Jak przygotować awokado

Awokado to niezwykły owoc, którym można się delektować na kilka sposobów. Jest niezwykle pożywny, zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy, błonnik i białko. Musisz jednak wiedzieć, jak prawidłowo przygotować awokado. Są dość delikatne i wymagają trochę wiedzy, aby określić, kiedy są gotowe do spożycia.

Awokado należy spożywać, gdy jest w sam raz. Jest gorzki, gdy jest zielony i zbyt miękki, gdy przejrzał. Tutaj nauczymy Cię, jak rozpoznać, kiedy awokado jest gotowe do spożycia. Jak przygotować przed jedzeniem. Zaproponujemy również przepyszne przepisy na awokado.

Skąd wiesz, kiedy awokado jest gotowe?

Oto nasz przewodnik krok po kroku, aby wiedzieć, kiedy należy pokroić awokado.

Krok 1: Trzymaj awokado w dłoni i delikatnie je dociśnij. Jeśli nieco się plonuje, jest gotowe do krojenia. Jeśli twoje palce zatapiają się, to jest przejrzałe. Twarde awokado jest nadal zielone.

Krok 2: Sprawdź łodygę. Jeśli pociągniesz za mały kawałek, nadal przyczepisz i nie odpadnie on w dłoni, awokado nie jest jeszcze całkiem dojrzałe i powinno być monitorowane przez kilka dni. Jeśli łodyga wygląda na brązową i suchą i łatwo schodzi z dłoni, awokado jest gotowe. Jeśli w ogóle nie ma grudki, twoje awokado mogło zacząć gnić. Skórka może być brązowa w miejscu łodygi.

Dodatkowa wskazówka: Jeśli chcesz spowolnić proces dojrzewania awokado, umieść je w lodówce. Po pokrojeniu może wytrzymać kilka dni w lodówce, jeśli umieścisz go w hermetycznym pojemniku.

Jak przygotować awokado?

Istnieje kilka sposobów na cieszenie się awokado, ale za każdym razem należy przestrzegać podstawowego procesu przygotowania.

Krok 1: Umieść awokado na desce do krojenia.

Krok 2: Pokrój awokado pionowo od łodygi do podstawy i obracaj nożem, aż uzyskasz 2 połówki.

Krok 3: Usuń nasiona, delikatnie podnosząc je łyżką.

Krok 4: Oderwij skórę z rogów.

Krok 5: Rozgnieć, przecier lub pokrój w plasterki w zależności od tego, jak zamierzasz cieszyć się awokado.

Różne sposoby przygotowania awokado

Tutaj podpowiemy, jak przygotować awokado, aby uzyskać najwyższą przyjemność:

guacamole

To meksykański przepis, w którym awokado staje się pikantnym dipem, dodając:

  • Cebule
  • Sok cytrynowy
  • Płatki chili
  • Sól
  • Pieprz
  • Pomidory pokrojone w kostkę

Wymieszaj wszystkie składniki z awokado w misce i zetrzyj je razem, możesz dodać tyle składników, ile chcesz, według własnego gustu.

Sałatki

Awokado można dodać do każdej sałatki. Po prostu pokrój awokado na kawałki i dodaj je do innych warzyw, owoców lub mięsa. Dodaje do mieszanki maślaną, gładką konsystencję.

Salsa z awokado

Do tego przepisu będziesz potrzebować

  • kukurydza
  • Pokrojone oliwki
  • Oliwa z oliwek
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok cytrynowy
  • Mielone ząbki czosnku
  • Pokrojone awokado
  • Słodkie papryczki

Połącz wszystkie składniki oprócz awokado i pozwól im usiąść i marynować przez noc. Następnego dnia pokrój awokado i dodaj do salsy. Ta pyszna mieszanka podawana jest z chipsami tortilla.

Sos Awokado

Sos z awokado jest łatwy do przygotowania, wystarczy zmiksować następujące składniki w robocie kuchennym:

  • 1 duże awokado
  • Pół ząbka czosnku
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • Posiekana kolendra
  • Sól dla smaku)
  • Pieprz do smaku)

Sos z awokado możesz podawać na wiele sposobów. Pokochasz go na burrito, quesadillas, tacos i nachos. Możesz nawet wykazać się kreatywnością i skropić nim kanapkę po benedyktyńsku. To naprawdę zależy od ciebie.

Koktajle z awokado

Awokado to doskonały dodatek do każdego smoothie. Dodaje zdrowego odżywiania i sprawia, że konsystencja koktajlu jest gęsta i kremowa. Po prostu dodajesz tyle lub za mało, ile chcesz, aby uzyskać idealną konsystencję.