Wszystko, co musisz wiedzieć o tradycyjnych niemieckich potrawach

Niemiecka kuchnia charakteryzuje się różnorodnością i wykwintnymi smakami. Te dania pochodzą z lokalnie uprawianych produktów, dzięki czemu jedzenie jest obfite i przyjemne w smaku. W związku z tym można śmiało powiedzieć, że opcje żywności w Niemczech wykraczają poza typową kiełbasę i kiszoną kapustę.

Ostatecznie Niemcy mają wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o tradycyjne potrawy. Rzeczywiście, jest to bogaty kraj, którego nie chcesz przegapić podczas następnej podróży kulinarnej. Czytaj dalej, aby poznać niektóre z tradycyjnych niemieckich potraw.

Königsberger Klopse

Myśląc o tradycyjnym niemieckim jedzeniu, to wykwintne danie z klopsikami powinno znaleźć się na szczycie listy. Ta smaczna potrawa ma swój imiennik ze stolicy Prus Wschodnich, Königsberger. Oblane aromatycznym, kremowo-białym sosem i zielonymi kaparami to danie z klopsikami, które uwielbiają zarówno dziadkowie, jak i dzieci.

W tradycyjnej kuchni niemieckiej Königsberger Klopse miesza się z mięsem mielonym, czosnkiem, anchois, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Pocieszające uczucie wydzielane przez to danie przypisuje się również dodanym do niego kaparom i sokowi z cytryny. W miastach Berlina i Brandenburgii danie to jest powszechnie spotykane w domach i restauracjach.

Labskaus

To tradycyjne niemieckie jedzenie może nie jest najbardziej atrakcyjne dla oka, ale z pewnością zadowoli Twój żołądek. Śledząc historię marynarzy z północnych Niemiec, labskaus jest mieszany z cebulą, ziemniakami, piklami i solonym mięsem, które dodają smaku potrawie. Co najważniejsze, danie to najlepiej podawać z marynowanymi rolmopsami i korniszonem, które podnoszą smak potraw.

Dziś to jedzenie jest popularne w miastach Kilonii, Bremy i Hamburga. Jako specjalność kulinarna danie to nadal uważane jest za jedno z najlepszych niemieckich potraw na kaca. Jak mówią, to jedzenie to piękny bałagan, którego nie chcesz przegapić.

Brot & Brötchen

W tłumaczeniu to jedzenie odnosi się do niemieckiego bochenka chleba. Zwykle chleb ten jest spożywany przy każdym posiłku w ciągu dnia. Na śniadanie, lunch lub kolację najlepiej połączyć ten chleb z bułkami mięsnymi.

Można śmiało powiedzieć, że Niemcy kochają swój chleb. Kraj szczyci się szeroką gamą pieczywa – białego, żytniego i pszennego – co zapewnia obfity i sycący posiłek. W porównaniu do bochenków chleba z Hiszpanii i Włoch Brot & Brötchen są cięższe i pełne składników.

Currywurst

Jest to jedna z popularnych tradycyjnych niemieckich potraw, a wyglądem przypomina frytki. To jedzenie jest uważane za bardziej przekąskę spożywaną w drodze. Zwykle currywurst to talerz pełen posiekanych kiełbasek, frytek i pikantnego ketchupu umieszczony na boku. Smak umami z tej przekąski sprawia, że chcesz jeść więcej i łączyć ją z pilznerem .

Miasto Berlin jest pełne straganów i kiosków, które na każdym rogu sprzedają currywurst. Nic więc dziwnego, że to miasto zasłynęło z tej uwielbianej przekąski. Ludzie z całego świata nie przegapią szansy spróbowania currywurst, jeśli zdarzy im się odwiedzić Niemcy lub miasto Berlin.

Sznycel

Istnieje spór o pochodzenie tego dania. Większość ludzi twierdzi, że sznycel ma swoje korzenie w Austrii, a nie w Niemczech. Prawdę mówiąc, to danie pochodzi z Włoch.

Sznycel niemiecki składa się przede wszystkim z delikatnego mięsa, takiego jak wieprzowina, cielęcina lub wołowina. Następnie jest panierowany i smażony, a następnie polany różnymi specjalnymi sosami. Zwykle na to danie polewa się sos grzybowy. Inną popularną opcją jest kremowo-biały sos zmieszany z papryką.

Zasadniczo prawie wszystko pasuje do tego tradycyjnego niemieckiego dania, od chrupiących smażonych ziemniaków po zimne i świeże wino jabłkowe, naprawdę nie ma złych opcji.

Kartoffelpuffer i Bratkartoffeln

Niemieckie danie z Kartoffelpuffer jest uderzająco podobne do naleśnika. Zwykle to danie jest połączone z tłuczonymi ziemniakami, jajkami i bekonem podczas śniadania. Jest też boczna porcja pokrojonego mięsa i musu jabłkowego, idealna do spożycia podczas lunchu i kolacji.

Z drugiej strony Bratkartoffeln to niemieckie podejście do klasycznego smażonego puree ziemniaczanego. To danie smażone jest z cebulą lub tłuszczem z boczku, a następnie spożywane podczas każdego posiłku lub śniadania. Dlatego Kartoffelpuffer i Bratkartoffeln są ze sobą połączone jako tradycyjne niemieckie dania, ponieważ doskonale sobie nawzajem towarzyszą

Wiele więcej

Niemcy są domem dla wielu innych tradycyjnych potraw, których nie będziesz chciał przegapić, jeśli kiedykolwiek odwiedzisz ten kraj, takich jak Käsespätzle, Rouladen, Eintopf, Sauerbraten i inne. To naprawdę bogata tradycja kulinarna, w której każdy znajdzie coś dla siebie.