Chrupki Serowe (Gougeres)
Chrupki serowe (Gougeres) wymagają ok. 1 godzina i 25 minut od początku do końca. Na 34 grosze za porcję, dostajesz przystawkę, która serwuje 24. Jedna porcja zawiera 108 kalorii, 5G białka, oraz 8G tłuszczu. Mieszanka mąki, pieprz cayenne, mleko i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. 85 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Z łyżeczką wynik 18%, to danie nie jest tak wybitny. Spróbuj Gougères (Chrupki Serowe), Gougeres (Francuskie Chrupki Serowe), oraz Chrupki serowe-Gougères-wideo dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F (220 stopni C).
Połączyć mąkę z solą, pieprz czarny, tymianek, chili w proszku, i pieprz cayenne w dużej misce.
Mleko i masło umieścić w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Kiedy masło topi się, włącz ciepło do niskiego poziomu.
Dodać doprawioną mąkę na raz. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto uformuje kulkę.
Oddziel białko i żółtko od jednego jaja, zachowując żółtko do glazury.
Ciasto przełożyć do dużej miski miksera. Pokonać ze średnią prędkością przez jedną minutę. Następnie ubić w jednym jajku i dodatkowe białko jaja. Beat aż do całkowitego wchłonięcia do ciasta. Następnie dodaj pozostałe 4 jaja, pojedynczo, czekając za każdym razem, aż poprzednie jajko zostanie całkowicie wchłonięte. Po dodaniu wszystkich 5 jajek (plus jedno białko) ciasto powinno być gładkie i satynowe.
Dodaj parmezan i sery Gruyere, i pepperoni, jeśli używasz go. Wlać dokładnie do ciasta.
Użyj worka z ciastem, aby wyłożyć ciasto na 2 arkusze do pieczenia. Można również upuścić ciasto z łyżeczki. W przypadku małych puffów kopce powinny mieć średnicę około 1/2 cala. Od małych przekąsek kopce powinny mieć średnicę 1 cala. W przypadku puffów wystarczająco dużych do napełniania kopce powinny mieć średnicę 1 1/2 cala. Zachować rozmiar ptysie jednolite tak, że piec prawidłowo. Przestrzeń puffs około 1 cal od siebie.
Ubić Pozostałe żółtko z 2 łyżkami mleka, aby uzyskać glazurę. Przed pieczeniem lekko posmaruj wierzchołki chrupek glazurą.
Posypać wierzch parmezanem.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut (5 minut dla małych ptysiów). Zmniejszyć ciepło do 300 stopni F (150 stopni C).
Piec 10 minut więcej dla małych ptysiów; 15 do 20 minut dłużej dla średnich lub dużych ptysiów, lub do ptysiów są złotobrązowe. Przetestuj, usuwając puff z piekarnika i rozbijając go. Wnętrze powinno być wypieczone. Jeśli jest jeszcze ciasto lub mokre, piec kolejne 5 minut.
Wyjmij patelnie z piekarnika i pozostaw na patelniach, aż będą wystarczająco chłodne, aby służyć.