Spaghetti z pomidorami i bazylią
Spaghetti z pomidorami i bazylią wymaga około 1 godziny od początku do końca. To danie główne ma 671 kalorii, 18 g białka i 24 g tłuszczu na porcję. Za 1,73 USD za porcję ten przepis pokrywa 26% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 4 osobom. Ten przepis z Foodnetwork wymaga pieprzu, liści bazylii, pomidorów śliwkowych i masła. 1 osoba uznała ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał całkiem niezły wynik łyżką wynoszący 68%. Spróbuj Spaghetti Scarpetta z pomidorami i bazylią, Spaghetti Squash z sosem pomidorowo-bazyliowym i Spaghetti Klopsiki z sosem pomidorowo-bazyliowym, aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
Na szerokiej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej 1/3 szklanki oliwy z oliwek, aż będzie dość gorąca.
Dodać pomidory, płatki czerwonej papryki i lekko doprawić solą i pieprzem. (Zawsze zaczynam od lekkiej ręki, dodając sól i pieprz, ponieważ w miarę redukowania pomidorów sól się skoncentrowa.) Za pomocą tłuczka do ziemniaków drobno rozgnieć pomidory. (Będzie to łatwiejsze, gdy pomidory zaczną się nagrzewać.) Gotuj pomidory przez 20 do 25 minut, aż pomidory będą miękkie, a sos zgęstnieje.
W międzyczasie ułóż i zwiń liście bazylii w rulon, a następnie pokrój je w poprzek na szyfon.
Zagotuj w dużym garnku obficie osoloną wodę. Ugotuj spaghetti, aż będzie prawie al dente. Zachowaj trochę wody z gotowania makaronu.
Dodaj makaron do sosu i gotuj na średnim ogniu, delikatnie mieszając makaron i sos razem z kilkoma drewnianymi łyżkami i wykonując duże ruchy (można nawet potrząsnąć patelnią), aż makaron będzie miękki, a sos, jeśli oddzielił się od niego olej, wygląda teraz na spójny. (Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj trochę płynu z gotowania makaronu, aby go dostosować.) Zdejmij patelnię z ognia i w ten sam sposób wymieszaj masło, bazylię i ser z makaronem (makaron powinien nabrać pomarańczowego odcienia ) i od razu podawaj.
Uwaga kucharza: Oto dobra wskazówka dotycząca obierania i sadzenia pomidorów: Zagotuj duży garnek wody. Przygotuj w pobliżu dużą miskę z lodowatą wodą.
Wytnij małe płytkie X na spodzie każdego pomidora. Włóż około 5 pomidorów do garnka i gotuj przez około 15 sekund, a następnie natychmiast przenieś je do lodowatej wody. (Zrób to z pozostałymi pomidorami.) Zdejmij skórkę czubkiem noża do obierania. Jeśli skóra się skleja, spróbuj użyć obieraczki do warzyw, wykonując delikatne ruchy piłą.
Pomidory przekrój na pół i palcem usuń nasiona.