Kurczak Pieczony Kaparami
Kurczak zapiekany w kaparach może być dobrym przepisem na poszerzenie repertuaru dania głównego. Ten przepis jest przeznaczony dla 4 osób i kosztuje 2,51 USD za porcję. Obserwujesz swoją sylwetkę? Ten bezglutenowy i przyjazny dla diety przepis zawiera 253 kalorie, 25 g białka i 15 g tłuszczu na porcję. Ten przepis z Allrecipes wymaga masła, kaparów, sosu stekowego i połówek piersi kurczaka. Ten przepis przygotowało 78 osób i zrobiłoby to jeszcze raz. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 53% wyniku, co oznacza, że jest solidny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Pieczony kurczak musztardowy z ryżem cytrynowo-kaparowym - Jedz zdrowo 2016, Pieczony łosoś z sosem kaparowym i Pieczona flądra z masłem ziołowo-kaparowym.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F (220 stopni C).
Ułóż kurczaka w żaroodpornym glinianym garnku lub średnim naczyniu do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem.
W małej misce wymieszaj roztopione masło, sos stekowy, 2 łyżki kaparów i 2 łyżki płynu kaparowego. Pozostałe kapary i płyn zachowaj do innego użytku.
Wlać mieszaninę masła na kurczaka, aby się nim pokrył.
Przykryj i piecz 25 minut w nagrzanym piekarniku, aż kurczak przestanie być różowy, a sok będzie przezroczysty.
Przed podaniem skrop pozostałym płynem z naczynia do pieczenia.