Jak przygotować brzoskwinię

Brzoskwinie zwykle pojawiają się w sezonie tylko raz w roku, ale dzięki importowanym z całego świata brzoskwiniom możesz cieszyć się soczystą brzoskwinią o każdej porze. Jeśli chcesz wiedzieć, jak przygotować brzoskwinię, istnieje wiele łatwych sposobów na ich krojenie lub używanie do gotowania. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć.

Przygotowanie brzoskwini jako przekąski

Pierwszą rzeczą, którą chcesz zrobić, to wybrać odpowiedni rodzaj dojrzałej brzoskwini. Kupując brzoskwinie w supermarkecie, musisz sprawdzić indywidualnie. Nie kupuj brzoskwiń zamkniętych w paczce, ponieważ uniemożliwi to używanie zmysłu węchu i rąk do sprawdzania świeżości każdej brzoskwini. Jeśli znajdziesz brzoskwinię, która ma siniaki, wgniecenia, nacięcia lub jest gąbczasta, nie marnuj pieniędzy.

Świeża brzoskwinia jest przyjemna i solidna oraz cięższa, niż można się było spodziewać. To natychmiast informuje o zawartości wody, która jest zasadniczo sokiem znajdującym się w brzoskwini. Powinieneś również powąchać górną część, z której wyłania się łodyga. Obszar łodygi powinien mieć silny zapach brzoskwini i jest to dobry znak, że brzoskwinia jest dojrzała.

Mycie

Chociaż owoce na wystawie mogą wyglądać na czyste, nie popełniaj tego fatalnego błędu, jedząc go bez uprzedniego umycia. Na powierzchni mogą znajdować się liczne zarazki i bakterie. Ponieważ brzoskwinie są lekko rozmyte, te zanieczyszczenia mogą spowodować chorobę, a nawet chorobę. Nacieranie brzoskwini rękami pod bieżącą wodą działa dobrze, ale lepszą metodą jest kąpiel w soku z cytryny.

Po umyciu brzoskwiń napełnij miskę zimną wodą. Na każde 4 szklanki wody dodaj jedną szklankę soku z cytryny lub białego octu i pozostaw brzoskwinie w tej kąpieli przez 7 do 10 minut. Następnie możesz po raz ostatni spłukać brzoskwinie, aby zmyć cytrynę lub ocet. Teraz weź ręcznik papierowy i osusz brzoskwinię, aby usunąć całą wodę z powierzchni.

Krajanie na plastry

Będziesz potrzebować drewnianej deski do krojenia i noża do owoców lub noża do owoców. Należy trzymać brzoskwinię w jednej ręce i zrobić plasterek (drugą ręką za pomocą noża) zaczynając od góry brzoskwini i schodząc w dół. Odwróć brzoskwinię na przeciwną stronę i powtórz to cięcie, aby uzyskać równą połowę, którą można odkręcić bez większego wysiłku. Czasami nasiona w środku przykleją się do miąższu, więc użyj zaokrąglonego wierzchołka jako dźwigni, aby je oddzielić.

Użyj paznokcia lub krawędzi łyżki, aby podważyć pestkę brzoskwini i wyrzucić. Teraz możesz zacząć kroić brzoskwinię na pojedyncze plasterki. Pokrój sekcje tak, jak chcesz, ale użyj noża, aby odciąć wszelkie szorstkie resztki mięsa w środku. To czyści twoje plastry, a także usuwa wszelkie niechciane cząstki nasion, których nie chcesz jeść.

Przygotowanie brzoskwini do pieczenia i koktajli

Są chwile, kiedy chcesz dodać plasterki brzoskwini do ciast i świeżych koktajli. Problem polega na tym, że skórka brzoskwini nie zawsze jest atrakcyjna, gdy jest sproszkowana w blenderze lub pieczona w piekarniku. Musisz więc przygotować brzoskwinię, szybko zdejmując skórkę za pomocą techniki zwanej blanszowaniem.

Blanszowanie wodą

Większość ludzi zapomina, że niektóre warzywa muszą zostać zblanszowane przed zamrożeniem, ale w tym przypadku blanszowanie ma inny cel. Zacznij od zagotowania pół garnka wody. Teraz wszystko, co musisz zrobić, to wrzucić (ostrożnie) brzoskwinię do wody na 35 do 45 sekund. Wyjmij brzoskwinię łyżką cedzakową i umieść ją w misce pełnej kostek lodu. Kostki lodu zapobiegają gotowaniu brzoskwini.

Następnie skóra dosłownie zsuwa się z brzoskwini lub można ją ostrożnie obrać. Odchodzi tylko zewnętrzna skórka, więc nie trzeba myć brzoskwini. Gdy skończysz, spłucz brzoskwinię bez skórki i pokrój ją tak, jak zwykle, za pomocą noża użytkowego lub noża do owoców. Zacznij od pokrojenia go na środek i wytnij wokół wewnętrznego dołu. Ostrożnie podważ dwie połówki i wyjmij dół z jednej z połówek.

Teraz wszystko, co pozostaje, to dalsze podzielenie każdego z tych połówek, aby włożyć je do blendera lub włożyć do ciastek z owocami. Możesz pokroić go w paski lub pokroić pod kątem, jeśli planujesz umieścić je w ugotowanych wypiekach, ponieważ wszystko w blenderze zamienia się w pastę.