Pikantna sałatka z kalmarów z Shiitake, sezamem i limonką
Pikantna sałatka z kalmarów z Shiitake, sezamem i limonką może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 272 kalorie, 19g białka, oraz 19g tłuszczu. Ten przepis służy 4 i kosztuje $2.92 za porcję. Mieszanka azjatyckiego sosu rybnego, sól morska, olej chili i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 14 stwierdziłoby, że trafił w sedno. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 64%. Ten wynik jest dobry. Spróbuj Pikantne pomarańczowe skrzydełka z kurczaka z ryżem sezamowym Shiitake, Make-Ahead pikantna sałatka z zielonej fasoli z tofu sezamowo-limonkowym, oraz Tajska Sałatka Stekowa w / słodki + pikantny Dressing Tahini i sezam Chili-Limonka nerkowce dla podobnych receptur.
Instrukcje
Dokładnie oczyść kałamarnicę, usuwając dziób, całą chrząstkę i wszelkie pozostałe błony przypominające skórę. Większość kałamarnic jest sprzedawana wstępnie oczyszczona, ale najlepiej to sprawdzić.
Wyjmij ciało z kawałków mackami, ale zachowaj je w całości. Odstawić.Przygotuj lodową kąpiel. Doprowadzić średniej wielkości patelnię wody do wrzenia.
Dodać kałamarnicę do wrzącej wody i wyłączyć ogień. Gotować około 30 sekund (nie więcej niż 1 minuta w zależności od wielkości) mieszając cały czas, aby zapewnić równomierne gotowanie. W momencie, gdy kałamarnica zamienia nieprzezroczysty szczep i zanurza go w lodowej kąpieli, aby zatrzymać cooking.In średnia miska ubij razem, olej sezamowy, chili, olej, tajski chilis ptaków, Azjatycki sos rybny i ocet ryżowy.
Dodaj zarezerwowaną kałamarnicę do miski, rzucając do płaszcza.
Pozostawić mieszaninę marynować w lodówce co najmniej 2 godziny i do nocy.Tymczasem doprowadzić 2 szklanki wody do wrzenia.
Zalać wodą suszone grzyby shiitake.
Pozostawić do zmiękczenia około 1 godziny, następnie odcedzić i pokroić w poprzek na bardzo cienkie paski o szerokości około 1/8 cala. Odstawić.
Pokrój pędy bambusa w równie cienkie paski. Odstawić. Obrać i pokroić imbir w 1/8-calowe krążki, a następnie pokroić w poprzek na bardzo cienkie paski. Odstawić.Około ½ godziny przed podaniem odcedzić kałamarnicę z marynaty i pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Dodaj zarezerwowane shiitake, pędy bambusa i imbir do miski z marynowaną kałamarnicą. Wymieszać z sezamem, solą i skórką z limonki.
Sałatkę podawać na półmisku z dodatkową skórką limonkową jako dekorację.