Indian spice box chicken
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu indyjskich przepisów, więc spróbuj Indyjskiego kurczaka z przyprawami. Ten przepis służy 4. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 53g białka, 60 g tłuszczu, oraz w sumie 800 kalorii. Na 2,44 zł za porcję, ten przepis okładki 28% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 103 osoby były pod wrażeniem tego przepisu. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i דל פחמימות,zne dieta. Jeśli masz tłuste łagodne chili, gałkę masła, nasiona kminku i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 45 minut. Działa dobrze jako niedrogie danie główne. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Ogólnie ten przepis zarabia spoonacular wynik 74%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Przyprawa Indyjska Przetarty Kurczak, Mieszanka Przypraw Indyjskich, oraz Indian Spice Rub.
Instrukcje
Zrób chilli-imbir dekoracji (patrz po prawej), przed rozpoczęciem kurczaka.
Pokrój długość zielonych Chilli, a następnie usuń nasiona, skrobając je łyżeczką. Możesz nosić gumowe rękawiczki do tej pracy-ogniste nasiona mogą dać palcom prawdziwe żądło chilli.
Odetnij końce łodygi, posiekaj chilli na szorstkie kawałki i włóż je do blendera lub robota kuchennego. Czosnek obrać i zgrubnie posiekać, dodać do Chilli. Zrób to samo z imbirem.
Wybierz liście z kolendry i wrzuć je do blendera, gdy idziesz (zastrzegaj łodygi do dekoracji). Napij się jogurtu i zmiażdż wszystko na puree. Może to potrwać kilka minut i być może będziesz musiał zatrzymać mikser kilka razy, aby zeskrobać całą gunge z boków - gumowa szpatułka znacznie ułatwi tę pracę.
Cebulę obrać, pokroić na pół i cienko pokroić. Ściągnij skórę z kurczaka, używając papieru kuchennego, aby uzyskać dobry chwyt.
Rozgrzać olej w patelni saute na średnim ogniu do gorąca - po upuszczeniu nasion przyprawy lub dwóch powinno skwierczeć. Wrzucić Koper i nasiona kminku i niech trzeszczą i pop przez 10-20 sekund, mieszając cały czas, aby nie palić. Są gotowe, gdy poczuje się piękny powiew ciepłych orzechów. Jeśli olej zacznie palić, zdejmij patelnię z ognia.
Wlej masło i pozwól mu się rozpuścić, następnie wrzuć pokrojoną cebulę i trochę podgrzej. Wymieszać, aby wymieszać cebulę i nasiona przypraw, a następnie gotować przez około 10 minut, aż cebula topi się miękko i zabarwiona na złoty kolor. Od czasu do czasu intensywnie mieszaj, ale nie mieszaj ich zbyt często, bo nie nabiorą żadnego koloru.
Cebulę przesunąć na jedną stronę patelni, następnie dodać udka kurczaka, gładką stronę w dół. Zwiększyć ogień do średniego i wysokiego i smażyć kurczaka, aż będzie złoty kolor z obu stron. Powinno to zająć około 15-20 minut i trzeba będzie odwrócić kawałki w połowie (para szczypiec są dobre do tego). Obserwuj uważnie, jeśli cebula zacznie za bardzo brązowieć - jeśli tak, ułóż je na wierzchu kurczaka.
Wymieszać część mieszaniny jogurtu i gotować, aż zniknie-powtórzyć dollop na raz. Whizz 150ml / kufel zimnej wody w blenderze, aby użyć ostatnich bitów mieszaniny i dodać do patelni ze szczyptą soli. Mieszać aż bulgotanie, skrobanie się wszelkie chrupiące kawałki. Zmniejszyć ciepło do najniższego i przykryć patelnię szczelnie. Gotować na wolnym ogniu przez 30-35 minut lub aż kurczak będzie miękki po przekłuciu, mieszając i obracając w połowie i dodając odrobinę gorącej wody, jeśli sos jest zbyt suchy.
Podawać posypane drobno posiekanymi łodygami kolendry i odrobiną chilli (resztę umieścić w misce na stole).
Polecane wino: Gruener Veltliner, Riesling, Sparkling Rose
Indian można łączyć z Gruener Veltliner, Riesling i musujące różowe. Najlepsze wino do indyjskich potraw będzie w zależności od dania, oczywiście, ale te typy mogą być podawane schłodzone i mają trochę słodyczy, aby uzupełnić pikanterię i złożone smaki szerokiej gamy tradycyjnych potraw. Jedno wino, którego możesz spróbować to Nigl Freiheit Gruner Veltliner. Ma 4,7 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 18 dolarów.
Nigl Freiheit Gruner Veltliner
#48 Wine Spectator Top 100 2018Uroczy nos, aromaty żółtych jabłek, delikatny owocowy charakter, lekko lepka, żywa i ładnie zintegrowana kwasowość, idzie dobrze, pikantne i pikantne odcienie mineralne w wykończeniu.