SOS
Nigdy nie można mieć zbyt wiele przepisów na sos, więc dać SOS spróbuj. Ten przepis sprawia, że 6 porcji z 565 kalorii, 43g białka, oraz 35 g tłuszczu każdy. Na 1,92 zł za porcję, ten przepis okładki 22% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Jeśli masz tymianek, mąkę, łodygę selera i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 55%. Ten wynik jest całkiem niezły. Spróbuj Southern Biscuits and Sawmill Gravy (SOS Kiełbasowy), Country Gravy (Sos Śmietankowy), oraz SOS kiełbasowy do herbatników i sosów dla podobnych receptur.
Instrukcje
Krok 1zacznij z akcjami Indyczymi
Wielki SOS zaczyna się od tego Make-Ahead
Indyk. Jeśli chcesz zrobić jeden z nich, zrób to teraz (lub w dowolnym momencie, ponieważ skrzydełka z indyka są dostępne przez cały rok). w mgnieniu oka zapas kupiony w sklepie zadziała.
Rozgrzej piekarnik do 232°. Ułóż 3 1/2 poundsturkey skrzydełka i 1 szyi indyka (opcjonalnie) na obramowanej blasze do pieczenia i upiec, turningturkey połowie, aż złoty kolor brązowy,o 45 protokół.
Przenieś skrzydła i szyję do garnka.
Wylać tłuszcz z blachy do pieczenia; wyrzucić.
Wylej 2 szklanki wody na blachę do pieczenia. Skrobać wszelkie rumiane kawałki drewnianą łyżką.
Płyn z blachy wlać do garnka z indykiem.
Dodaj 1 posiekaną dużą cebulę, 1 obraną i dużą marchewkę, 1 posiekaną seler, 4 gałązki pietruszki, 4 gałązki tymianku, 12 całych ziaren pieprzu, 1 liść laurowy i10 szklanek wody. Doprowadzić do gotowania na wolnym ogniu; reduceheat do niskiego i gotować delikatnie, aż czas jest reduced o co najmniej jedną trzecią, około 4 godzin.
Wywar przecedzić przez sito o drobnych oczkach do czystego rondla. Jeśli masz więcej niż 6 filiżanek zapasów, gotuj na wolnym ogniu uncovered overmedium, aż zmniejszy się do 6 filiżanek.
Wlać wywar do szczelnego pojemnika; przykryć i schłodzić. DO AHEAD: Stock może być 3 dni do przodu. Przechowywać w lodówce. Zapasy można również zamrażać do 3 miesięcy.
Krok 2dodaj prawdziwą zasmażkę
Zasmażka to po prostu masło lub olej gotowany zwilż. Służy do zagęszczania sosów, ijest to, co sprawia, że ten sos jest jedwabiście gładki.
Roztopić 1/3 szklanki niesolonego masła na małym ogniu.
Ubij w 1/3 szklanki mąki ogólnego przeznaczenia. Zmniejszyć ciepło do niskiej; trzepaczka do zasmażki jest złoty brąz, o 2 minuty. DO AHEAD: Roux można wykonać 2 dni wcześniej.
Schłodzić, przykryć i schłodzić.
Rumiane kawałki pozostawione na dnie patelnipo pieczeniu indyka nadają sosowi ciało, bogactwo i roasty smak.
Przynieś 6 filiżanek Make-Ahead Indyk Stockto wrzenia w dużym rondlu na średnim ogniu.
Dodać 1-2 szklanki odtłuszczone i przecedzone krople indyka. (Jeśli brakuje Ci kropli, odtłuść tłuszcz z patelni i dodaj 1-2 szklanki wody. Zeskrobać brązowe kawałki drewnianą łyżką; odcedzić płyn do wywaru.) Doprawić do smaku kosherową solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Whisk inroux. Zmniejsz ciepło do niskiego poziomu; gotuj delikatnie przez 5 minut, aby sos zgęstniał i smakował. Jesteś skończony!
Ten klasyczny sos nie wymaga ozdoby. Ale jeśli czujesz się nieco niepewny, łatwo jest dodać inny poziom smaku za pomocą jednego z tych poprawek.Na każde 6 filiżanek sosu: opcja 1 zmniejszyć 1 1/2 filiżanek suchego białego wina w małym rondlu 1 filiżanka; wymieszać w sosie.wariant 2
Sos Worcestershire i 1 łyżka stołowa plus1 łyżeczka obniżonej sodu sos sojowy.wariant 3
Dodaj 1 szklankę Plus2 łyżki cydru jabłkowego i gotuj przez 5 minut.