglądać jak ciągłe bulgotanie z powolnymi bąbelkami, które wypływają na powierzchnię. Po dokładnie 8 minutach wyłącz ogień i zostaw pokrywkę na garnku.

Teraz chcesz odstawić ryż na 20 minut. Daje to dużo czasu na przygotowanie roztworu octu. Ryż do sushi wymaga tego roztworu octu, aby osiągnąć odpowiedni poziom lepkości i odpowiednią ilość smaku.

Aby przygotować roztwór octu, użyj tej samej miski, której używałeś do mycia ryżu. Wystarczy zmyć wodą, aby była czysta. Teraz dodaj cukier i sól i wymieszaj je z octem, aż się rozpuszczą. Pozostaw to, aż ryż będzie siedział przez 20 minut.

Przenieś ugotowany ryż do szerokiej miski do mieszania lub miski do sałatek, a może do płaskiego naczynia do zapiekanek. Ryż powinien łatwo zgarnąć z garnka do miski. Wyciągnij ryż za pomocą płaskiej szpatułki lub łyżki do ryżu.

Teraz możesz dodać roztwór octu ryżowego i wlać go na łopatkę zamiast bezpośrednio na ryż. Odbywa się to tak, aby ryż był równomiernie przykryty. Nie posiekaj ryżu raz dodałeś cały roztwór octu. Lepiej jest pokroić lub zeskrobać powierzchnię ryżu, aby wymieszać z roztworem octu.

Pomaga to również chronić ryż przed uszkodzeniem i pozostanie w jednym kawałku, gdy moczy się w occie. Nie mieszaj też zbyt mocno ryżu, ponieważ stanie się zbyt lepki, aby można było z nim pracować, jeśli mieszasz ryż zbyt wiele razy. Wystarczy wymieszać i przenieść cały ryż z jednej strony na drugą dwa razy. Następnie pozwól ryżowi ostygnąć przez godzinę, zanim będzie gotowy do użycia.