Saltena
Saltena to buty w stylu boliwijskim. Mają płaskie dno i duszone nadzienia, a ich historia sięga XIX-wiecznej Boliwii. Są niezwykle proste w wykonaniu. Po prostu postępuj zgodnie z tym przepisem, aby przygotować porcję 12.
Na ciasto
- 650g (5 filiżanek) mąki pszennej i trochę do posypania
- 2 łyżki cukru
- 250 ml (1 szklanka) roztopionego masła
- 2 żółtka
- 120 ml (1½ szklanki) ciepłej wody z dodatkiem ½ łyżki soli
- 1 całe jajko, ubite, do glazury
Do nadzienia
- 120ml (½ szklanki) stopionego smalcu
- 2 białe cebule, posiekane
- 1 świeże aji amarillo, posiekane – to owocowe chilli z Peru, chili habanero też się sprawdzą
- 450g mielonej wołowiny (lub rozdrobnionego kurczaka)
- 2 litry (5 filiżanek) bulionu wołowego
- 1 listek żelatyny namoczony w lodowatej wodzie
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 obranych i ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę
- 130g (1 szklanka) ugotowanego groszku
- 1 łyżka pasty aji amarillo
- sól i pieprz mielony
Instrukcje
- Smalec do nadzienia włożyć na patelnię i podgrzać, aż będzie bardzo gorący. Następnie podsmaż cebulę i świeże chili przez około 8 minut, aż będą miękkie i zarumienione.
- Dodaj wołowinę i gotuj przez 4 minuty, po czym wlej wywar z wyciśniętą żelatyną. Gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut
- Dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, następnie zdjąć z ognia.
- Dodaj ziemniaki i groszek, a następnie wstaw do lodówki, aż będą potrzebne.
- Aby zacząć ciasto, wymieszaj mąkę z cukrem w misce. Dodaj roztopione masło i wymieszaj drewnianą łyżką.
- Dodaj żółtka i powoli mieszaj w ciepłej, osolonej wodzie.
- Zagnieść rękoma miękkie jednolite ciasto, a następnie położyć je na posypanej mąką powierzchni i rozwałkować na cienki arkusz o grubości około 3 mm.
- Ustaw piekarnik na 160C z termoobiegiem (180C konwencjonalny).
- Użyj okrągłego noża 11 cm, aby wyciąć krążki z ciasta i umieść je na wyłożonej blasze do pieczenia.
- Umieść pełną łyżkę nadzienia na środku każdego krążka.
- Palcem zwilż brzegi krążka wodą, a następnie złóż ciasto na pół, aby je uszczelnić.
- Z zewnątrz posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 15 minut.
Utopiona Kanapka (Torta Ahogada)
Pochodzące z Guadalajary w Meksyku to pikantne danie pochodzi z początku XX wieku. Są trzy składniki, birot, czyli długa chrupiąca bułka (choć można użyć bagietki), pikantny sos i sos pomidorowy. Po prostu postępuj zgodnie z tym przepisem, aby przygotować porcję 4.
Składniki
- 675g łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 liść laurowy
- 250 ml (1 szklanka) wody
- 1 czerwona cebula pokrojona na pół i pokrojona w półksiężyce
- Sok z 1 limonki
- 4 bułki birote (lub bagietka)
- 4 łyżki drobno posiekanej kolendry
- Sól i mielony pieprz
- Kliny limonkowe, do podania
Na pikantny sos
- (15g) suszone chilli de arbol
- 250 ml (1 szklanka) gorącej wody
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 30g (¼ szklanki) prażonych nasion sezamu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kminku mielonego
Na sos pomidorowy
- 900g pomidorów
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- ½ białej cebuli, posiekanej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 180C konwencjonalnego lub 160C z termoobiegiem.
- Dopraw wieprzowinę solą, pieprzem i czosnkiem i włóż do brytfanny.
- Na dno patelni wlać wodę i liść laurowy, a następnie gotować w piekarniku przez 2 godziny (odwrócić mięso po 1 godzinie). Jest gotowy, gdy włożony w środek nóż wyjdzie ciepły. Gdy jest gotowy, wyjmij go i pozwól mu ostygnąć, aż będzie ciepły. Następnie posiekaj mięso rękoma i odłóż na bok.
- Aby zrobić pikantny sos, wlej gorącą wodę do miski z chilli de arbol i pozwól im moczyć się przez 15 minut. Papryczki chilli odcedzić, a następnie wrzucić do blendera z czosnkiem, octem, sezamem, oregano i kminkiem. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką konsystencję. Odcedź miksturę i zachowaj płynny sos.
- Aby zrobić sos pomidorowy, gotuj pomidory w wodzie przez 10 minut, osusz je i obierz. Po oczyszczeniu blendera dodaj pomidory, kminek, cebulę, oregano i czosnek i zmiksuj na pastę. Rozgrzej olej na średniej patelni, a następnie dodaj mieszankę pomidorową. Gotuj przez 20 minut ciągle mieszając, aby się nie przykleił.
- Dodaj sól i sok z limonki, aby doprawić czerwoną cebulę, a następnie odstaw na 5 minut.
- Pokrój chleb, włóż mięso do środka z cebulą na wierzchu. Zalej sosem pomidorowym chleb i dodaj pikantny sos i kolendrę. Podawaj na ciepło z ćwiartkami limonki.