Wskazówki, jak zapewnić najlepsze grillowanie za każdym razem

Grill to nie tylko pyszne jedzenie, ale może być także prawdziwie towarzyską okazją. Jednak chociaż założenie grilla może być proste, jest w tym coś więcej niż na pierwszy rzut oka. Na grillu można gotować wiele różnych potraw, w tym mięso, ryby i warzywa, a tutaj zebraliśmy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć najlepsze wyniki za każdym razem.

Przygotowanie jest kluczowe

Nie możesz po prostu rzucić czegokolwiek na grilla i oczekiwać, że wszystko się ułoży. Zanim położysz cokolwiek na grillu, musisz przygotować zarówno grill, jak i jedzenie. Upewnij się, że w grillu nie ma żadnych dziur ani innych rzeczy, które mogą powodować problemy (takie jak wyciek tłuszczu). Upewnij się również, że wszystkie przybory są czyste (użyj ręcznika papierowego lub papieru woskowanego) i nieuszkodzone. Musisz również upewnić się, że grill jest czysty, a często najłatwiej jest wyczyścić grill po jego rozpaleniu. Jeśli chodzi o jedzenie, po prostu upewnij się, że wszystkie przygotowania do jedzenia są gotowe i że wszystko jest w zasięgu ręki.

Odetnij tłuszcz z mięsa

To poniekąd osobisty wybór. Jednak dobrym pomysłem jest odcięcie nadmiaru tłuszczu z mięsa, które zamierzasz grillować. Chociaż tłuszcz jest niezwykle smaczny, wiemy, że zbyt dużo jest niezdrowe. Ponadto jest łatwopalny, co oznacza, że bardzo tłuste potrawy mogą być trudne do ugotowania na grillu.

Marynuj mięso przed grillowaniem

Najlepszą rzeczą w marynowaniu mięs jest to, że sprawia, że stają się miękkie i soczyste. Marynowanie można wykonać na kilka dni przed grillem, najlepiej jednak dać mięsu co najmniej 4 godziny na wchłonięcie smaków. Im dłużej marynujesz, tym lepsze będą rezultaty. Marynowanie znacząco wpłynie na smak i konsystencję mięsa, czyniąc je bardziej soczystym i delikatnym.

Większość marynat zawiera albo jakąś formę kwasu, np. sok z cytryny, ocet lub wino, albo nabiał, np. jogurt. Pomagają one rozbić zewnętrzną warstwę mięsa i zmiękczyć je. Będziesz też chciał dodać smaki w postaci olejków, przypraw i ziół.

Upewnij się, że jest dokładnie ugotowany

Kolejną wskazówką, aby upewnić się, że mięso jest dokładnie ugotowane, jest sprawdzenie, czy osiągnęło wewnętrzną temperaturę 165 stopni Fahrenheita (75 stopni Celsjusza). Najlepiej to zrobić dotykając go gołą ręką (nie używaj metalowych szczypiec). Jeśli mięso wydaje się ciepłe, ale nie gorące, prawdopodobnie nie jest jeszcze w pełni ugotowane! Jeśli nie masz pewności, możesz zaopatrzyć się w termometr do mięsa, który pozwoli Ci szybko i łatwo sprawdzić temperaturę wszystkiego, co gotuje się na Twoim grillu.

Niech Twoje Mięso Odpocznie

Po upieczeniu mięsa odstaw na co najmniej 15 minut przed podaniem. Pozwala to na redystrybucję soków i rozluźnienie mięsa. Czas spoczynku pomaga również mięsu wchłonąć soki, które wypłynęły podczas gotowania. Czas spoczynku może wynosić nawet cztery minuty w przypadku korzystania z grilla lub wędzarni lub dłuższy w przypadku korzystania z kuchenki lub piekarnika. Czas, w którym mięso musi odpocząć, zależy od tego, ile czasu zajmuje rozproszenie ciepła z szybkowaru po jego wyłączeniu lub przycięciu. Im dłużej gotujesz, tym intensywniejsze będzie ciepło i mniej czasu na odpoczynek po ugotowaniu.

Dodatki i Sosy

Dodatki różnią się nieco od sosów i przypraw, ponieważ stanowią raczej grupę produktów spożywczych. Przystawka składa się z pozycji podawanej do dania głównego, takiego jak frytki, krążki cebulowe, sałatka coleslaw czy sałatka ziemniaczana. Sosy powstają ze składników takich jak majonez, ketchup i musztarda. Przyprawy obejmują takie rzeczy jak smak i pikle. Niektóre z najpopularniejszych stron to:

Ziemniaki

Ziemniaki to klasyczna strona grillowa, którą można przygotować na kilka sposobów, w tym do pieczenia lub gotowania. Można je oczywiście ugotować na grillu zawiniętym w folię aluminiową. Alternatywnie możesz zrobić puree ziemniaczane lub placki ziemniaczane.

Warzywa

Nie ma ograniczeń co do różnorodności warzyw, które możesz dodać do swojego grillowego menu! Wybieraj spośród cebuli, papryki, grzybów i nie tylko, aby stworzyć niepowtarzalne smaki, które uzupełnią każdy posiłek. Możesz przygotowywać sałatki, grillować warzywa, robić szaszłyki warzywne i wiele więcej.

Ostatnie słowa

Naprawdę udane grillowanie wymaga sporo planowania. Jednak wyniki sprawiają, że wszystko się opłaca. Mamy nadzieję, że dzięki powyższym wskazówkom będziesz mógł raz po raz cieszyć się pysznymi potrawami z grilla.