Jak odkostnić kurczaka?

Umiejętność odkostniania kurczaka jest czymś, co często się przyda. Kupowanie całego kurczaka jest często znacznie tańsze niż kupowanie go w kawałkach i zapewnia o wiele więcej opcji gotowania. Co więcej, nawet jeśli robisz kurczaka w kawałkach, takich jak nogi lub uda, nadal możesz potrzebować je odkostnić.

Czego potrzebujesz

Pierwszą rzeczą, której będziesz potrzebować, jest bardzo ostry nóż. Najlepiej mieć zarówno duży nóż, taki jak tasak rzeźniczy lub nóż szefa kuchni, jak i mały nóż. Nóż do odkostniania jest idealny, ale nóż do obierania się sprawdzi.

Potrzebna będzie również solidna deska do krojenia. Najlepiej użyć plastikowego, który można myć w zmywarce. Jeśli twoja deska do krojenia się porusza, umieść pod nią mokry, cienki ręcznik kuchenny.

Odkostnianie kurczaka

Odkostnianie kurczaka jest trochę trudne. Musisz uważać, aby wyjąć mięso, pozostawiając je w jednym kawałku. Możesz poprosić rzeźników, aby zrobili to za Ciebie, ale jeśli chcesz spróbować, wykonaj następujące kroki.

  1. Usuń wahacz

Na desce do krojenia połóż kurczaka piersią do góry, szyją do siebie. Poszukaj kości wahadłowej wokół szyi i zrób małe nacięcie po obu stronach, zacznij od góry i pokrój, aż nóż dosięgnie ramienia, a następnie powtórz proces z drugiej strony.

Palcami ostrożnie pociągnij wahacz do góry, aby zdjąć go z szyi. Możesz użyć ręcznika papierowego, aby lepiej uchwycić kość. Wahacz jest bardzo delikatny, więc jeśli się zatrzaśnie, usuń wszelkie pozostawione fragmenty.

  1. Usuń skrzydła w drugim stawie

Pozostawiając część drumette skrzydła przymocowaną do tuszy, palcami znajdź połączenie pomiędzy skrzydłem płaskim a drumette. Następnie przeciąć fugę i powtórzyć proces po drugiej stronie.

  1. Odetnij mięso od kości na ramieniu

Połóż kurczaka piersiami do dołu i odetnij środek kręgosłupa, aby odsłonić mięso. Odwróć kurczaka na bok i unieś bębenek skrzydełkowy. Za pomocą palca znajdź staw, który łączy skrzydło na ramieniu. Przetnij go, a następnie odwróć kurczaka i powtórz proces na drugim ramieniu.

Następnie ułóż kurczaka tak, aby stał pionowo na desce do krojenia szyją do góry. Przytrzymaj jedną ręką, a drugą odciągnij mięso od jednego ramienia, aż zobaczysz ostrygę. Następnie zrób to samo po drugiej stronie.

  1. Usuń mięso z piersi

W tym momencie kurczak jest pozbawiony kości na każdym łopatce. Następnie należy pociągnąć w dół przód kurczaka, aby usunąć mięso z piersi. Można to zrobić bez noża. Ofiary pozostaną przymocowane do tuszy, ale można je później zwrócić i usunąć.

  1. Wytnij mięso z kości na biodrze

Na tym etapie kurczak jest przyczepiony do tuszy tylko w biodrze. Połóż kurczaka na boku i zrób małe półokrągłe nacięcie wokół ostrygi, aby pokroić wokół stawu. Następnie trzymając kurczaka za kolano ugnij kolano i ustaw nogę równolegle do kręgosłupa. Następnie musisz go podciągnąć i odsunąć od ciała. Usłyszysz „pękanie”, gdy staw wychodzi z gniazda. Jeśli walczysz, spróbuj z nogą pod innym kątem.

Przeciąć staw i wyciągnąć nogę z ciała. Nie powinieneś potrzebować noża, ale jeśli walczysz, możesz ciąć w dół wzdłuż kręgosłupa. Powtórz ten proces po drugiej stronie.

  1. Usuń kości nóg

Z wyjątkiem polędwiczek, które można po prostu wyciągnąć, mięso z kurczaka jest teraz pozbawione tuszy. Aby usunąć kości nóg, należy naciąć koniec kości udowej, aż będzie można ją trzymać jedną ręką. Następnie, używając podstawy noża, przecieraj wzdłuż kości, aż dotrzesz do kolana. Rozetnij staw kolanowy i zacznij ponownie drapać, gdy dotrzesz do podudzia.

Na dnie podudzia użyj tasaka do mięsa, aby usunąć dolny cal kości podudzia. Zeskrobana kość w środku zostanie uwolniona.

  1. Usuń kość skrzydła

Rozetnij wokół stawu w miejscu, w którym kość skrzydełkowa styka się z łopatką, aż będziesz mógł docisnąć mięso. Kość powinna łatwo się uwolnić.

Odkostnianie piersi z kurczaka

Zwykle piersi z kurczaka są sprzedawane bez kości. Jeśli jednak chcesz piersi z kurczaka ze skórą, musisz kupić podzieloną pierś z kurczaka i samodzielnie ją odkostnić.

Połóż pierś kurczaka skórą do dołu na desce do krojenia. Zaczynając od najgrubszej części piersi, przesuń czubkiem noża w dół, a następnie kości w miejscu, w którym mostek styka się z mięsem. Prawdopodobnie będziesz musiał wykonać kilka ruchów, używając wolnej ręki do podciągania mostka podczas cięcia.

Kiedy dojdziesz do klatki piersiowej, ustaw nóż wzdłuż niej i wolną ręką mocno pociągnij mostek do góry, aż się uwolni.

Odkostnianie Udek Kurczaka

Jeśli chcesz usunąć kość nogi z ćwiartki kurczaka, zacznij od nacięcia wokół końca kości udowej, aż będziesz mógł trzymać ją jedną ręką. Użyj podstawy noża, aby zeskrobać kość, aż… sięgnąć kolana. Rozetnij staw, a następnie zacznij ponownie skrobać, gdy dotrzesz do kości podudzia. Zeskrob go do samego dna. Następnie możesz użyć tasaka do mięsa, aby odciąć dolny cal kości podudzia, a reszta kości zostanie uwolniona.