Dziczyzna Wellington
Dziczyzna Wellington może być dobrym przepisem, aby rozszerzyć pole przepisu dania głównego. Jedna porcja zawiera 836 kalorii, 44g białka, oraz 45 g tłuszczu. Ten przepis służy 6 i kosztuje $7.61 za porcję. Ten przepis z BBC Good Food ma 492 fanów. Mieszanka ząbka czosnku, żółtka, opakowanie ciasto francuskie z masłem i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny i 10 minut. Z łyżeczką wynik 89%, to danie jest świetne. Użytkownicy, którym podobał się ten przepis, lubili również Dziczyzna i dziki grzyb Wellington, Dziczyzna Bourguignon (Gulasz Z Dziczyzny), oraz Best Beef Wellington.
Instrukcje
Aby uzyskać szczegółowe zdjęcia krok po kroku, które pomogą w tworzeniu Wellington, odwiedź naszą stronę przewodnika. Najpierw wysuszyć dziczyznę papierem kuchennym, a następnie dobrze doprawić.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć całe mięso przez około 8 minut.
Posmarować musztardą, pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić przez 20 minut. Zastrzegamy wszelkie soki do sosu.
Roztopić masło i zmiękczyć szalotkę i czosnek.
Dodać grzyby, zioła i przyprawy, i gotować przez 10 minut, aż do uzyskania mieszanki pasty jak.
Dodaj brandy i gotować, aż odparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
Nakładają się 2-3 arkusze folii spożywczej na czystą powierzchnię i układają prosciutto w 2 rzędach, lekko nakładając każdy plaster.
Rozprowadzić schłodzoną pastę grzybową na całej prosciutto, tworząc cienką, równą warstwę.
Filet umieścić na środku mieszanki grzybowej. Używając krawędzi folii spożywczej, ostrożnie narysuj warstwę prosciutto i grzybów wokół mięsa.
Zwiń w kształt kiełbasy, skręcając końce folii spożywczej, tworząc ciasną kłodę. Schłodzić przez 30 minut, aby ujędrnić.
Na lekko posypanej mąką powierzchni zwijamy ciasto na prostokąt nieco większy niż magazynek, a krawędzie przyciąć do zgrubienia.
Ostrożnie rozpakuj paczkę prosciutto i połóż na środku ciasta.
Złóż dolną połowę ciasta. Lekko posmaruj resztę arkusza ubitym jajkiem.
Całość zawijamy wokół mięsa. Starannie złożyć pod krótszymi krawędziami, aby utworzyć paczkę.
Przełożyć na blachę do pieczenia i, używając rąk, wygładzić ciasto wokół mięsa, mocno naciskając, aby uniknąć uwięzienia powietrza.
Wymieszaj ciasto z ubitym żółtkiem.
Schłodzić przez co najmniej 30 minut lub do 24 godzin. Następnie, używając tylnej części noża, zaznacz ciasto, uważając, aby nie przeciąć całego ciasta.
Piekarnik do 220C / 200C wentylator / Gaz
Lekko posmarować nieprzywierającą blachę do pieczenia i podgrzać do gorąca.
Umieść Wellington na tacy i piec przez 30 minut (35 minut dla dobrze zrobione).
Wyjąć z piekarnika, posmarować dodatkowym jajkiem i odpocząć przez 20 minut.
Aby zrobić sos z dziczyzny, rozpuścić dużą gałkę masła na średniej patelni, dodać 1 drobno posiekaną szalotkę, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i 1 gałązkę tymianku i gotować do miękkości.
Dodaj 1 łyżkę mąki, brązową przez około 1 min, następnie wlej 250 ml portu i zmniejsz o dwie trzecie.
Dodaj 400 ml bulionu wołowego i wszelkie zarezerwowane soki z dziczyzny, a następnie zmniejsz o dwie trzecie, aż do syropu. Doprawić, dodać 1 łyżkę galaretki z czerwonej porzeczki, jeśli chcesz, i przecedzić przed podaniem.