Łatwe przepisy latynoamerykańskie do wypróbowania w domu

Jedzenie w Ameryce Łacińskiej jest popularne na całym świecie. Gdziekolwiek jesteś na świecie, możesz znaleźć miejsca serwujące tacos, tortille, arepas, tamales i tak dalej. Jeśli jesteś fanem kuchni i chcesz spróbować ugotować ją dla siebie, oto kilka prostych przepisów, które możesz wykonać w domu.

Saltena

Saltena to buty w stylu boliwijskim. Mają płaskie dno i duszone nadzienia, a ich historia sięga XIX-wiecznej Boliwii. Są niezwykle proste w wykonaniu. Po prostu postępuj zgodnie z tym przepisem, aby przygotować porcję 12.

Na ciasto

  • 650g (5 filiżanek) mąki pszennej i trochę do posypania
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml (1 szklanka) roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 120 ml (1½ szklanki) ciepłej wody z dodatkiem ½ łyżki soli
  • 1 całe jajko, ubite, do glazury

Do nadzienia

  • 120ml (½ szklanki) stopionego smalcu
  • 2 białe cebule, posiekane
  • 1 świeże aji amarillo, posiekane – to owocowe chilli z Peru, chili habanero też się sprawdzą
  • 450g mielonej wołowiny (lub rozdrobnionego kurczaka)
  • 2 litry (5 filiżanek) bulionu wołowego
  • 1 listek żelatyny namoczony w lodowatej wodzie
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 obranych i ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
  • 130g (1 szklanka) ugotowanego groszku
  • 1 łyżka pasty aji amarillo
  • sól i pieprz mielony

Instrukcje

  1. Smalec do nadzienia włożyć na patelnię i podgrzać, aż będzie bardzo gorący. Następnie podsmaż cebulę i świeże chili przez około 8 minut, aż będą miękkie i zarumienione.
  2. Dodaj wołowinę i gotuj przez 4 minuty, po czym wlej wywar z wyciśniętą żelatyną. Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut
  3. Dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, następnie zdjąć z ognia.
  4. Dodaj ziemniaki i groszek, a następnie wstaw do lodówki, aż będą potrzebne.
  5. Aby zacząć ciasto, wymieszaj mąkę z cukrem w misce. Dodaj roztopione masło i wymieszaj drewnianą łyżką.
  6. Dodaj żółtka i powoli mieszaj w ciepłej, osolonej wodzie.
  7. Zagnieść rękoma miękkie jednolite ciasto, a następnie położyć je na posypanej mąką powierzchni i rozwałkować na cienki arkusz o grubości około 3 mm.
  8. Ustaw piekarnik na 160C z termoobiegiem (180C konwencjonalny).
  9. Użyj okrągłego noża 11 cm, aby wyciąć krążki z ciasta i umieść je na wyłożonej blasze do pieczenia.
  10. Umieść pełną łyżkę nadzienia na środku każdego krążka.
  11. Palcem zwilż brzegi krążka wodą, a następnie złóż ciasto na pół, aby je uszczelnić.
  12. Z zewnątrz posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut.

Utopiona Kanapka (Torta Ahogada)

Pochodzące z Guadalajary w Meksyku to pikantne danie pochodzi z początku XX wieku. Są trzy składniki, birot, czyli długa chrupiąca bułka (choć można użyć bagietki), pikantny sos i sos pomidorowy. Po prostu postępuj zgodnie z tym przepisem, aby przygotować porcję 4.

Składniki

  • 675g łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 liść laurowy
  • 250 ml (1 szklanka) wody
  • 1 czerwona cebula pokrojona na pół i pokrojona w półksiężyce
  • Sok z 1 limonki
  • 4 bułki birote (lub bagietka)
  • 4 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • Sól i mielony pieprz
  • Kliny limonkowe, do podania

Na pikantny sos

  • (15g) suszone chilli de arbol
  • 250 ml (1 szklanka) gorącej wody
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 30g (¼ szklanki) prażonych nasion sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminku mielonego

Na sos pomidorowy

  • 900g pomidorów
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ białej cebuli, posiekanej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C konwencjonalnego lub 160C z termoobiegiem.
  2. Dopraw wieprzowinę solą, pieprzem i czosnkiem i włóż do brytfanny.
  3. Na dno patelni wlać wodę i liść laurowy, a następnie gotować w piekarniku przez 2 godziny (odwrócić mięso po 1 godzinie). Jest gotowy, gdy włożony w środek nóż wyjdzie ciepły. Gdy jest gotowy, wyjmij go i pozwól mu ostygnąć, aż będzie ciepły. Następnie posiekaj mięso rękoma i odłóż na bok.
  4. Aby zrobić pikantny sos, wlej gorącą wodę do miski z chilli de arbol i pozwól im moczyć się przez 15 minut. Papryczki chilli odcedzić, a następnie wrzucić do blendera z czosnkiem, octem, sezamem, oregano i kminkiem. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką konsystencję. Odcedź miksturę i zachowaj płynny sos.
  5. Aby zrobić sos pomidorowy, gotuj pomidory w wodzie przez 10 minut, osusz je i obierz. Po oczyszczeniu blendera dodaj pomidory, kminek, cebulę, oregano i czosnek i zmiksuj na pastę. Rozgrzej olej na średniej patelni, a następnie dodaj mieszankę pomidorową. Gotuj przez 20 minut ciągle mieszając, aby się nie przykleił.
  6. Dodaj sól i sok z limonki, aby doprawić czerwoną cebulę, a następnie odstaw na 5 minut.
  7. Pokrój chleb, włóż mięso do środka z cebulą na wierzchu. Zalej sosem pomidorowym chleb i dodaj pikantny sos i kolendrę. Podawaj na ciepło z ćwiartkami limonki.