Pieczone udka z kurczaka z winogronami i oliwkami
Jeśli masz około 40 minut do spędzenia w kuchni, pieczone udka z kurczaka z winogronami i oliwkami mogą być niesamowitym przepisem bezglutenowym do wypróbowania. Ten przepis jest przeznaczony dla 4 osób i kosztuje 2,83 USD za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 46 g białka, 61 g tłuszczu i łącznie 946 kalorii. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Świetnie sprawdza się jako dość niedrogie danie główne. Mieszanka udek kurczaka ze skórą, szybko gotującego się kuskusu, kaparów i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak przepyszny. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 61%, to danie jest całkiem dobre. Jeśli szukasz podobnych przepisów, wypróbuj pieczone w piekarniku udka z kurczaka z cytryną i karczochami i oliwkami kalamatan, pieczone udka z kurczaka z chili i cytrusami z mieszanymi oliwkami i ziemniakami oraz pieczone udka z kurczaka z chili i cytrusami z mieszanymi oliwkami i ziemniakami.
Instrukcje
Kurczaka obficie posyp solą i pieprzem.
Rozgrzej olej rzepakowy na dużej, żaroodpornej patelni z wysokimi ściankami na średnim ogniu, aż zacznie się mienić. Obsmaż kurczaka skórą do dołu, aż uzyska złoty kolor, 3 do 4 minut. Następnie odwróć i smaż drugą stronę, 3 do 4 minut. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach, aby uniknąć zatłoczenia patelni.
Przenieś zrumienionego kurczaka i wszelkie soki na blachę do pieczenia lub duży talerz.
Zmniejsz ogień do średniego i dodaj czosnek, 1 szklankę winogron, oliwki, kapary, oregano, wino i 1/2 szklanki wody. Mieszaj, aby połączyć i gotuj, aż płyn zmniejszy się o połowę, od 6 do 8 minut. Wymieszaj masło.
Dodaj kurczaka i sok z powrotem na patelnię, skórą do góry.
Posyp kurczaka pozostałymi winogronami. Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 160 stopni F, od 6 do 8 minut.
Ustaw piekarnik na pieczenie, ustawiając ruszt w odległości około 4 cali od brojlerów.
Umieść patelnię pod brojlerem, aby skórka kurczaka była chrupiąca, około 2 minut. Obserwuj uważnie, aby uniknąć poparzenia.
Przed podaniem podziel ciepły kuskus na 4 talerze i na każdym talerzu ułóż 2 udka kurczaka i dużą łyżkę sosu.