Jak zacząć zdrowe gotowanie

Wszyscy wiemy, że powinniśmy gotować zdrowe posiłki, ale nie wszyscy wiemy jak. Na szczęście istnieje kilka prostych kroków, które możesz podjąć, aby poprawić swoją dietę bez konieczności bycia światowej klasy kucharzem. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć.

Staraj się jeść pełnowartościową żywność

Termin „pełna żywność” odnosi się do produktów zawierających jeden składnik, takich jak oliwa z oliwek, kurczak lub brokuły. Przeciwieństwem jest żywność przetworzona, która zazwyczaj jest żywnością wygodną z długą listą składników, z których wiele jest sztucznych.

Jeśli zamierzasz gotować z pełnowartościowego jedzenia, zapewni ci to większą kontrolę nad tym, co jesz. W ten sposób łatwiej jest moderować dietę i dbać o to, by była zdrowa. Ponadto ułatwia dokładne monitorowanie tego, co jesz.

Używaj różnych tłuszczów

Powszechnie wiadomo, że istnieją tłuszcze dobre i złe. Ogólnie rzecz biorąc, podczas gotowania najlepiej jest używać czystych olejów, takich jak oliwa z oliwek, olej z awokado lub olej kokosowy, zamiast zwykłego oleju roślinnego. Oleje roślinne zawierają kwas linolowy, który po podgrzaniu uwalnia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są powiązane z otyłością, chorobami serca i innymi chorobami.

Nie zaniedbuj soli

Istnieje powszechny mit, że wysokie spożycie sodu może powodować choroby serca. Jednak praktycznie nie ma na to dowodów, zwłaszcza jeśli chodzi o osoby bez genetycznej predyspozycji do chorób serca. Sól pomoże uzupełnić elektrolity, więc jeśli lekarz nie ostrzegł Cię przed nią, możesz jej użyć do przyprawienia całej żywności. Możesz również sprawić, że Twoje jedzenie będzie smaczniejsze, używając mielonego pieprzu, papryki, mocy czosnku i tak dalej.

Przygotuj swoje środowisko pracy

Nie ma mowy, abyś spędzał czas na gotowaniu, jeśli nie czujesz się komfortowo w swojej kuchni. Oznacza to, że powinieneś upewnić się, że jest on zorganizowany i zawiera wszystko, czego potrzebujesz, oraz że jest to pomieszczenie, w którym z przyjemnością spędzasz czas. Powinieneś także poświęcić czas na usunięcie wszelkich niepotrzebnych produktów spożywczych a także kuchenne narzędzia i gadżety, które dopiero zajmują miejsce.

Zacznij planować posiłki

Jeśli chcesz mieć pewność, że jesz zdrowe posiłki, warto poświęcić czas na ich wcześniejsze zaplanowanie. Na początku każdego tygodnia poświęć kilka minut na przemyślenie posiłków na nadchodzące dni i przygotuj listę zakupów. Ułatwi to kupowanie pełnowartościowej żywności i zdrowych składników. Jeśli nie masz planu żywieniowego i zaczynasz się spieszyć, jest znacznie bardziej prawdopodobne, że zwrócisz się w stronę niezdrowych alternatyw.

Odłóż czas na gotowanie

Oprócz planowania posiłków musisz również zaplanować, aby mieć czas na ich przygotowanie. Przygotowanie pysznego, zdrowego posiłku niekoniecznie zajmuje dużo czasu, ale jeśli nie masz na to czasu, znacznie bardziej prawdopodobne jest, że zdecydujesz się na coś niezdrowego, na przykład na wynos. Wolny czas możesz wykorzystać na przygotowanie składników, np. posiekanie warzyw lub pokrojenie mięsa na porcje.

Poszukaj zdrowych alternatyw

Wielu z nas uważa, że nasze ulubione potrawy są niezdrowe i nic na to nie można poradzić. Jednak częściej niż nie będzie jakaś zdrowa alternatywa. Na przykład, jeśli kochasz makaron, zamiast zwykłego makaronu możesz zamienić go na makaron na bazie ciecierzycy lub soczewicy. Zamiast kanapki rozważ zawijanie sałaty. Przy odrobinie kreatywności z pewnością znajdzie się sposób, aby Twoje ulubione potrawy były zdrowe.

Zmień swoje metody gotowania

Był czas, kiedy zdrowe gotowanie oznaczało gotowanie na parze, gotowanie i brak tłuszczu. Jednak zdrowe tłuszcze pomogą Ci poczuć się i pozostać sytym, co oznacza, że będziesz mniej jeść. Jeśli chodzi o metody gotowania, możesz używać gotowania na parze i gotowania w koszulce, ale możesz również używać metod z wysoką temperaturą, takich jak pieczenie, oraz metod niskich i wolnych, takich jak duszenie.

Na przykład możesz łatwo upiec warzywa. Rezultat jest pyszny i zdrowy. W przypadku mięsa rozważ duszenie, ponieważ zajmuje to trochę czasu, a rezultat jest smaczny i zdrowy.

Zainwestuj w sprzęt

Gotowanie na kiepskiej jakości sprzęcie sprawia, że zadanie jest o wiele trudniejsze niż jest to konieczne. Jeśli zamierzasz wyrobić w sobie nawyk regularnego gotowania, powinieneś postarać się o dobrej jakości nóż szefa kuchni, patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu, rondel, deskę do krojenia, miarkę i łyżki, blachy do pieczenia.

Są absolutnym minimum, którego potrzebujesz w domu. Jeśli masz środki, możesz również zainwestować w bardziej zaawansowane urządzenia, takie jak Instant Pot i robot kuchenny. Im lepszej jakości sprzęt, tym mniej żmudne będzie gotowanie.

Poszukaj ekscytujących przepisów

Jeśli nie podoba ci się dźwięk gotowanych potraw, nie przetrwasz długo jako zdrowy kucharz. Poświęć czas na wyszukanie przepisów, które Cię ekscytują. Pomoże Ci zmotywować Cię do gotowania i utrzymać zainteresowanie. Idealnie chcesz cieszyć się zarówno procesem gotowania, jak i jego wynikami. Zacznij od napisania listy ulubionych posiłków, a następnie sprawdź, czy można je uczynić zdrowszymi, zamieniając składniki lub zmieniając proces gotowania. Możesz też spojrzeć na przepis witryn, takich jak ta, które są pełne pomysłów na zdrowe posiłki.