Skąd wiesz, kiedy awokado jest gotowe?
Oto nasz przewodnik krok po kroku, aby wiedzieć, kiedy należy pokroić awokado.
Krok 1: Trzymaj awokado w dłoni i delikatnie je dociśnij. Jeśli nieco się plonuje, jest gotowe do krojenia. Jeśli twoje palce zatapiają się, to jest przejrzałe. Twarde awokado jest nadal zielone.
Krok 2: Sprawdź łodygę. Jeśli pociągniesz za mały kawałek, nadal przyczepisz i nie odpadnie on w dłoni, awokado nie jest jeszcze całkiem dojrzałe i powinno być monitorowane przez kilka dni. Jeśli łodyga wygląda na brązową i suchą i łatwo schodzi z dłoni, awokado jest gotowe. Jeśli w ogóle nie ma grudki, twoje awokado mogło zacząć gnić. Skórka może być brązowa w miejscu łodygi.
Dodatkowa wskazówka: Jeśli chcesz spowolnić proces dojrzewania awokado, umieść je w lodówce. Po pokrojeniu może wytrzymać kilka dni w lodówce, jeśli umieścisz go w hermetycznym pojemniku.
Jak przygotować awokado?
Istnieje kilka sposobów na cieszenie się awokado, ale za każdym razem należy przestrzegać podstawowego procesu przygotowania.
Krok 1: Umieść awokado na desce do krojenia.
Krok 2: Pokrój awokado pionowo od łodygi do podstawy i obracaj nożem, aż uzyskasz 2 połówki.
Krok 3: Usuń nasiona, delikatnie podnosząc je łyżką.
Krok 4: Oderwij skórę z rogów.
Krok 5: Rozgnieć, przecier lub pokrój w plasterki w zależności od tego, jak zamierzasz cieszyć się awokado.
Różne sposoby przygotowania awokado
Tutaj podpowiemy, jak przygotować awokado, aby uzyskać najwyższą przyjemność:
guacamole
To meksykański przepis, w którym awokado staje się pikantnym dipem, dodając:
- Cebule
- Sok cytrynowy
- Płatki chili
- Sól
- Pieprz
- Pomidory pokrojone w kostkę
Wymieszaj wszystkie składniki z awokado w misce i zetrzyj je razem, możesz dodać tyle składników, ile chcesz, według własnego gustu.
Sałatki
Awokado można dodać do każdej sałatki. Po prostu pokrój awokado na kawałki i dodaj je do innych warzyw, owoców lub mięsa. Dodaje do mieszanki maślaną, gładką konsystencję.
Salsa z awokado
Do tego przepisu będziesz potrzebować
- kukurydza
- Pokrojone oliwki
- Oliwa z oliwek
- Oregano
- Sól
- Pieprz
- Sok cytrynowy
- Mielone ząbki czosnku
- Pokrojone awokado
- Słodkie papryczki
Połącz wszystkie składniki oprócz awokado i pozwól im usiąść i marynować przez noc. Następnego dnia pokrój awokado i dodaj do salsy. Ta pyszna mieszanka podawana jest z chipsami tortilla.
Sos Awokado
Sos z awokado jest łatwy do przygotowania, wystarczy zmiksować następujące składniki w robocie kuchennym:
- 1 duże awokado
- Pół ząbka czosnku
- 1/3 szklanki jogurtu
- Posiekana kolendra
- Sól dla smaku)
- Pieprz do smaku)
Sos z awokado możesz podawać na wiele sposobów. Pokochasz go na burrito, quesadillas, tacos i nachos. Możesz nawet wykazać się kreatywnością i skropić nim kanapkę po benedyktyńsku. To naprawdę zależy od ciebie.
Koktajle z awokado
Awokado to doskonały dodatek do każdego smoothie. Dodaje zdrowego odżywiania i sprawia, że konsystencja koktajlu jest gęsta i kremowa. Po prostu dodajesz tyle lub za mało, ile chcesz, aby uzyskać idealną konsystencję.